„Globalistyczna" dieta zagraża nie tylko zdrowiu, ale też planecie. Naukowcy ostrzegają
Adobe Stock
Newsy

„Globalistyczna" dieta zagraża nie tylko zdrowiu, ale też planecie. Naukowcy ostrzegają

Czego wystrzegać się, żeby odżywianie można było uznać za zdrowe? I dlaczego warto to zrobić?

Mówi się, że to, co jest najlepsze w życiu, jest szkodliwe, albo tuczące. I to niestety prawda, że właśnie te produkty i dania, które mają najwięcej zwolenników, nie są raczej zalecane przez lekarzy. Podobnie jest w przypadku diety, którą naukowcy nazywają „globalistyczną”. Wiemy, o co w niej chodzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ przetworzonej żywności na organizm człowieka

Produkty, o których mowa, to przetworzona żywność, taka jak mrożona pizza, hamburgery, białe pieczywo z supermarketów i dania gotowe. To jedzenie może wywoływać stany zapalne w organizmie, sprzyja gromadzeniu się w ciele toksyn i innych szkodliwych substancji. W rezultacie powoduje choroby cywilizacyjne jak otyłość, wysoki cholesterol, nadciśnienie, cukrzyca, zawały, udary czy nowotwory.

To, co w takich produktach jest najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, czyli polepszacze, duża ilość cukru i soli, konserwanty powoduje jednocześnie, że taka żywność tak bardzo ludziom smakuje.

Jej produkcja i sprzedaż rosną więc każdego roku, a społeczeństwa na całym świecie coraz bardziej tyją. Z jedzenia tych produktów najlepiej zrezygnować, a na pewno warto ograniczyć. Oto dlaczego to jest tak ważne, żeby unikać z przetworzonej żywności:

  • Działa jak narkotyk. Przyzwyczajacie się od niej, jecie coraz częściej i coraz bardziej szkodzicie swojemu zdrowiu
  • Powoduje nadwagę i otyłość obecnych i kolejnych pokoleń. Jedząc fast foody i dania gotowe nie tylko wpływacie na własną sylwetkę. Taka żywność modyfikuje układ genetyczny i wpływa na nawyki żywieniowe, co powoduje także predyspozycje do tycia, które przekazujemy dzieciom
  • Zaburza pH organizmu. Regularne spożywanie przetworzonej żywności zaburza równowagę kwasowo-zasadowa organizmu i powoduje zakwaszenie krwi

Oprócz tego negatywnie wpływa na prace jelit, powoduje drażliwość i powoduje, że stajemy się podatni na depresję, podwyższa ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, w tym chorób serca oraz przyspiesza procesy starzenia się komórek ciała.

Zobacz także
Anna Popek jest na diecie biblijnej. "Adio pizza i inne pokusy!"

Anna Popek jest na diecie biblijnej. „Adios pizza i inne pokusy!"

Larwy owadów już niedługo w składzie makaronu i ciastek. UE: "zrównoważone źródło pożywienia"

Larwy owadów już niedługo w składzie makaronu i ciastek. UE: "zrównoważone źródło pożywienia"

Globalistyczna dieta" – wpływ przetworzonej żywności na planetę

Naukowcy z Uniwersytetu Sao Paulo z udziałem badaczy z USA i Australii udokumentowali wpływ niezdrowej żywności na naszą planetę.

Od dawna wiemy, że efektem jej produkcji jest degradacja środowiska i emisja gazów cieplarnianych, Wynika to z tego, że wytwarzanie żywności oparte na przemyśle zwierzęcym wymaga ogromnych obszarów, na których hodowane są pasze dla zwierząt lub same zwierzęta. Kolejne tysiące hektary lasów są więc wycinane, zużywane są ogromne ilości wody, do środowiska przedostają się pestycydy i inne nawozy, produkcja wymaga też użycia znacznych ilości energii.

I choć konsekwencje tego wszystkiego mogą być tragiczne dla Ziemi, naukowcy znaleźli jeszcze jeden powód, dla którego należy ograniczyć taką produkcję.

Jesteśmy świadkami zagrożenia dla bioróżnorodności, czyli zmniejszenia liczby gatunków żyjących na naszej planecie. Żeby życie na ziemi trwało i rozwijało się, potrzebna jest równowaga pomiędzy nimi. Tymczasem coraz więcej gatunków roślin i zwierząt wymiera.

Ustalono, że źródłem pożywienia dla ludzi jest obecnie jedynie:

  • 7 tys. roślin jadalnych, a tylko 200 z nich jest uprawiana na szeroką skalę
  • Ledwie 9 gatunków roślin (!) stanowi 60% całej masy pozyskiwanej z upraw
  • 90% kalorii przyjmowanych przez ludzi pochodzi z upraw zaledwie 15 roślin
  • Dieta 4 mld ludzi bazuje na tylko trzech zbożach: ryżu, pszenicy i kukurydzy
  • Zwierzęta są karmione jednorodną paszą

To wszystko wpływa nie tylko na to, że kolejne gatunki wymierają, bo na inne ludzie potrzebuję miejsca na ziemi, ale też na to, że pożywienie człowieka staje się mniej wartościowe. Najważniejszą jednak szkodą jest zaburzenie działania ważnych procesów w biosferze i ekosystemów.

Źródło: Interia.pl, krokdozdrowia.com

Naukowcy z Krakowa pracują nad sztucznym mięsem. „Nadchodzi rewolucja. Chcemy być jej częścią.”
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy z Krakowa pracują nad sztucznym mięsem: „Nadchodzi rewolucja. Chcemy być jej częścią”
Do produkcji jednego hamburgera potrzeba 2300 litrów wody. Ekolodzy nie maja złudzeń: hodowla zwierząt i pasz to główny powód karczowania lasów, które są płucami Ziemi. Na jak długo przy obecnym tempie zużycia, wystarczy nam zasobów naturalnych naszej planety? Rozwiązaniem może być sztuczne mięso. Na przykład z Polski.

Rynek spożywczy zmienia się bardzo dynamicznie. W sklepach wciąż pojawiają się nowe produkty, które mają być alternatywą dla mięs i wędlin. Zastanawiacie się kto i po co je kupuje, skoro mięso jest naturalnym pokarmem człowieka i jest go pod dostatkiem w sklepach? Sprawdziliśmy. Dlaczego ludzie rezygnują z jedzenia mięsa?  Osoby, które ograniczają mięso, wskazują kilka powodów swoich decyzji: Ekologia , w tym zmiany klimatyczne i degradacja środowiska. Ludzie zaczynają rozumieć, że masowa produkcja mięsa, negatywnie wpływa na środowisko naturalne. Etyka i dobrostan zwierząt. Przemysłowa hodowla zwierząt wpływa na pogarszanie się warunków bytowych zwierząt. Środki masowego przekazu, telewizja, internet, media społecznościowe przyczyniają się do rozpowszechniania tej świadomości wśród ludzi.  Zdrowie. Mięso to produkt zawierający duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmierne spożywanie mięsa jest szkodliwe dla zdrowia. A badania pokazują, że w społeczeństwach zamożnych ilość spożywanego mięsa wciąż rośnie i zaczyna być coraz bardziej niebezpieczna dla zdrowia. Niektórzy wegetarianie i weganie przytaczają jeszcze jeden powód, który można zobrazować następującym cytatem: ”Od dziecka nie lubię mięsa i jego metalicznego posmaku, a babciną troskę wyrażającą się powtarzaniem: zjedz kotlecik zostaw ziemniaczki, wspominam jako koszmar.” Niektórzy już tak mają, że coś bardzo im nie smakuje, a o gustach nie dyskutuje się.  Jak wyżywić wszystkich ludzi na świecie? 8 miliardów dziś, w 2050 roku 10 mld ludzi. Wyżywienie takiej rzeszy ludzi przy dzisiejszych sposobach produkcji żywności w tym mięsa, głównego źródła białka, nie będzie możliwa. Produkcja mięsa wymaga zużycia zbyt dużej ilości wody,...

Po co w paczce mielonego mięsa podkładka na dnie? Nie tylko chodzi o wsiąkanie płynu z mięsa
Adobe Stock
Newsy
Czy zamienniki mięsa zagrożą schabowym? Po co nam bezmięsne burgery, parówki czy kabanosy? Kto to je?
Myślicie, że warto ograniczać jedzenie mięsa, nie rezygnując z ulubionych potraw? Wyjaśniamy, czy można pogodzić zdrowie, czyste środowisko i ulubionego kotleta schabowego.

Coraz częściej mówi się o tym, że czas zrezygnować, a przynajmniej ograniczyć jedzenie mięsa. Ilość mięsa w ladach chłodniczych co prawda nie zmienia się, nadal jest go pod dostatkiem. Ceny mięsa także nie zmieniają się jakoś gwałtownie. To znaczy, zmieniają się, bo jest inflacja, ale nie rosną bardziej niż ceny pieczywa czy nabiału. Czy to, że słyszymy o ograniczeniu mięsa, oznacza, że pewnego dnia znikną nam schabowe i w sklepach zostaną tylko bezmięsne burgery i roślinne parówki? Jak mięso szkodzi zdrowiu? Gdy słyszycie, że należy jeść mniej mięsa, ma to związek zarówno ze zdrowiem jak i środowiskiem. To dwa całkowicie różne powody, ale oba dotyczą mięsa. Mięso jest szkodliwe, szczególnie gdy jadacie je codziennie i to w dużej ilości. Po chudych czasach PRL-u, gdy mięsa i wędlin nie było pod dostatkiem, przyszły czasy gdy zaopatrzenie w te produkty jest dobre, możecie je dostać w każdym sklepie, w nieograniczonej ilości. Polacy są też zamożniejsi, stać was więc na więcej. Dziś normą jest to, że na śniadanie jecie kanapki z szynką, na obiad mięso z ziemniakami, a na kolacje parówki z musztardą. Tymczasem mięso z powodu dużej zawartości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest obojętne dla zdrowia. Może wywoływać zmiany miażdżycowe, które prowadzą do zawałów serca lub wylewów. Szczególnie niebezpieczne jest mięso czerwone i przetworzone wyroby mięsne np. wędliny. Obecne zalecenia żywieniowe obejmujące mięso, przytoczyła mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz, w rozmowie z Gazeta.pl: - Zaleca się następujące proporcje: trzy razy w tygodniu mięso, dwa razy w tygodniu ryba i dwa razy rośliny strączkowe. To proporcje idealne, ale oczywiście mięsa może być mniej, a za to więcej roślin strączkowych. Wybór należy do nas. Jak...

Naukowcy ostrzegają. Popularny napój może zniknąć. Pijecie go codziennie rano
AdobeStock
Newsy
Naukowcy ostrzegają. Popularny napój może zniknąć. Pijecie go codziennie rano
Nie mamy dobrych wiadomości – wasz ulubiony napój może niebawem stać się towarem luksusowym.

Fale upałów to wyzwanie dla całego środowiska oraz ludzkości. Susze oznaczają mniejszy dostęp do wody oraz problemy z dostawami elektryczności. Te niedogodności nie dotyczą tylko gospodarstw domowych – przez upały zagrożone są plantacje roślin i zbóż. Wzrost cen za produkty rolne to tylko jedna z możliwych konsekwencji. Niektóre z nich mogą całkowicie zniknąć i to za mniej, niż 100 lat! Kawa towarem zagrożonym Z badań opublikowanych w ”Nature Communications” wynika, że za jakiś czas aż połowa produktów importowanych do Unii Europejskiej, może zniknąć lub stać się towarami luksusowymi. Powód? W Indiach, Turcji, Indonezji i Brazylii mają miejsce okresy intensywnej suszy, które się nasilają. A w tych właśnie krajach uprawia się najwięcej kawy , soi oraz kakaowca – produktów, które importuje Unia Europejska. Szczególnie zagrożona jest kawa. Przez zmiany klimatyczne plantacje w Etiopii i Kolumbii, gdzie produkuje się najwięcej kawy specialty na świecie, mogą stać się nierentowne już za kilkadziesiąt lat. Wszystko przez bardzo wysokie temperatury w tych obszarach i suszę. Jak podaje raport Worldwide Fund for Nature, do 2080 roku produkcja kawy w Etiopii może się zmniejszyć aż o 80 procent! Droższe mięso i produkty mleczne Naukowcy wskazują także, że cała gospodarka to system naczyń połączonych. Przez suszę cierpią uprawy soi, co przełoży się na ceny mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W jaki sposób? Soja to główny składnik pasz dla zwierząt. Jeżeli podrożeje, to przemysł mięsny oraz mleczarski będzie musiał ograniczyć produkcję – a to spowoduje wzrost cen: Badanie pokazuje, w jaki sposób jesteśmy połączeni globalnie poprzez handel i jak katastrofy klimatyczne poza naszymi granicami mogą bezpośrednio wpłynąć na...

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Adobe Stock
Newsy
To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat
Niestety, może okazać się, że produkty zawierające ten składnik bardzo nam szkodzą.

To, czy dane produkty żywnościowe są dla nas zdrowe zależy nie tylko od tego ile witamin i minerałów zawierają, jakich wartości odżywczych dostarczają i ile mają kalorii. Niestety, wpływ na jakość żywności ma też środowisko naturalne. To jest coraz bardziej zanieczyszczone. Szkodliwy wpływ na zdrowie mogą wywierać na przykład pozostałości nawozów sztucznych : azotyny i azotany, ale taż metale ciężkie . Powszechna trucizna, która znajduje się też w żywności Większość z was (w zasadzie wszyscy) codziennie używa plastiku. Plastik jest materiałem, który nie jest biodegradowalny, w teorii jest więc on niezniszczalny. Pod wpływem czasu rozpada się jednak na mniejsze kawałki, zwane mikroplastikiem, które szkodzą środowisku. Mikroplastik znaleziono w tkankach zwierząt, ryb i w wodzie. Niestety, nie znamy jeszcze jego wszystkich konsekwencji. Konsekwencje spożywania mikroplastiku dla ludzkiego zdrowia Plastik jest stosunkowo nowym materiałem. Nie do końca wiadomo więc duży wpływ jego powszechna obecność w przyrodzie i środowisku wpłynie na ludzkie zdrowie. Sprawdziliśmy wszystkie dostępne informacje na ten temat. Mikroplastik w jedzeniu Mikroplastik znajduje się w żywności i wodzie. To fakt. Niedawno opublikowano badanie, w którym stwierdzono obecność ok. 600 cząsteczek mikroplastiku na każdy kilogram soli. Inna żywność z mikroplastikiem to: Miód – 300 czaszeczek na kilogram Piwo – 109 cząsteczek na litr Owoce morza: małże i ostrygi zawierają ok. 500 cząsteczek mikroplastiku w kilogramie Ryby – szczególnie ryby morskie zawierają sporą ilość mikroplastiku, która zaburza zdrowie ryb Nie do końca wiadomo jakie konsekwencje ma tak szerokie rozpowszechnienie mikroplastiku w żywności. Mówi się o zwiększonym ryzyku niektórych...