Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą

GIS ostrzega: partia jaj została skażona salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie!

Jeśli kupiliście niedawno jajka, sprawdźcie koniecznie, czy nie pochodzą z partii skażonej salmonellą. Zjedzenie takich jajek może doprowadzić do rozwinięcia salmonellozy! Szczegóły sprawdzicie poniżej.

Kotlety mielone

Jajka skażone salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jajek, których skorupki zostały skażone Salmonellą. Komunikat wydany na oficjalnej stornie GISu brzmi tak:

 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zobacz także
Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków

Skażona partia jaj

Jaja, na których wykryto pałeczki salmonelli pochodzą z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Poniżej publikujemy znajdujące się na stronie www.gov.pl szczegółowe informacje na temat skażonych jaj:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

 

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

 

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
gov.pl

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
gov.pl

GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
gov.pl

Jeśli kupiliście jajka z podanych wyżej partii, absolutnie ich nie spożywajcie. Co ważne, bakterie znajdują się na skorupkach jaj i mogą łatwo się przenieść na inne powierzchnie. Dlatego dokładnie sprawdźcie, czy jajka miały kontakt z inną żywnością i pod żadnym pozorem nie dotykajcie żadnego jedzenia, jeśli wcześniej dotykaliście skażonych jajek i nie umyliście po tym rąk.

Szczegóły na temat postępowania ze skażoną żywnością znajdują się na stronie Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

 

Czytaj także:

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS w trybie pilnym wycofuje z rynku partię jajek. Wykryto w nich salmonellę
Zagrożenie salmonellą wciąż jest realne. Właśnie bakterie salmonelli eneritidis wykryto w jajkach ściółkowych dostępnych w wielu sklepach spożywczych. Sprawdźcie, czy nie macie ich w swoim domu.

Kupiliście przed kilkoma dniami w sklepie jajka? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie, czy nie trafiliście na trefną partię skażoną bakteriami salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny wykrył salmonellę eneritidis w jajkach ściółkowych jednej z mazowieckich firm. W jakich jajkach wykryto salmonellę? Należy koniecznie pamiętać, że ryzyko wystąpienia salmonellozy nie grozi tylko w wypadku zjedzenia surowego jajka w postaci kogla-mogla czy też innego dania. Już dawno udowodniono, że bakterie salmonelli znajdujące się na skorupkach jaj mogą być przenoszone na inne powierzchnie. Oto szczegóły dotyczące partii jaj skażonej bakteriami salmonella enteritidis: Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021 Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie Nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej jajek wymusiła przeprowadzenie dalszego postepowania wyjaśniającego. Dodatkowo spółka pakująca jaja,  Invest Michel, w trybie pilnym zdecydowała się na wycofanie produktu z obrotu i sprzedaży. Najważniejsze jednak jest bezpieczeństwo klientów, którzy zdążyli już nabyć jaja ściółkowe z partii, w której wykryto skażenie. Z tego względu wszystkie osoby, których jajka zgadzają się z opisem przedstawionym przez GIS, są proszone o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211 w celu zwrotu produktu i kosztów jego nabycia. Co należy wiedzieć o zakupie i przechowywaniu jaj? Jaja są dość specyficznym produktem spożywczym i z tego też względu wymagają odpowiednio specyficznego podejścia do kwestii przechowywania, a nawet wyboru towaru w sklepie. Kupując jajka należy pamiętać o tym, by:...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
PILNE: GIS wycofuje popularne jajka. Wykryto na nich salmonellę!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii jaj firmy Invest. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie!

W ostrzeżeniu wydanym 8 lipca 2021 r. (czwartek) czytamy, że w badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną odkryto pałeczki salmonelli ( Salmonella Enteritidis ) na skorupkach jaj firmy Invest Michel Sp. j.. Zakażone jajka wycofane przez GIS Chodzi dokładnie o tę partię jaj firmy Invest: Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328 nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE Zwróćcie produkt Jeśli zakupiliście jajka z tej partii, skontaktujcie się z zakładem pakowania Invest   (tel. 606 990 211) . Jeśli zwrócicie jajka w opakowaniu, otrzymacie pełnowartościowy produkt lub zwrot pieniędzy. Reakcja firmy Zakład pakowania jaj Invest Michel Sp. j. po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj, natychmiast podjął kroki związane z wycofaniem tej partii jajek z obrotu. Poinformował też fermę, z której pochodziły jaja. Zespół HACCP firmy skontrolował też zakład i nie znalazł żadnych nieprawidłowości. Zarówno w części produkcyjnej, jak i magazynowej, nie znaleziono obecności salmonelli.  Środki ostrożności Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że zjedzenie tych jaj, szczególnie na surowo (np. jako kogel-mogel, w lodach, majonezie, sosach) grozi zakażeniem i salmonellozą . Bardzo prawdopodobne jest też przeniesienie bakterii z jajek na inne powierzchnie i produkty.   Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny radzi, by nie stosować talerzy lub sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ważne jest też, żeby ugotowane lub smażone jajka spożywać od razu po przygotowaniu. źródło: Główny Inspektorat...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
Pilne ostrzeżenie GIS przed skażonymi jajkami. Mogliście je kupić w Biedronce
Kupiliście w Biedronce jajka od tego producenta? Uważajcie - są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował najnowsze ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych z chowu na wolnym wybiegu sprzedawanych w marketach Biedronka. Na powierzchni skorupek tych jaj odkryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli. O jaką konkretnie partię chodzi? GIS wycofuje popularne jajka Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli na powierzchni popularnych jajek. Jeśli kupiliście ostatnio jajka marki Moja kurka, koniecznie przyjrzyjcie się ich opakowaniu, bo być może kupiliście partię skażoną salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901. Zdjęcia produktu: Ostrzeżenie dla konsumentów Pod żadnym pozorem nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek, mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Jeśli kupiliście w sklepie te jajka, nie jedzcie ich, tylko zwróćcie je do sklepu. Czy pałeczki Salmonelli są groźne dla zdrowia? Spożycie produktów skażonych pałeczkami Salmonelli, może doprowadzić do silnego zatrucia. Pierwsze objawy mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten konkrety...