Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej,  płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny.

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora!

Przepis na gołąbki w liściach kalafiora

Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki.

Składniki:

  • 7 liści kalafiora
  • 7 kiełbasek śląskich
  • 60 dkg pieczarek
  • 5 cebul
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 12 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy.
  2. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut.
  3. Wyjąć liście i zalać zimną wodą.
  4. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć.
  5. Cebule obrać z łupin.
  6. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać.
  7. Pieczarki oczyścić i pokroić.
  8. Kiełbasy ponacinać z obu stron.
  9. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli.
  10. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni.
  11. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pieczarki, posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć aż odparuje sok.
  12. Ryż gotować w 2-óch szklankach osolonego wrzątku przez 15-20 minut.
  13. Do ryżu dodać cebulę ze smażenia kiełbasy, połowę pieczarek, doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać.
  14. Na rozłożone liście kalafiora kłaść ryż i po jednej kiełbasie.
  15. Liście zwijać jak gołąbki.
  16. W brytfance rozgrzać resztę oleju, włożyć gołąbki, posolić i obsmażyć z obu stron.
  17. Gołąbki podlać wrzącą wodą i dusić aż liście będą miękkie, co jakiś czas podlewając wodą.
  18. Do pozostałych pieczarek wlać litr wody i gotować przez 15 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. 
  19. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
  20. Gołąbki podawać polane sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: