Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.
Czym nadziewać gołąbki?
Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.
Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.
Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej
Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.
Zobacz także:
Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem
Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji. Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.
Składniki:
-
kapusta średniej wielkości
-
3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
-
3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 cebule
-
6 ząbków czosnku
-
3 łyżki puree z pieczonej dyni
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżki masła
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
świeżo mielona gałka muszkatołowa
-
1 bulion drobiowy
-
1 liść laurowy
-
1 ziele angielskie
Sposób przygotowania
-
Średniej wielkości kapustę myjecie, wykrajacie głąb i wkładacie do dużego garnka z wrzącą wodą.
-
Gotujecie kilka minut, wyjmujecie kapustę i odstawiacie do przestygnięcia.
-
Gdy przestygnie, zdejmujecie z kapusty kolejno liść po liściu.
-
Do rondla wkładacie olej i masło, rozgrzewacie, dodajecie drobno posiekaną cebulę i smażycie bez rumienienia, pod koniec dodając posiekany czosnek.
-
Dodajecie puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawiacie do smaku przyprawami i bardzo starannie mieszacie.
-
Nakładacie po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginacie boczne części liścia i ściśle zwijacie gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
-
Na dnie rondla układacie niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno kładziecie starannie zwinięte gołąbki.
-
Wlewacie szklankę bulionu, dodajecie liść laurowy i ziele angielskie.
-
Dusicie pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
-
Gołąbki podajecie z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl