GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS wycofuje popularną przyprawę. Koniecznie sprawdźcie, czy macie ją w kuchni

Jeżeli kupiliście ostatnio tę przyprawę, lepiej jej nie jedzcie. GIS właśnie ją wycofał w związku z obecnością salmonelli.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonego produktu spożywczego. Tym razem chodzi o popularną przyprawę – kurkumę – wyprodukowaną przez firmę Fistaszek. W przyprawie tej wykryto groźne dla zdrowia pałeczki salmonelli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje popularną przyprawę

GIS opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu skażonej partii kurkumy.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt - Kurkuma, 100 g
  • Zakład pakowania - FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
  • Numer partii – P 14 05
  • Data minimalnej trwałości - 12.2022

Zdjęcie produktu: 

GIS wycofuje popularną przyprawę. Lepiej sprawdźcie, czy ją macie
GIS

Jeżeli macie tę przyprawę w swoich domach, pod żadnym pozorem jej nie spożywajcie, ponieważ możecie się nią zatruć. W trakcie badań laboratoryjnych w jednej z pięciu próbek tej kurkumy wykryto pałeczki salmonelli. W związku z tym natychmiast zdecydowano o wycofaniu skażonej partii. Proces jest prowadzony pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zobacz także
Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić

Lubicie gotowaną kukurydzę? Lepiej uważajcie. Ludzki organizm nie jest w stanie jej w pełni strawić

Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy

Czym może grozić zatrucie salmonellą?

Zakażenie salmonellą (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy człowieka. Ludzie najczęściej zarażają się nią poprzez skażoną wodę lub żywność. Niektóre osoby zakażone salmonellą nie mają żadnych objawów. Inne cierpią z powodu biegunki, mdłości, wymiotów, gorączki i bólu głowy, które pojawiają się w ciągu ośmiu do 72 godzin od spożycia skażonej żywności.

Większość  osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni bez specjalnego leczenia. W niektórych przypadkach biegunka związana z zakażeniem salmonellą, może doprowadzić do odwodnienia organizmu, które wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Jeśli infekcja rozprzestrzeni się poza jelita, również mogą się pojawić zagrażające życiu komplikacje. Ryzyko zarażenia salmonellą jest wyższe w krajach o złych warunkach sanitarnych. Zakażenie salmonellą jest zwykle spowodowane spożywaniem surowego lub niedogotowanego mięsa, drobiu, jaj lub produktów jajecznych.

Źródło: GIS, mayoclinic.com

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed użyciem popularnej przyprawy. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi? Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS. Oto konkretne produkty, które wycofano: VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023. Zdjęcia produktów:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami. Jakie są objawy zakażenia salmonellą? Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...