Gołąbki nie tylko z sosem. Radzimy, jakimi dodatkami zaskoczycie i zachwycicie rodzinę
Wikipedia Commons
Newsy

Gołąbki nie tylko z sosem. Radzimy, jakimi dodatkami zaskoczycie i zachwycicie rodzinę

Mięso z ryżem lub z kaszą zawijane w liście kapusty lub innych roślin – gołąbki przyrządza się na całym świecie. Wykorzystajcie mniej znane dodatki do tego dania, by zaskoczyć bliskich!

Co kraj, to obyczaj. Tak samo jest z gołąbkami. W niektórych rejonach Polski przyrządza się to danie nawet bez dodatku ryżu. W takim układzie nieodzowne jest podanie gołąbków w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub pieczywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne dodatki do różnych rodzajów gołąbków

Takie mięsne gołąbki warto podać nie tylko z samym ziemniaczanym ładunkiem węglowodanów, ale także wraz z surówką, np. z marchewki, czy też z ogórkami kiszonymi. Na pozór może wydawać się to dość nietypowe, ale w ten sposób otrzymacie pełnowartościowy obiad.

We wschodniej Polsce niezwykle popularne są kapuściane gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów – np. pieczarek. Do takich gołąbków, które w pozostałych regionach kraju jada się raczej tylko na Wigilię, niekoniecznie pasuje tradycyjny sos pomidorowy.

Zamiast tego gołąbki podaje się albo z sosem pieczarkowym, albo z dodatkiem oleju – perfekcyjnie smakują zwłaszcza polane świeżym, pachnącym nierafinowanym olejem rzepakowym. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego specjału, koniecznie zaopatrzcie się w buteleczkę tego oleju.

Z czym podać tradycyjne gołąbki z ryżem i z mięsem?

Wróćmy do podstaw. Zdecydowanie najbardziej powszechną wersją gołąbków królującą w Polsce są te z ryżem i z mielonym mięsem. Jeżeli macie już dość sosu pomidorowego i chcecie jakoś zaskoczyć domowników, mamy dla was radę.

Wykorzystajcie dodatek, bez którego nie wyobrażają sobie gołąbków za naszą wschodnią granicą. W kuchni Rosji, Ukrainy, Litwy i Białorusi gołąbki podaje się obowiązkowo z kwaśną, tłustą śmietaną.

Zobacz także
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Gołąbki w sosie z grzybów leśnych. Przepis na obiad z suszonych grzybów

Podsumujmy więc nasze rozważania. Gołąbki możecie podać z takimi dodatkami jak na przykład:

  • Sos pomidorowy
  • Sos pieczarkowy
  • Śmietana
  • Olej rzepakowy nierafinowany
  • Oliwa z oliwek
  • Ziemniaki i surówka z marchewki
  • Ogórki kiszone

Macie swój ulubiony, alternatywny dodatek do gołąbków? Czy też jesteście wierni tradycji, czyli sosowi pomidorowemu?

Czytaj także:

 

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka
Mniam1/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 
Gołąbki z mięsem kurczaka, inspirowane kuchnią chińską, to propozycja dla miłośników gołąbków, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Farsz do gołąbków z mięsem drobiowym, ryżem, sosem sojowym i azjatyckimi przyprawami zmienia tę potrawę w wykwintne danie.

Tradycyjne polskie gołąbki to te przygotowywane z mięsem wieprzowym oraz ryżem. Można jednak odświeżyć ich recepturę, wzbogacając ją o bardziej egzotyczne smaki. Ostatnio proponowaliśmy np. gołąbki meksykańskie , a teraz – ich azjatycką odmianę, która z pewnością zachwyci waszych gości. Gołąbki po chińsku z kurczakiem Kurczak, o ile tylko pochodzi z naturalnego chowu bez antybiotyków i kupujemy go z zaufanego źródła, jest zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej zawartości białka. Mięso drobiowe polecane jest przy dietach niskokalorycznych, a także w dietach sportowców, które powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko. Gołąbki przyrządzone z kurczakiem zyskają zupełnie nowy smak – wypróbujcie i przekonajcie się sami! Przepis na gołąbki po chińsku Składniki: 2 filety z kurczaka 2 marchewki 1 kapusta pekińska pieprz czarny 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka ryżu Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.  Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.  Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić.  Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.  Poszczególne...

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 
Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!  Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 0,5 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie:  Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki  Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.  Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki...

