Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu.

Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków. W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy.

Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania

Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty.

Składniki na węgierskie gołąbki

  • Pół kapusty
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 5 łyżek ryżu
  • kasza manna
  • jajko
  • cebula
  • sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta do panierowania
  • ok. litr rosołu
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków po węgiersku

  1. Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa.
  2. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa.
  3. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby.
  4. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce.
  5. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy.
  6. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy.
  7. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi.
  9. Wymieszajcie wszystkie składniki bardzo dokładnie.
  10. Uformujcie podłużne kotlety.
  11. Otoczcie je w bułce tartej i podsmażcie na oleju rzepakowym.
  12. Wyłóżcie gołąbki na liściach kapusty i podlejcie rosołem.
  13. Duście gołąbki do miękkości.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: