
Czy gołąbki mają w ogóle jakieś wady? Chyba jedyną, jaka przychodzi do głowy, jest proces przygotowania. Robienie gołąbków jest dość żmudne - zwłaszcza parzenie kapusty i zawijanie farszu w liście.
Można sobie zaoszczędzić kłopotu i zrobić gołąbki w zupełnie innej wersji. Te po cygańsku, zwane także gołąbkami bez zawijania, są równie smaczne, co tradycyjne, a wymagają znacznie mniej pracy. Wypróbujcie poniższy przepis na to danie.
Przepis na gołąbki po cygańsku
Składniki:
-
ok. 800 g mięsa mielonego
-
1 kilogram kapusty
-
3 cebule
-
5 jaj
-
2,5 szklanki ryżu
-
2 szklanki kaszy manny
-
bułka tarta
-
olej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Usuńcie wierzchnie liście kapusty. Następnie całą poszatkujcie bardzo drobno i wsypcie do miski. Posólcie i odczekajcie około pół godziny.
-
Po tym czasie, gdy kapusta puści wodę, odlejcie ją. W razie, gdyby kapusta była zbyt słona, przepłuczcie ją w świeżej wodzie.
-
Wsypcie ryż do wrzącej, osolonej wody i gotujcie około 15 minut. Ostudźcie po ugotowaniu.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie, by ostygła.
-
W dużej misce wymieszajcie kapustę z ugotowanym ryżem, cebulą, mięsem mielonym, jajkami i kaszą manną. Doprawcie ulubionymi przyprawami, jak kotlety mielone.
-
Kiedy wszystkie składniki już się połączą, uformujcie z masy kotleciki w kształcie przypominającym gołąbki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej i smażcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
-
Obsmażone gołąbki włóżcie do żaroodpornego naczynia. Podlejcie 2 szklankami wody lub bulionu, a naczynie przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawcie je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około godziny.
I gotowe! Gołąbki po cygańsku smakują doskonale z tradycyjnym sosem pomidorowym, ale możecie je podać też z grzybami i innymi, ulubionymi dodatkami. Do tych gołąbków pasują nawet gotowane ziemniaki i surówka.