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
AdobeStock
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje
Nie wyrzucajcie mięsa z rosołu – przyda się do przygotowania wielu smacznych potraw!

W wielu domach rosół gotuje się każdego tygodnia. Nic dziwnego – ta delikatna zupa  sprawdza się zawsze. Lubią ją małe dzieci, podaje się ją chorym wracającym do zdrowia, a do tego stanowi bazę dla zupy pomidorowej , pieczarkowej i innych. Bulionu używa się także do przygotowania gulaszu i różnych sosów. Podstawą dobrego rosołu jest mięso . Gdy jednak nudzi się wam już ogryzanie kości z garnka, powstaje pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Przecież go nie wyrzucicie! Przedstawiamy wam garść inspiracji na smaczne dania, do których można wykorzystać mięso z rosołu. Klopsiki do zupy Banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne. Takie klopsiki będą pasowały do większości zup – dodajcie je do pomidorowej albo dowolnej zupy krem . Wystarczy zmielić mięso z rosołu w maszynce, dodać przyprawy, jajka i wymieszać. Z masy zróbcie kuleczki, podsmażcie i dodajcie do gotującej się zupy. Pycha! Farsz do gołąbków Kolejny bardzo prosty przepis. Jeśli lubicie gołąbki z mięsnym farszem , to mięso z rosołu nada się idealnie. Trzeba je tylko nieco doprawić i wymieszać z ugotowanym ryżem. Możecie też dołożyć inne dodatki, na przykład podsmażone pieczarki. Zapiekanka z ryżem Mięso z rosołu nada się doskonale do przygotowania pysznej zapiekanki z ryżem! Wystarczy, że ugotowany ryż wymieszacie z duszonymi warzywami oraz podsmażonym mięsem z rosołu. Składniki należy ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Krokiety Mięso z rosołu podsmażcie, dodajcie pieczarki i przyprawy i wyłóżcie na usmażonych naleśnikach. Zawińcie, jak na krokiety, obtoczcie w panierce i usmażcie na dużej ilości tłuszczu. Idealny obiad dla całej rodziny! Paszteciki z mięsem Podobnie można wykorzystać mięso z rosołu do przygotowania smacznych pasztecików z...

Gołąbki w sosie
Gotujmy.pl/gosiapiotrek
Newsy
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 
Ekspresowy aksamitny sos do gołąbków w 10 minut. Nada daniu wyjątkowego smaku i aromatu 

Gołąbki to jedno z tradycyjnych i najbardziej popularnych polskich dań. Są podawane z sosem pomidorowym, a niekiedy z pieczarkowym. Jednak zdecydowanie najlepiej smakują z tym pierwszym. Jest to idealna potrawa na niedzielny obiad w gronie najbliższych bądź na inną uroczystość. Zaskoczcie swoich gości i przygotujcie pyszny, aksamitny sos w zaledwie 10 minut! Jak robi się tradycyjne gołąbki? Gołąbki mogą wystąpić w wersji wegetariańskiej, jednak forma półmięsna jest najpopularniejsza. Do przygotowania farszu należy przygotować mięso mielone wieprzowe bądź drobiowe, ryż lub kaszę, cebulę oraz przyprawy. Przygotowane nadzienie z tych składników formuje się w podłużne klopsy i zawija wcześniej ugotowanymi liśćmi kapusty. Takie gołąbki układa się w dużym naczyniu, po czym dusi się je na kuchence bądź piecze w piekarniku. W kwestii obróbki termicznej są dwie szkoły. Dzięki zawartości mięsa i węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu są dość syte. Przepis na sos do gołąbków Gołąbki najczęściej podaje się solo lub polane sosem pomidorowym. Jednak są regiony w Polsce, gdzie serwuje się do nich inne dodatki w postaci ugotowanych ziemniaków bądź świeżego pieczywa. Dla niektórych jest to profanacja dania, mimo wszystko co region to inny obyczaj. Wszyscy jednak jednogłośnie się zgadzają, iż najlepszym sosem do gołąbków jest sos pomidorowy. Sprawdźcie poniższy przepis na ekspresowe przygotowanie tego dodatku. Składniki: 200 g przecieru pomidorowego 2 szklanki wody przyprawa Maggi 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sól   pieprz cukier chili Wykonanie:  Przecier pomidorowy z przyprawą Maggi przełóżcie do garnka....