Gołąbki po cygańsku dla leniwych. Zapomnijcie o parzeniu kapusty
Konczi/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na gołąbki po cygańsku dla leniwych. Zapomnijcie o parzeniu kapusty

Pyszne, ekspresowe i banalnie proste do zrobienia - właśnie takie są gołąbki po cygańsku. Najlepsze wychodzą z tego przepisu.

Czy gołąbki mają w ogóle jakieś wady? Chyba jedyną, jaka przychodzi do głowy, jest proces przygotowania. Robienie gołąbków jest dość żmudne - zwłaszcza parzenie kapusty i zawijanie farszu w liście.

Można sobie zaoszczędzić kłopotu i zrobić gołąbki w zupełnie innej wersji. Te po cygańsku, zwane także gołąbkami bez zawijania, są równie smaczne, co tradycyjne, a wymagają znacznie mniej pracy. Wypróbujcie poniższy przepis na to danie. 

Przepis na gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • ok. 800 g mięsa mielonego 

  • 1 kilogram kapusty

  • 3 cebule

  • 5 jaj

  • 2,5 szklanki ryżu

  • 2 szklanki kaszy manny 

  • bułka tarta 

  • olej

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Ryż na gołąbki znów wyszedł za twardy? Wystarczy włożyć garnek pod pierzynę. Tak robią to babcie

Ryż na gołąbki znów wyszedł za twardy? Wystarczy włożyć garnek pod pierzynę. Tak robią to babcie

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek

Przygotowanie:

  1. Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Następnie całą poszatkujcie bardzo drobno i wsypcie do miski. Posólcie i odczekajcie około pół godziny.

  2. Po tym czasie, gdy kapusta puści wodę, odlejcie ją. W razie, gdyby kapusta była zbyt słona, przepłuczcie ją w świeżej wodzie.

  3. Wsypcie ryż do wrzącej, osolonej wody i gotujcie około 15 minut. Ostudźcie po ugotowaniu. 

  4. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie, by ostygła.

  5. W dużej misce wymieszajcie kapustę z ugotowanym ryżem, cebulą, mięsem mielonym, jajkami i kaszą manną. Doprawcie ulubionymi przyprawami, jak kotlety mielone. 

  6. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, uformujcie z masy kotleciki w kształcie przypominającym gołąbki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej i smażcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

  7. Obsmażone gołąbki włóżcie do żaroodpornego naczynia. Podlejcie 2 szklankami wody lub bulionu, a naczynie przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawcie je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około godziny.

I gotowe! Gołąbki po cygańsku smakują doskonale z tradycyjnym sosem pomidorowym, ale możecie je podać też z grzybami i innymi, ulubionymi dodatkami. Do tych gołąbków pasują nawet gotowane ziemniaki i surówka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy
Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu. Jak przygotować ryż na gołąbki? W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.  Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej. Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duża główka kapusty 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu około pół kilograma mięsa mielonego 3 średniej wielkości cebule ziele angielskie liście laurowe kurkuma curry papryka wędzona pieprz sól Przygotowanie: Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.  Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do...

Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Adobe Stock
Newsy
Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaką kapustę do gołąbków wybrać? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Kluczowe są tutaj dwie podstawowe rzeczy. Pierwszą trudnością, którą nastręcza robienie gołąbków jest twardość kapuścianych liści. To najczęściej kwestia odpowiedniego sparzenia kapusty we wrzątku przed zawinięciem w nie farszu. Nieraz jednak zdarza się, że robi się to z należytą starannością, a efekt jest taki, że gołąbków nie da się jeść. To często kwestia przerośniętej, starej kapusty, której nie pomoże nawet długie gotowanie. Co z tym fantem począć? Tutaj przechodzimy do drugiej sprawy. A więc rozmiary kapusty na gołąbki. Naturalnie wydawałoby się, że najlepsza będzie ta największa z możliwych. Można jednak trafić w ten sposób na wyjątkowo twardą sztukę. Dlatego wybierając kapustę do zawijania w gołąbki najlepiej wybierać średnie kapuściane głowy. Gołąbki wyjdą eleganckie, nie za duże, czyli takie jakie lubią wszyscy najbardziej. Oprócz tego polecamy także wypróbowanie specjalnej kapusty do gołąbków o spłaszczonym głąbie, znaną także pod nazwą coolwrap. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie do gołąbków kapusty stożkowej. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1...

Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Adobe Stock
Newsy
Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i...

Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Kapustę na gołąbki można sparzyć tradycyjnie w garnku lub w bardziej nowatorski sposób - w mikrofalówce. Ale to nie koniec możliwości! Istnieje jeszcze jeden trik na proste i łatwe przygotowanie kapusty na gołąbki.

Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.  Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym? Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża. Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.  Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty 2 cebule 3 torebki ryżu 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 szczypta majeranku  Przygotowanie: Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso...