Gołąbki bez zwjania
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Gołąbki bez zawijania? To możliwe! Są pyszne, banalnie proste i oszczędzicie bardzo dużo czasu

Kapusta, w którą zwykło się zawijać gołąbki, to bogactwo witamin. Popularne warzywo sprawdzi się również w sezonie jesienno-zimowym, w sam raz kiedy nasza odporność potrzebuje dodatkowego wsparcia. Gołąbki bez kapusty? Tak, to możliwe!

W kuchni nie ma czasu na niesprawdzone przepisy. Na eksperymenty jest go za to całkiem dużo. Jednym z nich są gołąbki bez zawijania. Może być to smak, którego leniwi użytkownicy kuchni po prostu nie zapomną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kapuściane bonusy

Kapusta używana zwyczajowo do gołąbków leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. 

Mimo opinii ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście, ma cały szereg zalet. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka.

Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny.

W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Alternatywne gołąbki

Jeśli nie należycie do fanów kapusty, ten przepis powinien wam się spodobać. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszędzie dostaniecie potrzebne do jego wykonania składniki a gołąbki, o których marzycie, zyskają zupełnie inny wymiar.

Proponujemy przepis, który korzysta z tradycyjnego mięsa, jakiego po prostu nie zawiniecie w kapustę. Zamiast kapusty do gołąbków podamy sos. Gołąbki bez zwijania z wyglądu przypominają mielone, jednak tego smaku nie da się oszukać. Będziecie zachwyceni!

Składniki na gołąbki dla leniwych:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 100 g ryżu
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 600 g kapusty białej
  • 1/2 pęczka koperku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 500 ml koncentratu
  • około 300 ml wody
  • olej
  • 1 szczypta rozmarynu
  • 1 szczypta oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy, solimy do smaku i odstawiamy na kwadrans.

Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek. Do powstałej mikstury wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy całość na jednolitą masę.

Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.

Do przygotowania sosu obieramy cebulą. Drobniutko ją siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki. Warzywa powinny się smażyć do 5 minut.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z wodą, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Zagotowujemy sos. Wkładamy do niego gołąbki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Po pół godziny gołąbki bez zawijania będą aromatyczne i gotowe do jedzenia. Możemy podać je z ulubioną surówką albo saute. Jeśli potrzeba, doprawiamy je finalnie sola i pieprzem. Palce lizać!

 

Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
ginowski75/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
Gołąbki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni polskiej. Danie to doczekało się już bardzo wielu modyfikacji i wariacji. Jak można urozmaicić gołąbki, aby zyskały zupełnie nowy smak? Zmienić sposób przygotowywania ryżu!

Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki! Przepis na gołąbki z prażonego ryżu Składniki: 1 główka kapusty białej 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajo 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej) 1 średnia cebula 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej 60 g masło sól czarny pieprz świeżo mielony ocet balsamico di Modena Przygotowanie: Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru.  Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków.  Ryż odstawiamy do większego garnka.  Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru.  Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową.  Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania.  Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody...