Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi?

GIS wycofuje sezam skażony salmonellą

GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana:

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS.

Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g
  • Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
  • Kraj pochodzenia: SOMALIA
  • Numer partii - L 210791V858
  • Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022

Zdjęcia skażonego produktu:

Zobacz także:

GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza.

Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą?

Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach.

Do zakażenia salmonellą może dojść:

  • drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów
  • bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem
  • poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Dochodzi wówczas do reakcji zapalnej w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne. Osoby o obniżonej odporności są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, będące poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha
  • biegunka
  • śluz
  • nudności
  • wymioty
  • gorączka

W przypadku wystąpienia takich objawów należy natychmiast udać się do lekarza.

Źródło: GIS