Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże. 

Czym nadziewać gołąbki?

Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu. 

Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem. 

Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej

Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca. 

Zobacz także:

Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem

Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie. 

Składniki:

  • kapusta średniej wielkości 

  • 3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

  • 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 cebule 

  • 6 ząbków czosnku 

  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni 

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki masła 

  • ½ łyżeczki soli 

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 

  • świeżo mielona gałka muszkatołowa 

  • 1 bulion drobiowy

  • 1 liść laurowy

  • 1 ziele angielskie

Sposób przygotowania

  1. Średniej wielkości kapustę myjecie, wykrajacie głąb i wkładacie do dużego garnka z wrzącą wodą. 

  2. Gotujecie kilka minut, wyjmujecie kapustę i odstawiacie do przestygnięcia. 

  3. Gdy przestygnie, zdejmujecie  z kapusty kolejno liść po liściu.

  4. Do rondla wkładacie olej i masło, rozgrzewacie, dodajecie drobno posiekaną cebulę i smażycie  bez rumienienia, pod koniec dodając posiekany czosnek. 

  5. Dodajecie puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawiacie do smaku przyprawami i bardzo starannie mieszacie.

  6. Nakładacie po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginacie boczne części liścia i ściśle zwijacie gołąbki, zaczynając od nasady liścia. 

  7. Na dnie rondla układacie niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno kładziecie starannie zwinięte gołąbki. 

  8. Wlewacie szklankę bulionu, dodajecie liść laurowy i ziele angielskie. 

  9. Dusicie  pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. 

  10. Gołąbki podajecie z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.

Smacznego!
 

Źródło: Gotujmy.pl