Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty (najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów?

Przepis na gołąbki po litewsku

Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie zupę z suszonych grzybów). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie!

Składniki:

  • główka kapusty
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 żółtka
  • 2 cebule
  • 50 g grzybów suszonych
  • 200 g wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną.
  2. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści.
  3. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć.
  5. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka.
  6. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi do środka, zwijać w rulon, układać w rondlu, zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.

Smacznego!

Inne pomysły na gołąbki

Jeśli jesteście fanami gołąbków i lubicie eksperymentować, spróbujcie też gołąbków meksykańskich, gołąbków z farszem z prażonego ryżugołąbków z młodej kapusty i gołąbków z siekanej kapusty. Możecie też, zamiast kapusty, zawinąć farsz gołąbków w liście kalafiora lub zrobić gołąbki w liściach botwinki!

Zobacz także:

Czytaj także: