Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy

Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad

Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty (najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki po litewsku

Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie zupę z suszonych grzybów). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie!

Zobacz także
Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?

Przepis na gołąbki z fasolką szparagową. Znacie bardziej fantazyjną wersję tego dania?

Składniki:

  • główka kapusty
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 żółtka
  • 2 cebule
  • 50 g grzybów suszonych
  • 200 g wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną.
  2. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści.
  3. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć.
  5. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka.
  6. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi do środka, zwijać w rulon, układać w rondlu, zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

Smacznego!

Inne pomysły na gołąbki

Jeśli jesteście fanami gołąbków i lubicie eksperymentować, spróbujcie też gołąbków meksykańskich, gołąbków z farszem z prażonego ryżugołąbków z młodej kapusty i gołąbków z siekanej kapusty. Możecie też, zamiast kapusty, zawinąć farsz gołąbków w liście kalafiora lub zrobić gołąbki w liściach botwinki!

Czytaj także:

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
jaga85/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem. Niepowtarzalny smak
Wyjątkowe gołąbki z farszem z grzybów i kaszy gryczanej polecają się na obiad! Z dodatkiem okrasy z boczku smakują fenomenalnie.

Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty Pół kilograma pieczarek 200-250 g wędzonego boczku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 50 g sera żółtego 1 łyżka suszonych grzybów 1 kostka rosołowa Pieprz czarny świeżo mielony Sól Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich...

Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych
Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu. Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem? Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Przepis na gołąbki z 2 kaszami Składniki: Ok. 70 dag łopatki wieprzowej 10 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju Jajko Cebula Smalec Średnia główka kapusty Sól Pieprz Szklanka bulionu Przygotowanie: Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce. Obraną i pokrojoną...