Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, ze sprzedaży wycofane zostały kuchenne przyrządy, w których znajdują się substancje niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, czy nie macie tych przedmiotów w swojej kuchni i czym grozi ich używanie.
Wycofane przez GIS przybory kuchenne
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy łyżki i szpatułki marki Kamille, wykonanych z plastiku. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, z których wynika, że w przedmiotach tych znalazły się pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które mogą przenikać do żywności. Są one szkodliwe dla zdrowia. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Produkt: Łyżka Kamille, Szpatułka Kamille
Numery partii: Łyżka - KM 5023, szpatułka - KM 5022
Kraj pochodzenia: Chiny
Importer: Ravex Group Sp. z o.o., al. Krakowska 6, 05-090 Sękocin Nowy
Podjęte działania i zalecenia
Podmiot importujący ten produkt na teren naszego kraju wycofał go z dystrybucji. Wszyscy dystrybutorzy, którzy kupowali łyżki i szpatułki, w których wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne, zostali o tym fakcie poinformowani. Dostali zalecenia mówiące o tym, by natychmiast wycofali te produkty ze sprzedaży i zwrócili je do importera.
Cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli kupiliście ten produkt zaleca się, by nie stosować go do kontaktu z żywnością.
Wpływ pierwszorzędowych amin aromatycznych na zdrowie
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne stosuje się przy produkcji tworzyw sztucznych, klejów i barwników, a także opakowań i przedmiotów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Może się zdarzyć, pod wpływem pewnych reakcji chemicznych, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne przenikają do żywności w ilości wyższej niż wynoszą dopuszczalne limity.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są związkami o działaniu rakotwórczym, dlatego nie można ignorować komunikatów o wycofaniu z obrotu produktów zawierających te substancje.
Źródło: gov.pl, zdrowie.wprost.pl