Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy

GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii

Z popularnej sieci dyskontów spożywczych Lidl, po komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, znikają takie parówki. Jak wynika z informacji, w ich składzie znajdują się niebezpieczne bakterie. Jeśli macie je w swojej lodówce, natychmiast wyrzućcie je do kosza.

Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży 

Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji. 

Zobacz także
Inspekcja Jakości Handlowej skontrolowała sprzedawców ryb. Tych lepiej nie kupować

Inspektorzy skontrolowali sprzedawców ryb. Wnioski są fatalne, tych ryb lepiej nie kupować

Niedziela handlowa: czy 25 kwietnia zrobicie zakupy spożywcze?

Niedziela handlowa: czy 16 maja zrobicie zakupy spożywcze?

Trefny towar

Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt:

  • „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku. 

Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134.
Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży. 

Niebezpieczna bakteria

Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą.

Skutki zakażenia bakterią

Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się:

  • zapalenie spojówek
  • zapalenie węzłów chłonnych
  • zapalenie stawów, płuc, szpiku i kości
  • zapalenie osierdzia i serca mięśniowego
  • zakażenia jelitowo- żołądkowe
  • zapalenie opon mózgowych

Apel GIS

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy posiadają w swoich zasobach dany produkt spożywczy. Te osoby są proszone, o jak najszybsze pozbycie się tych parówek i wyrzucenie ich do śmieci. Spożycie takiego mięsa może przynieść poważne konsekwencje.
 

Czytaj także:

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść
W popularnych parówkach z dyskontu wykryto groźne bakterie! Państwo Inspekcja Sanitarna nakazała producentowi wycofanie wadliwej partii z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w popularnych parówkach, które reklamowane są jako… naturalne i wysokiej jakości! Bakteria ta powoduje chorobę zwaną listeriozą. Z czym się to wiąże? Listerioza – przyczyny i objawy Bakterie listerii mogą trafić się w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach nabiałowych oraz w niedogotowanym czy surowym mięsie i rybach. Zakażenie może także mieć miejsce, jeśli któryś z powyższych produktów poddany był nieprawidłowej obróbce bądź nieprawidłowo spakowany do sprzedaży masowej.  Do objawów listeriozy należą: Gorączka i dreszcze, Bóle mięśni Dolegliwości trawienne (biegunka, wymioty czy bóle żołądka) Często mogą one być mylone z różnymi innymi dolegliwościami, a także z objawami grypopodobnymi, jednak nie należy ich lekceważyć.  Bakterie w parówkach z Biedronki GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki marki Kraina Wędlin Nature (250 g) – w produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Macie te parówki w domu? Sprawdźcie, czy trafiła wam się skażona paczka. Producent zobowiązany został do wycofania partii nr 10971 z numerem seryjnym „Seria C: 09749229” oraz terminem ważności do 01.05.2021. Producentem parówek sprzedawanych pod nazwą Kraina Wędlin jest spółka Sokołów. Jeśli posiadacie produkt z tej partii, skonsultujcie się z infolinią producenta bądź dystrybutora (Biedronka) i pod żadnym pozorem nie jedzcie tych parówek! „W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega Państwo Inspekcja Sanitarna. Czytaj też: GIS wycofuje popularny dodatek do...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w boczku wędzonym. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
GIS właśnie podał informację o wycofaniu kolejnego produktu z powodu obecności w nim bakterii Listeria monocytogenes. Jest to bakteria wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego sprawdźcie dokładnie domowe zapasy. 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku kontroli wewnętrznej producenta stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej przez nas poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie zanieczyszczonego produktu może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.  Jakie są objawy listeriozy?  Choroba ta stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, a także noworodków. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, a miejscem przejścia zakażeń może być przewód pokarmowy, błony śluzowe, uszkodzona skóra, a także łożysko. Do leczenia listeriozy wykorzystywane są antybiotyki.  Z informacji zawartych na stronie gov.pl możecie dowiedzieć się, jakie objawy świadczą o zakażeniu niebezpieczną bakterią i powinny skłonić was do wizyty u lekarza:   - U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy - czytamy na rządowej witrynie. Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Boczek wędzony to jedna z chętniej kupowanych postaci tego mięsa. Stanowi doskonałe uzupełnienie śniadań i obiadów. Sprawdza się jako smażony dodatek do jajecznic i jajek sadzonych, jak również smakowita omasta do pierogów czy ziemniaków. Nadaje się do farszy, zup i makaronów, dlatego znaleźć go można prawie w każdej lodówce. Zobaczcie, którego boczku dotyczy ostrzeżenie.  Nazwa produktu: Boczek wędzony VAC  Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z...