Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu.
Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków. W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy.
Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania
Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty.
Składniki na węgierskie gołąbki
- Pół kapusty
- Pół kilo mięsa mielonego
- 5 łyżek ryżu
- kasza manna
- jajko
- cebula
- sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- ząbek czosnku
- papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki
- bułka tarta do panierowania
- ok. litr rosołu
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie gołąbków po węgiersku
- Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa.
- Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa.
- Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby.
- Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce.
- Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy.
- Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy.
- Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi.
- Wymieszajcie wszystkie składniki bardzo dokładnie.
- Uformujcie podłużne kotlety.
- Otoczcie je w bułce tartej i podsmażcie na oleju rzepakowym.
- Wyłóżcie gołąbki na liściach kapusty i podlejcie rosołem.
- Duście gołąbki do miękkości.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: