Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonego produktu spożywczego. Tym razem chodzi o popularną przyprawę – kurkumę – wyprodukowaną przez firmę Fistaszek. W przyprawie tej wykryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli.

GIS wycofuje popularną przyprawę

GIS opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu skażonej partii kurkumy.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt - Kurkuma, 100 g
  • Zakład pakowania - FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
  • Numer partii – P 14 05
  • Data minimalnej trwałości - 12.2022

Zdjęcie produktu: 

Zobacz także:

Jeżeli macie tę przyprawę w swoich domach, pod żadnym pozorem jej nie spożywajcie, ponieważ możecie się nią zatruć. W trakcie badań laboratoryjnych w jednej z pięciu próbek tej kurkumy wykryto pałeczki salmonelli. W związku z tym natychmiast zdecydowano o wycofaniu skażonej partii. Proces jest prowadzony pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Czym może grozić zatrucie salmonellą?

Zakażenie salmonellą (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy człowieka. Ludzie najczęściej zarażają się nią poprzez skażoną wodę lub żywność. Niektóre osoby zakażone salmonellą nie mają żadnych objawów. Inne cierpią z powodu biegunki, mdłości, wymiotów, gorączki i bólu głowy, które pojawiają się w ciągu ośmiu do 72 godzin od spożycia skażonej żywności.

Większość  osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni bez specjalnego leczenia. W niektórych przypadkach biegunka związana z zakażeniem salmonellą, może doprowadzić do odwodnienia organizmu, które wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza jelita, również mogą się pojawić zagrażające życiu komplikacje. Ryzyko zarażenia salmonellą jest wyższe w krajach o złych warunkach sanitarnych. Zakażenie salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu, jaj lub produktów jajecznych.

Źródło: GIS, mayoclinic.com