GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS wycofuje popularną przyprawę! Znaleziono w niej Salmonellę!

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu tę znaną przyprawę. Sprawdźcie, czy macie ją w domach. Nie powinniście jej spożywać!

Od pewnego czasu coraz częściej na stornie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiają się informacje o żywności i innych produktach, które są wycofywane z obiegu. Niedawno informowaliśmy o wycofaniu popularnego dodatku do ciast, oleju i o szkle w jedzeniu.

Komunikaty na ten temat każdy z was powinien czytać. Mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takim wypadku koniecznie muście sprawdzić partię produktu i zobaczyć, czy macie go u siebie. Niestosowanie się do tych wytycznych grozi zatruciem, a nawet utratą życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje pieprz

Główny Inspektorat Sanitarny ma za zadanie kontrolować próbki artykułów spożywczych trafiających na do obrotu. Tym razem skontrolowano pieprz. Na stronie GIS widnieje komunikat:

W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.– podaje GIS

Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu

Ważne jest nie tylko jakiej firmy jest dany pieprz, ale też seria, marka i kod kreskowy produktu. Znamy te wartości.

  • Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g
  • Marka – ROL-TIM
  • Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
  • Kod kreskowy – 5 902900 005817
  • Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
  • Kraj pochodzenia – Wietnam
Zobacz także
Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?

[PILNE] GIS wycofuje kiełbaski: mogą zawierać płyn chłodzący!

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?

GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii

Jakie będą konsekwencje?

Firma produkująca ten pieprz podjęła odpowiednie kroki i wycofała z obrotu wskazaną partię produktu. Poinformowała też swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają teraz za zadanie monitorowanie procesu wycofywania produktu w Polsce.

Jeśli znajdziecie ten produkt u siebie w domach, nie powinniście go pod żadnym pozorem spożywać. Szczególnie w formie surowej. Salmonella ginie po obróbce termicznej i po gotowaniu, więc jeśli do tej pory stosowaliście ten pieprz w potrawach (nie na surowo), możecie uniknąć zakażenia.

Źródło: GIS

Czytaj także:

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny gadżet kuchenny. Jest niezwykle toksyczny
Macie w domu ten gadżet? Lepiej z niego nie korzystajcie!

Na oficjalnej stronie GIS opublikowano właśnie komunikat dotyczący kolejnego skażonego produktu. Tym razem chodzi o przyrząd, którego być może używacie w kuchni podczas przygotowywania dań z makaronem . Koniecznie sprawdźcie jaki i czym prędzej zwróćcie go do sklepu. Co tym razem wycofuje GIS? GIS wycofuje łyżkę do nabierania spaghetti Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu łyżki do nabierania spaghetti z uwagi na stwierdzenie migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z tego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt – T-nylon spaghetti scoop Numer partii: 750637 Kod kreskowy: 5907558760637 Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz Tak wygląda wycofany przedmiot: Mając w trosce bezpieczeństwo klientów, importer podjął również decyzję o wycofaniu kilku innych produktów z tej serii. N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460 N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477 N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484 Produkty wycofano z obrotu Wymienione wyżej produkty zostały wycofane z obrotu. Ponadto, firma TADAR poinformowała swoich klientów, że dokona zwrotu pieniędzy za zakupiony towar i zaapelowała, aby klienci, którzy go kupili zwracali go do sklepu, aby mógł on być poddany utylizacji. Apel do klientów Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą obecnie szczegółowe postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Wystosowano też jasny apel do klientów, aby pod żadnym pozorem nie używali takich nabieraczek w kuchni. Jeżeli macie którąś z tych nabieraczek do spaghetti, nie używajcie jej do przygotowywania jedzenia. Łyżki należy...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kolejne jajka skażone salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące partii jaj. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie, bo są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje popularne jajka Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia: - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS. Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne? Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet...