Gołąbków robi się zwykle albo dużo, albo wcale. W końcu gdy już kupi się wielką główkę kapusty, trzeba ją zużyć do samego końca. Gołąbki można zrobić w dowolny sposób - z tradycyjnym mięsno-ryżowym farszem lub ziemniakami, kaszą gryczaną albo ryżem i grzybami.

Niezależnie od tego, który z tych sposobów wybierzecie, gołąbków zapewne wyjdzie wam dużo. Jeśli nie wiecie co z robić z dużą ilością tych pyszności, możecie wykonać gołąbki konserwowe. 

Jak zrobić gołąbki do słoików?

Chodzi tutaj oczywiście o gołąbki do słoików. Przygotowanie wcale nie jest trudne - wystarczy przygotować gołąbki tak, jak zwykle, a później ułożyć je ciasno w słoikach. Całość zalewamy wywarem, w którym się wstępnie gotowały, a na wierzchu kładziemy dodatkowo solidną porcję smalcu.

Gołąbki wyjdą dojdą w słoikach podczas powolnej pasteryzacji do pełnej miękkości, a dzięki dodatkowemu tłuszczowi będą jeszcze smaczniejsze. W procesie konserwowania gołąbków ważna jest jedna rzecz - by gołąbki nie rozpadły się w drobny mak w słoikach, gotujcie i pieczcie je jak makaron - al dente - czyli tak, by potem spokojnie "doszły" jeszcze w słoikach.

Zobacz także:

Przepis na gołąbki konserwowe

Składniki:

  • gotowe gołąbki z waszego ulubionego przepisu
  • przecier pomidorowy (1 l na 1 l wywaru, w którym gotowały się gołąbki)
  • smalec (po 1 łyżce na słoik)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • słoiki o pojemności 750 ml 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie, a następnie wyparzcie słoiki wraz z nakrętkami. 
  2. Wykonajcie sos do gołąbków. Odlejcie wywar, w którym się gotowały, i dodajcie do niego przecier pomidorowy. Na 1 l wywaru przypada 1 l przecieru. Wsypcie 1 liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i zagotujcie. 
  3. Gdy słoiki wyschną, ułóżcie w nich ciasno ugotowane lub upieczone al dente gołąbki. Do jednego słoika o pojemności 750 ml wchodzą ok. 4 sztuki. 
  4. Zalejcie gołąbki sosem, zostawiając ok. 2 cm przestrzeni między nimi a nakrętką. 
  5. Na wierzchu połóżcie po łyżce smalcu. 
  6. Zakręćcie mocno słoiki i włóżcie do garnka wyłożonego ściereczką. Wlejcie wodę, zagotujcie i pasteryzujcie słoiki przez 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjmijcie je i postawcie na blacie do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie można je już odwrócić i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.