GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS wycofuje ze sprzedaży popularne chipsy. Dla niektórych mogą być niebezpieczne 

Jak podał GIS, ze względu na błędne oznakowanie i brak informacji o obecności alergenu - mleka, z rynku wycofuje się niektóre partie popularnych chipsów ziemniaczanych. Jest to wiadomość szczególnie istotna dla osób silnie uczulonych na produkty zawierające białko mleka krowiego. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Jeżeli lubicie słone przekąski, być może macie w swoich domach te chipsy. Z tyłu ich opakowania powinna być informacja wskazująca na to, jakie alergeny zawierają. Niestety w tym przypadku dane są niepełne. W wyniku pomyłki w zakładzie produkcyjnym doszło do zapakowania pewnej ilości produktów w nieprzeznaczone dla nich opakowania, czego wynikiem jest brak odpowiedniej informacji o obecności składnika alergennego. 

Które chipsy są wycofywane ze sprzedaży? 

Poniżej znajdziecie szczegółowe dane na temat wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na alergię na mleko, nie spożywajcie tej przekąski. Wyrzućcie lub zwróćcie do sklepu, w którym ją kupiliście. 

  • Nazwa produktu: „Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g  
  • Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki 
  • Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18 
  • Dystrybutor: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki 
  • Numer partii: PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10 
  • Data minimalnej trwałości: 30.10.2022 

Proces wycofywania tych produktów z rynku jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Zobacz także
Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!

Męczy was alergia na pyłki? Koniecznie musicie unikać tych pokarmów. Wzmagają objawy!

Tak przechowujcie otwarte chipsy. Będą długo chrupiące

Otwarte chipsy przechowujcie w ten sposób. Dzięki temu będą długo chrupiące

Jakie objawy daje alergia na mleko? 

Każda alergia daje szereg różnych objawów. Podobnie jest z tą na mleko. Mogą się one pojawić natychmiast po spożyciu białka mleka krowiego albo wystąpić z opóźnieniem nawet do 72 godzin. Do najbardziej charakterystycznych należą:  

  • objawy skórne: świąd, wysypka, bąble pokrzywkowe, rumień, a nawet atopowe zapalenie skóry 

  • objawy żołądkowo-jelitowe: ból brzucha, zaparcia, biegunki, wymioty, brak apetytu 

  • objawy ze strony układu oddechowego: kaszel, duszność, chrypka, zapalenie gardła, bezdech senny. 

Najbardziej niebezpiecznym objawem alergii na mleko są objawy wstrząsu anafilaktycznego, które bezpośrednio zagrażają zdrowiu i życiu. 

Źródło: gov.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: uczuleni powinny omijać te chipsy szerokim łukiem. Mogą wywołać reakcję alergiczną
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do alergików o unikanie chipsów jednego z producentów, który nie poinformował konsumentów o zagrożeniu alergenami.

Lubicie słone przekąski? Jeżeli tak, to na pewno widzieliście z tyłu opakowania chipsów, krakersów czy chrupków informacje o alergenach, które mogą one zawierać. Orzechy, gluten, mleko – zazwyczaj producenci ostrzegają nabywców swoich produktów przed takimi właśnie składnikami. O tym, jak duże spustoszenie w organizmie alergika może wywołać kontakt z alergenem, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Z tego właśnie powodu warto potraktować ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zupełnie na serio. GIS ostrzega alergików przed spożyciem chipsów GIS ostrzega przed partią chipsów, które takiej informacji na swoich opakowaniach nie mają. Działania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że w produktach dystrybuowanych przez firmę Merkury S.A. dokonano niewłaściwego oznaczenia alergenów. Błędy wystąpiły w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca. Zarzut GIS-u do dystrybutora i producenta chipsów dotyczył tego, że informacja o występowaniu tych składników w chipsów nie została należycie podkreślona z myślą o alergikach. Państwowi inspektorzy postanowili o wycofaniu ze sprzedaży całej partii chipsów z błędnym oznaczeniem, gdyż obrót nimi mógłby doprowadzić do spożycia chipsów przez osoby uczulone i niepożądanych reakcji. Szczegółowe dane na temat wycofanych chipsów Oto szczegółowe dane wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na nietolerancje na wspomniane wcześniej składniki, nie spożywajcie przekąsek, których danych prezentujemy poniżej: Producent: "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa Dystrybutor: MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399...

pilne
Newsy
Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...

Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie truskawek, jeśli macie takie objawy. To może być niebezpieczne
U części osób truskawki mogą wywoływać objawy bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Lepiej sprawdźcie, czy was również to dotyczy.

W sezonie na truskawki bardzo trudno jest oprzeć się tym owocom! Nie dość, że są przepyszne, to zawierają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy mogą je jeść – truskawki są bowiem dość częstym alergenem. Objawy uczulenia na truskawki mogą być na tyle łagodne, że nawet nie zwrócicie na nie uwagi. Czasami jednak alergia na te owoce bywa tak silna, że stanowi zagrożenie dla życia! Sprawdźcie, czy nie pojawiają się u was takie dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Objawy uczulenia na truskawki Najczęściej objawy alergii na truskawki widoczne są na skórze i w okolicach jamy ustnej, ale mogą się pojawić także objawy ze strony układu oddechowego – te są najbardziej niebezpieczne. Częste oznaki uczulenia na truskawki to: Wysypka Swędzenie skóry Pokrzywka Atopowe zapalenie skóry Bóle brzucha Biegunka Wymioty Duszności Mrowienie języka Mrowienie ust, podniebienia, uczucie pieczenia w ustach Obrzęki twarzy, ust, gardła i języka Warto wiedzieć, że najmocniej uczulają świeże truskawki. Jeżeli więc odczuwacie lekkie objawy alergii po zjedzeniu świeżych owoców, to możecie spróbować jedzenia np. dżemów truskawkowych lub pieczonych ciast z truskawkami . Dzięki obróbce termicznej owoce te znacznie mniej uczulają. Co zrobić, gdy wystąpią objawy alergii na truskawki? W przypadku łagodnych objawów uczulenia nie należy się przesadnie martwić – wystarczy, że odstawicie truskawki. Jeżeli jednak pojawią się duszności, poty, silne zaczerwienienie twarzy i klatki piersiowej czy kołatanie serca, to należy jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe. Takie objawy mogą bowiem świadczyć o wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego , bardzo silnej reakcji alergicznej, która pozbawiona odpowiedniej reakcji może skończyć się śmiercią....

Pilne
Gotujmy.pl
Newsy
Pilne ostrzeżenie. GIS wycofuje popularny produkt dla dzieci. Może wywołać niepożądaną reakcję
Niektóre produkty znikają z półek szybciej niż w oka mgnieniu. Na straży poprawności ich składu stoi Główny Inspektorat Sanitarny.

Spożycie niektórych produktów może przynieść opłakane konsekwencje dla waszego zdrowia. Żeby temu zapobiec, warto śledzić na bieżąco komunikaty GIS. Tym razem wycofywany jest produkt dla dzieci. GIS ostrzega przed kupowaniem produktów niezdatnych do konsumpcji Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie strzec poprawności składu produktów i w porę wycofywać je z rynku. Szczególnie te, których spożywanie może grozić waszemu zdrowiu. Jak się okazuje, nie jest ich wcale tak mało. Do listy produktów wykluczonych dochodzą wciąż nowe pozycje. Popularny produkt dla dzieci może wywoływać niepożądaną reakcję Alergia to dolegliwość, której znaczenie pochodzi od greckich wyrazów allos i ergon. Można je przetłumaczyć jako inne działanie. Alergia oznacza więc nadwrażliwość, oznaczającą nadmierną reakcję organizmu przy kontakcie z alergenami. Mogą być nimi bakterie, wirusy, środki chemiczne, pokarmy i leki. Alergia jest chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Niemożliwe jest trwałe i całkowite wyleczenie niektórych jej postaci. To niewłaściwa reakcja układu odpornościowego człowieka na alergeny, które dosyć licznie występują w środowisku. U zdrowych osób alergeny nie powodują żadnych objawów ani uczulenia. Układ odpornościowy odpowiedzialny jest za kontrolowanie, czy obce cząsteczki mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i podejmuje ewentualne działania, aby chronić organizm. W Polsce najczęściej uczulają cytrusy, pyłki roślin, sierść psów, kurz, jad pszczół, ale i jajka, ryby, orzechy oraz krowie mleko. Na szczęście rynek spożywczy oferuje dużo zastępników klasycznych produktów, które w żaden sposób nie pozbawią was przyjemności konsumowania, nie narażając jednocześnie na alergię. Rodzaje alergii...