Główny Inspektorat Sanitarny wycofał orzeszki ziemne popularnej marki. Sprawdźcie, czy nie macie ich przypadkiem w swojej kuchni.

GIS wycofuje orzeszki ziemne solone

Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejny komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi o popularne orzeszki ziemne solone marki Kresto. Produkt ten został skażony aflatoksynami. Koniecznie sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi w komunikacie.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g
  • Numer partii - L211451V630
  • Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

Zdjęcia produktu:

Zalecenia dla konsumentów

Jeżeli kupiliście ostatnio orzeszki solone Kresto ze wskazanej powyżej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie. Produkt należy wyrzucić do kosza lub zwrócić do sklepu. Orzeszki zostały już wycofane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Cały proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli.

Zobacz także:

Czym są aflatoksyny?

Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia wskazanych wyżej orzeszków aflatoksynami. Jak donosi GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Aflatoksyny to różne trujące czynniki rakotwórcze i mutagenne. Szczególnie są na nie narażone dzieci. Ekspozycja na aflatoksyny, jest związana z:

  • zahamowaniem wzrostu
  • opóźnionym rozwojem
  • uszkodzeniem wątroby
  • rakiem wątroby

Związek przyczynowy między karłowatością w dzieciństwie a narażeniem na aflatoksyny, nie został jeszcze jednoznacznie wykazany w badaniach epidemiologicznych, chociaż takie badania są w toku. 

Dorośli mają wyższą tolerancję na ekspozycję na aflatoksyny, ale również są zagrożeni. Aflatoksyny należą do najbardziej rakotwórczych znanych substancji. 

Źródło: GIS, Wikipedia