Jeśli kupiliście niedawno jajka, sprawdźcie koniecznie, czy nie pochodzą z partii skażonej salmonellą. Zjedzenie takich jajek może doprowadzić do rozwinięcia salmonellozy! Szczegóły sprawdzicie poniżej.

Jajka skażone salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jajek, których skorupki zostały skażone Salmonellą. Komunikat wydany na oficjalnej stornie GISu brzmi tak:

 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Skażona partia jaj

Jaja, na których wykryto pałeczki salmonelli pochodzą z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Poniżej publikujemy znajdujące się na stronie www.gov.pl szczegółowe informacje na temat skażonych jaj:

Zobacz także:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

 

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

 

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Jeśli kupiliście jajka z podanych wyżej partii, absolutnie ich nie spożywajcie. Co ważne, bakterie znajdują się na skorupkach jaj i mogą łatwo się przenieść na inne powierzchnie. Dlatego dokładnie sprawdźcie, czy jajka miały kontakt z inną żywnością i pod żadnym pozorem nie dotykajcie żadnego jedzenia, jeśli wcześniej dotykaliście skażonych jajek i nie umyliście po tym rąk.

Szczegóły na temat postępowania ze skażoną żywnością znajdują się na stronie Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

 

Czytaj także: