Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach.

Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży 

Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji. 

Trefny towar

Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt:

  • „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku. 

Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134.
Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży. 

Zobacz także:

Niebezpieczna bakteria

Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą.

Skutki zakażenia bakterią

Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się:

  • zapalenie spojówek
  • zapalenie węzłów chłonnych
  • zapalenie stawów, płuc, szpiku i kości
  • zapalenie osierdzia i serca mięśniowego
  • zakażenia jelitowo- żołądkowe
  • zapalenie opon mózgowych

Apel GIS

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy posiadają w swoich zasobach dany produkt spożywczy. Te osoby są proszone, o jak najszybsze pozbycie się tych parówek i wyrzucenie ich do śmieci. Spożycie takiego mięsa może przynieść poważne konsekwencje.
 

Czytaj także: