Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki FB. Gołąbki po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Będziecie się nimi zajadać!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy

Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki

Mamy świetny przepis na gołąbki po węgiersku. Są niesamowicie pyszne i aromatyczne.

Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu.

Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków. W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania

Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty.

Składniki na węgierskie gołąbki

  • Pół kapusty
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 5 łyżek ryżu
  • kasza manna
  • jajko
  • cebula
  • sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. litr rosołu
  • olej rzepakowy do smażenia
Zobacz także
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle

Przygotowanie gołąbków po węgiersku

  1. Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa.
  3. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby.
  4. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce.
  5. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy.
  6. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy.
  7. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi.
  9. Wymieszajcie wszystkie składniki bardzo dokładnie.
  10. Uformujcie podłużne kotlety.
  11. Otoczcie je w bułce tartej i podsmażcie na oleju rzepakowym.
  12. Wyłóżcie gołąbki na liściach kapusty i podlejcie rosołem.
  13. Duście gołąbki do miękkości.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...