Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora

Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej,  płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny.

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki w liściach kalafiora

Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki.

Zobacz także
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Składniki:

  • 7 liści kalafiora
  • 7 kiełbasek śląskich
  • 60 dkg pieczarek
  • 5 cebul
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 12 łyżek oleju
  • 1-2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy.
  2. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut.
  3. Wyjąć liście i zalać zimną wodą.
  4. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć.
  5. Cebule obrać z łupin.
  6. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać.
  7. Pieczarki oczyścić i pokroić.
  8. Kiełbasy ponacinać z obu stron.
  9. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli.
  10. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni.
  11. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać pieczarki, posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i smażyć aż odparuje sok.
  12. Ryż gotować w 2-óch szklankach osolonego wrzątku przez 15-20 minut.
  13. Do ryżu dodać cebulę ze smażenia kiełbasy, połowę pieczarek, doprawić do smaku pieprzem, solą i wymieszać.
  14. Na rozłożone liście kalafiora kłaść ryż i po jednej kiełbasie.
  15. Liście zwijać jak gołąbki.
  16. W brytfance rozgrzać resztę oleju, włożyć gołąbki, posolić i obsmażyć z obu stron.
  17. Gołąbki podlać wrzącą wodą i dusić aż liście będą miękkie, co jakiś czas podlewając wodą.
  18. Do pozostałych pieczarek wlać litr wody i gotować przez 15 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. 
  19. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
  20. Gołąbki podawać polane sosem pieczarkowym.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

	 Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny.  Do czego warto dodać tymianek? Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni.  Przepis na gołąbki z tymiankiem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego ) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego ) 3-4 cebule ( pokrojone drobno ) garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków ) 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki sól pieprz mielony maggi w płynie 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag ) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 4 łyżki mąki szczypta cukru 4 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka) Przygotowanie Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić.  Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć...

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia
Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków? Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 młoda kapusta 500 gram mielonego mięsa  1 cebula 1 łyżka oleju 5 ziemniaków 1 jajo Sól selerowa i pieprz Koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Koperek Kapelusz prawdziwka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki. Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową. Dusić gołąbki ok 40 minut. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i...