Kolejny raz ta sama marka batonów jest wycofywana z rynku z powodu niebezpiecznych dodatków. Poprzednio w batonach znaleziono szkło, teraz stwierdzono zanieczyszczenie groźną substancją pochodzącą z surowca, który był wykorzystywany do produkcji batonów. Producent już je wycofuje z rynku.

Batony zbożowe zawierają tlenek etylenu – nie jedzcie ich

Główny Inspektor Sanitarny został powiadomiony przez system RASFF o tym, że w kilku partiach batonów zbożowych marki „Ba", produkowanych przez producenta „Bakalland", znajduje się szkodliwy tlenek etylenu. Producent rozpoczął już wycofywanie zanieczyszczonego produktu ze sklepów, na polecenie Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Białej Podlaskiej.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą monitorować wycofanie kwestionowanych partii produktu z obrotu w Polsce i zalecają konsumentom:

Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie.

Szczegóły partii wycofywanych batonów „Ba"

Ostrzeżenie dotyczy wskazanych partii batonów, produkowanych przez: Bakalland S.A., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa — Zakład Produkcyjny, ul. Brzeska 70, 21-505 Janów Podlaski.

Zobacz także:

Wycofywane partie:

  • BA!lans Baton Waniliowe Cappucino, 38 g, numer partii 0002326697, data ważności 31.07.2022
  • BA!lans Baton Waniliowe Cappucino, 38 g, numer partii 0002318934, data ważności 31.05.2022
  • BA!lans Baton Waniliowe Cappucino, 38 g, numer partii 0002312337, data ważności 31.03.2022
  • BA!lans Baton Waniliowe Cappucino, 38 g, numer partii 0002322091, data ważności 30.06.2022
  • MIX batonów BA!lans 0002320540 ww. nr partii widnieje na opakowaniu zbiorczym – kartonie, w którym znajduje się mix batonów o różnych nr partii i smakach, w tym baton kwestionowany o nr partii 0002318934, data ważności 31.05.2022

Dlaczego tlenek etylenu jest szkodliwy i jak działa system RASFF?

Tlenek etylenu to substancja niebezpieczna dla zdrowia. Dodatkowo, nie sposób jest ustalić dawki, od której rozpoczyna się szkodliwe działanie. Z tego względu przyjmuje się, że każda ilość wykryta w produkcie, eliminuje go ze sprzedaży.

Skąd ta substancja bierze się w żywności? Jak wynika z ostatnich ostrzeżeń dotyczących bardzo różnych produktów żywnościowych, tlenek etylenu to gaz, który jest prawdopodobnie masowo używany przez azjatyckich producentów składników żywności do ich sterylizacji. Ponieważ nie ustala się minimalnych dopuszczalnych dawek, produkty z nawet śladowymi ilościami tlenku etyku, nie mogą być sprzedawane na terenie Polski.

RASFF to system wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwach pochodzących żywności, który działa na terenie Unii europejskiej od 1979 r. Jego celem jest natychmiastowe ostrzeżenie o niebezpieczeństwie, jakie żywność może nieść dla zdrowia ludzi.

Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności na terenie danego kraju członkowskiego, mają za zadanie natychmiast podjąć działania zgodnie z procedurami, w tym przypadku dotyczą one natychmiastowego wycofania produktu ze sprzedaży i monitorowania czy to wycofanie przebiega sprawnie.

Źródło: gov.pl, wikipedia.pl, radiozet.pl