Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Flickr
Newsy

Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny

Pamiętacie jak babcia parzyła napar z goździków? Medycyna naturalna w takiej postaci to czyste zdrowie!

Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem, kompotami, czy też z kiszoną kapustą. Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana!

Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie?

Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.

 Jakie działanie wykazują goździki?

  • Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne.
  • Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby.
  • Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi).
  • Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka.
  • Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę – obniżając poziom cukru we krwi.
  • Działają przeciwmiażdżycowo.
  • Wpływają na zdrowie kości mimo braku wapnia – związki fenolowe goździków zapobiegają rozkładowi kości i w pewnym stopniu chronią przed osteoporozą.
  • Mają właściwości przeciwbólowe.

Przepis na napar z goździków

  1. 2 łyżeczki goździków zmielcie w młynku do kawy.
  2. Zaparzcie goździki w szklance wrzątku i parzcie pod przykryciem przez 10 min.
  3. Pijcie napar ok. 2-3 razy dziennie w porcjach ok. 100 ml.

Na zdrowie!

Źródło: Dr Bartosz Kulczyński

Orzechy
Adobe Stock
Newsy
Łagodzą stres i obniżają poziom cholesterolu. Kobiety przed 60-tką powinny jeść je garściami
Jeśli migdały kojarzą nam się tylko z marcepanem i olejkiem do ciast o migdałowym zapachu, to czas przekonać się do jedzenia ich w ramach cennej przekąski.

Znane powiedzenie mówi o tym, żeby nie myśleć o niebieskich migdałach. Ok, nie ma problemu! Ale o tych zwykłych lepiej nie zapominajmy. Są świetnym uzupełnieniem diety – bogate w wiele wartościowych mikroelementów. O tym za chwilę. Czy migdały to na pewno orzechy? Na początku wyjaśnijmy jedną podstawową kwestię. Mimo tego, że migdały leżą na półkach sklepowych tuż obok orzechów włoskich, arachidowych czy laskowych, to uwaga: nie są wcale orzechami! Bywają czasem nazywane w ten sposób dla celów handlowych, ale botanicznie są po prostu… pestkami! Zdecydowanym światowym liderem pod względem produkcji migdałów są Stany Zjednoczone. Drzewa migdałowca uprawia się także w Europie – to właśnie z Włoch pochodzi receptura smacznych ciasteczek z mielonych migdałów, czyli tak zwanych makaroników. Jeżeli nie próbowaliście, warto skusić się na takie małe cudeńko! Popularnym smakołykiem z migdałów jest oczywiście wspomniany już przez nas marcepan. Zostawmy już słodycze i przejdźmy do suszonych pestek migdałowca. To właśnie one, jedzone na surowo, dadzą naszemu organizmowi najwięcej. Z korzyścią dla zdrowia Co ciekawe migdały, podobnie jak inne orzechy, przez długi czas nie były doceniane ze względu na wartości prozdrowotne. Wszystko to ze względu na stosunkowo dużą zawartość tłuszczu. Zmieniły to dopiero badania w ostatnich latach. Ponadto warto dodać, że migdał spośród swoich „orzechowych konkurentów”, ma w sobie mało cukru. Teraz czas na konkretne informacje o działaniu tych pestek na nasze zdrowie. Na co będą miały wpływ regularnie jedzone przez nas migdały? Sprawdźcie sami! Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy Chronią przed miażdżycą i chorobami serca Dobrze działają na układ nerwowy i...

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

napary odchudzające
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie ten napar na pusty żołądek, a kilogramy błyskawicznie zlecą
Utrata zbędnych kilogramów to bardzo skomplikowany proces. Do celu mogą was przybliżyć nie tylko regularne ćwiczenia i zdrowa dieta, ale również picie ziołowych naparów przyrządzonych na przykład z mniszka lekarskiego. Najlepsze efekty uzyskacie przyjmując go na czczo.

Picie ziołowych naparów to najlepsze, co możecie zrobić dla swojego organizmu chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Tego typu mikstury nie tylko sprawią, że szybciej schudniecie, ale również pomogą wyeliminować nagromadzone w waszym ciele toksyny. Wypijane na czczo pozytywnie wpłyną także na zmniejszenie łaknienia o poranku. Do najzdrowszych i jednocześnie najbezpieczniejszych ziołowych naparów, które możecie przyrządzić samodzielnie w domu, z pewnością należą te z mniszka lekarskiego czy karczocha. Napar z mniszka lekarskiego Ta niepozorna roślina działa bardzo wszechstronnie. Zawarte w niej kwasy – kawowy, askorbinowy oraz chlorogenowy, przede wszystkim wspomagają odchudzanie, ale również działają przeciwcukrzycowo oraz moczopędnie . Na tym jednak nie koniec.  Regularne spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspomaga również odporność oraz trawienie , ale także reguluje cykle miesiączkowe oraz pomaga w leczeniu chorób skóry. Mniszek lekarski wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Przyrządzenie naparu z rośliny jest banalnie proste. Wystarczy, że w rondelku z wodą umieścicie dwie łyżeczki mniszka lekarskiego , a następnie całość zagotujecie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z gazu i przykryjcie pokrywką, aby mógł odpocząć. Następnie przelejcie do szklanki i gotowe! Napar z karczocha W zrzuceniu zbędnych kilogramów bardzo pomocny okazuje się również napar przygotowany z karczocha. Warzywo posiada aż 4 substancje odchudzające – cynarynę, inulinę, kwas chlorogenowy oraz niacynę. Związki te nie tylko usprawniają proces trawienia , ale także przyspieszają metabolizm i zapobiegają napadom głodu. Na tym jednak nie koniec. Regularne spożywanie karczochów hamuje produkcję komórek nowotworowych oraz...

Liście laurowe
Pixabay/zapach_bzu
Zdrowie
Podpal w domu liście laurowe i zostaw na chwilę. Niesamowite działanie. Efekty odbierają mowę
Już Rzymianie i Grecy doceniali potężną moc liści laurowych. To doskonałe i wszechobecne zioło, które na zawsze powinno znaleźć miejsce w twoim domu!

Liście laurowe, inaczej bobkowe, to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Aby skorzystać z uspokajających właściwości przyprawy, wystarczy podpalić ją w ognioodpornym naczyniu. Liście laurowe zawierają cyneol, który udrażnia drogi oddechowe oraz odpręża przeciążony układ nerwowy. Chcecie spróbować tego u siebie w domu?  Liście laurowe - na co działają? Liście laurowe są znane głównie w przemyśle spożywczym. Ta popularna przyprawa to składnik wielu marynat i zup. Nadają daniom niepowtarzalny zapach i smak. Tysiące lat eksperymentów wyłoniły ich dodatkowe działanie. Od wieków liści laurowych używa się także poza kuchnią.  Przodkowie stosowali liście laurowe na problemy żołądkowe, bóle reumatyczne i schorzenia skóry. Zapach palonych liści laurowych działa też kojąco. Wystarczy podpalić kilka z nich i cieszyć się z właściwości woni, której działanie zostanie z nami na dłużej. Palenie liści laurowych Co zrobić, by się zrelaksować za pomocą liści laurowych? Wybieramy kilka i podpalamy za pomocą zapałki. Najlepiej zrobić to nad talerzem czy garnkiem, by w razie pokruszenia nie  uszkodzić stołu. Czekamy kilka minut, łapiemy kilka oddechów i oddajemy się silnemu odprężeniu! Ta prosta metoda, stosowana regularnie, wpłynie w korzystny sposób na nasz układ nerwowy. Jeżeli mamy stresujący czas, powinniśmy sięgnąć po liście laurowe w pierwszej kolejności. Już medycyna ludowa doceniała ich właściwości. Liście uspokoją skołatane nerwy, rozluźnią mięśnie i wprawią w błogi nastrój. Nie tylko w kuchni Liście laurowe mają liczne właściwości lecznicze. Wywar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy. Z kolei...