Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy

GIS wycofuje mięso mielone z Lidla. Jest zakażone salmonellą

Sprawdźcie lodówkę i usuńcie z niej ten produkt. Może zagrażać waszemu zdrowiu.

Mięso mielone kupione w sieci Lidl może być niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, o którą markę i partię chodzi i nie podawajcie go rodzinie. W mięsie tym wykryto bakterię Salmonelli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Działania podjęte na poszczególnych poziomach produkcji i sprzedaży

  • Działania po stronie producenta: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. 63-200 Jarocin, Golina, ul. Dworcowa 47 d, WNI: 30063801 po otrzymaniu informacji o niezgodnym wyniku badań natychmiast wszczął procedurę wycofania z rynku zakwestionowanej partii mięsa mielonego
  • Działania po stronie dystrybutora: Lidl sp. z o. o. sp. k. zdecydował o wstrzymaniu sprzedaży przedmiotowej partii
  • Działania po stronie GIS. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu
Zobacz także
mięso w sklepie

Salmonella w polskim mięsie. Już 5 osób zmarło z powodu zatrucia

Nie pijcie prosto z puszki

Nie pijcie napojów i piwa prosto z puszki! Znajdują się na nich groźne bakterie

Główny Inspektor Sanitarny wydał też na swojej stronie następujący komunikat dla konsumentów:

- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Wycofane mięso mielone – szczegóły dotyczące partii produktu

  • Wszystkie dane szkodliwej partii znajdziecie poniżej:
  • Nazwa produktu: „Rzeźnik, codzienna dostawa” Mięso mielone wołowe 400G
  • Numer partii: 00814922
  • Termin przydatności do spożycia: 02.03.2022
  • Producent: Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Golina, ul. Dworcowa 47D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE . Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

GIS wycofuje mięso mielone z Lidl. Jest zakażone Salmonellą, sprawdźcie czy nie macie w domu go w domu
www.gis.gov.pl

Jakie zagrożenie niesie obróbka produktów zakażonych Salmonellą?

Produkty zakażone bakteriami Salmonelli nie mogą być spożywane na surowo. Zagraża to wystąpieniem salmonellozy, choroby, której przebieg może mieć różne nasilenie od lekkiego, do zagrażającego życiu.

Mięso mielone, które jest przeznaczone do spożycia po obróbce termicznej, minimalizuje ryzyko zakażenia pod warunkiem, że zostanie dokładnie ugotowane, aby pod wpływem temperatury zabić żyjące w nim bakterie. Ryzyko dla zdrowia niosą jednak nadal niedosmażone kotlety z powodu zbyt niskiej temperatury czy za krótkiego czasu smażenia. Mięso nie może być spożywane w formie surowej np. w postaci tatara wołowego.

Przyrządzanie mięsa zakażonego Salmonellą, niesie jeszcze ryzyko przeniesienia bakterii na inne powierzchnie podczas jego przyrządzania.

Źródło: gis.gov.pl

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mrożonego mięsa. Feralna partia jest skażona Salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny cyklicznie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie wydał komunikat o wycofaniu mrożonego steku z krokodyla o masie 250 g. W jednej z partii produktu wykryto niezwykle groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano? Wycofana partia steku z krokodyla Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony Numer partii: 2501113 Numer artykułu: 733270 Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023 Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk Co zrobić, jeśli kupiliśmy mięso, które okazuje się skażone? Mimo iż produkt jest mrożony i po obróbce cieplnej ryzyko zarażenia Salmonellą znacznie by spadło, lepiej nie jedzcie takiego mięsa. Ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie jest zbyt duże, by ryzykować własnym zdrowiem. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki takiego mięsa, również mogłyby doprowadzić do zakażenia organizmu i groźnej dla zdrowia salmonellozy. Co, jeśli zjedliśmy taki stek? Jeśli zjedliście już skażony stek i odczuwacie objawy zatrucia pokarmowego, skontaktujcie się z lekarzem. Gdzie można kupić mięso z krokodyla? GIS podał w swoim komunikacie, że dystrybutorem feralnego steku jest firma Tender Meat Sp. z o.o. z Płońska. Nie wiadomo jednak, do jakiego konkretnie sklepu trafiło skażone mięso. Obecnie jest ono wycofywane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Procedurę kontrolują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej Polscy miłośnicy tego typu egzotycznych mięs mogą regularnie zaopatrywać się w mięso z krokodyla, strusia czy kangura w sieci sklepów Makro. Czytaj także:  GIS alarmuje: szkło w produkcie...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed użyciem popularnej przyprawy. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi? Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS. Oto konkretne produkty, które wycofano: VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023. Zdjęcia produktów:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami. Jakie są objawy zakażenia salmonellą? Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą,...