Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty (najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów?
Przepis na gołąbki po litewsku
Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie zupę z suszonych grzybów). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie!
Składniki:
- główka kapusty
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 żółtka
- 2 cebule
- 50 g grzybów suszonych
- 200 g wieprzowiny bez kości
- 1 łyżka tłuszczu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną.
- Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści.
- Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć.
- Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka.
- Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem.
- Doprawić do smaku.
- Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi do środka, zwijać w rulon, układać w rondlu, zalać wywarem z grzybów i dusić do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.
Smacznego!
Inne pomysły na gołąbki
Jeśli jesteście fanami gołąbków i lubicie eksperymentować, spróbujcie też gołąbków meksykańskich, gołąbków z farszem z prażonego ryżu, gołąbków z młodej kapusty i gołąbków z siekanej kapusty. Możecie też, zamiast kapusty, zawinąć farsz gołąbków w liście kalafiora lub zrobić gołąbki w liściach botwinki!
Zobacz także:
Czytaj także: