Główny Inspektorat Sanitarny wystosował właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Tym razem wycofał partię makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O jaki konkretnie produkt chodzi?

GIS wycofuje popularny makaron

Firma Pasta Natura Srl wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, wycofuje następujący produkt, który trafił na polski rynek:

Nazwa produktu: MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA.

Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024.

Zobacz także:

Rzućcie okiem na zdjęcie produktu i koniecznie sprawdźcie, czy przypadkiem nie włożyliście go niedawno do sklepowego koszyka:

Dlaczego wycofano makaron?

Makaron został wycofany, ponieważ przy jego produkcji użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.

2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona – informuje GIS.

2-chloroetanol to bezbarwna ciecz, która ma przyjemny zapach eteru. Jest substancją sklasyfikowaną jako wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują lub używają jej w znacznych ilościach.

Skażony makaron jest obecnie wycofywany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio ekologiczny makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem marki Pasta Natura, koniecznie sprawdźcie, czy chodzi o produkt wskazany w komunikacie. Spożycie takiego makaronu może być niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku posiadania takiego produktu w kuchni, należy jak najszybciej zwrócić go do sklepu lub wyrzucić do kosza.

Źródło: GIS