
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował dziś o wycofaniu ze sklepów partii płatków żytnich od znanego producenta. Stwierdzono w nich wysoką zawartość substancji, która może być szkodliwa dla zdrowia - akryloamidu. Poznajcie szczegóły i sprawdźcie, które partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
Partia płatków zniknie ze sklepowych półek
Produkt, o którym mowa w komunikacie, to płatki żytnie marki Lubella, w opakowaniu 500 g. Poniżej podajemy szczegóły:
Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice
Źródło: gov.pl
Podjęte działania i zalecenia GIS-u
Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowano, że producent płatków żytnich Lubella zadecydował o wycofaniu wymienionych wyżej partii z obrotu. Odbiorcy są poinformowani o wykryciu akryloamidu i zobowiązani do wyłączenia tych produktów ze sprzedaży:
(...) Akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów - tłumaczy producent płatków żytnich Lubella, cytowany na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Cały proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności. Osobom, które kupiły ten produkt zaleca się, by go nie spożywały.
Jakie produkty zawierają akryloamid?
Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym, który można znaleźć w różnych produktach spożywczych. Powstaje on na skutek obróbki cieplnej produktów, które zawierają skrobię - głównie przy smażeniu w głębokim tłuszczu, grillowaniu, prażeniu czy tostowaniu. Dochodzi wówczas do reakcji Maillarda, na skutek której skórka takich produktów staje się brązowa i chrupiąca, a one same bardzo przyjemnie pachną.
Akrylamid można więc znaleźć w takich produktach, jak frytki, chipsy i chrupki ziemniaczane, ciastka, ciasta, pieczywo, a nawet kawa. Spożywanie dużych ilości akrylamidu może mieć jednak negatywny wpływ na zdrowie i skutkować m.in. rozwojem choroby wieńcowej, miażdżycy, a nawet różnych nowotworów.