
Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach.
Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży
Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji.
Trefny towar
Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt:
- „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku.
Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134.
Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży.
Niebezpieczna bakteria
Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą.
Skutki zakażenia bakterią
Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się:
- zapalenie spojówek
- zapalenie węzłów chłonnych
- zapalenie stawów, płuc, szpiku i kości
- zapalenie osierdzia i serca mięśniowego
- zakażenia jelitowo- żołądkowe
- zapalenie opon mózgowych
Apel GIS
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy posiadają w swoich zasobach dany produkt spożywczy. Te osoby są proszone, o jak najszybsze pozbycie się tych parówek i wyrzucenie ich do śmieci. Spożycie takiego mięsa może przynieść poważne konsekwencje.
Czytaj także:
- Prosta przekąska na sylwestrowy stół. Pyszne parówki w cieście francuskim. Wystarczą 3 składniki
- Polacy popełniają karygodny błąd w gotowaniu parówek. Robert Makłowicz uczy, jak to robić prawidłowo
- Finezyjne parówki w cieście francuskim to proste danie, które pokochają nawet najbardziej wybredni. Zrobicie je w 15 minut