Tradycyjne polskie gołąbki to te przygotowywane z mięsem wieprzowym oraz ryżem. Można jednak odświeżyć ich recepturę, wzbogacając ją o bardziej egzotyczne smaki. Ostatnio proponowaliśmy np. gołąbki meksykańskie, a teraz – ich azjatycką odmianę, która z pewnością zachwyci waszych gości.

Gołąbki po chińsku z kurczakiem

Kurczak, o ile tylko pochodzi z naturalnego chowu bez antybiotyków i kupujemy go z zaufanego źródła, jest zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej zawartości białka. Mięso drobiowe polecane jest przy dietach niskokalorycznych, a także w dietach sportowców, które powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko. Gołąbki przyrządzone z kurczakiem zyskają zupełnie nowy smak – wypróbujcie i przekonajcie się sami!

Przepis na gołąbki po chińsku

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 kapusta pekińska
  • pieprz czarny
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona. 
  2. Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
  3. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić. 
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem. 
  5. Poszczególne liście kapusty oddzielić od siebie i włożyć do wrzątku na 3 min. 
  6. Odsączyć, przestudzić i ściąć zgrubienia. 
  7. Kłaść porcję farszu na brzeg liścia i zwijać gołąbka. 
  8. Na dnie brytfanki położyć parę liści i układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Na wierzchu również przykryć paroma liśćmi. 
  9. Bulion wymieszać z sosem sojowym i mieloną papryką. Podlać gołąbki i dusić na małym ogniu około godziny. Smacznego!

Czytaj też: