GIS wycofuje łyżki kuchenne z powodu migracji amin aromatycznych. Mogą być szkodliwe dla zdrowia
27 października 2022
GIS właśnie opublikował komunikat, w którym ostrzega przed używaniem jednego rodzaju łyżek kuchennych. Powodem jest migracja z nich niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych. Sprawdźcie domowe przybory do gotowania.
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o stwierdzeniu w próbkach łyżki do makaronu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Sytuacja jest o tyle problematyczna, iż związki te wchłaniają się przez skórę, w przewodzie pokarmowym, jak również z powietrza. Dlatego, jeżeli macie je w domu – więcej ich już nie używajcie.
W jaki sposób aminy aromatyczne mogą wpływać na organizm?
Łyżki do makaronu są często wykorzystywane podczas gotowania. Makaron w wielu domach gości nawet kilka razy w tygodniu. W związku z tym panie domu mają kontakt z takimi przyborami niemal codziennie. Warto zdawać sobie sprawę, że w momencie, gdy migrują z nich aminy aromatyczne sytuacja robi się niebezpieczna.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje toksyczne i szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej znaną spośród nich jest anilina, która działa drażniąco na skórę, a także drogi oddechowe. Silnie wpływa na układ krwiotwórczy, niszcząc czerwone krwinki. Podejrzewa się, że ma również działanie rakotwórcze.
Związek ten może być wchłaniany przez drogi oddechowe w jamie ustnej oraz przez skórę, dlatego powinno się zachować szczególną ostrożność w przypadku posiadania przedmiotów, z których migruje anilina.
Zobacz także
Czy makaron jajeczny jest rzeczywiście z jajek? Uważnie przeczytajcie jego skład
Włoskie babcie makaron gotują tylko w taki sposób. Dzięki temu zawsze smakuje on doskonale
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu
Nazwa produktu: Łyżka do makaronu 220304
Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499 A, 32-015 Kłaj
Kod kreskowy: 5 903456 114749
gov.pl
Jakie działania zostały podjęte przez GIS i przedsiębiorcę?
Producent łyżek firma Practic podjęła współpracę organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto zdecydowała o wycofaniu kwestionowanych łyżek ze sprzedaży, a także poinformowała o szczegółach zaistniałej sytuacji swojego odbiorcę. Prowadzone są dodatkowe badania produktu mające na celu wyjaśnienie źródła problemu.
Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i nadzoruje proces wycofywania i inne działania prowadzone przez producenta.
GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w przyrządzie kuchennym. Sprawdźcie, czy macie to w domu
W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu substancji szkodliwych dla zdrowia w przyborze kuchennym, w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.
Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy nie żywności, lecz przyrządu kuchennego popularnej marki. W produkcie wykryto substancje, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie szczegóły.
Ostrzeżenie GIS w sprawie szczypiec Ambition
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu szkodliwych dla zdrowia substancji w produkcie Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition. Badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazały, że w przypadku tego przyboru kuchennego dochodzi do migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
Numer partii: 372366AS
Kod kreskowy: 5904134966834
Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
Działania podjęte przez producenta i zalecenia
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, producent wstrzymał sprzedaż wadliwego produktu w punktach firmowych i prowadzi własne, wewnętrzne postępowanie wyjaśniające.
Obecnie podana w komunikacie partia produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition jest wycofywana z rynku. Zaleca się, by osoby które kupiły produkt z wadliwej partii nie stosowały go do przygotowywania żywności.
Wpływ amin aromatycznych na zdrowie
Do produkcji wielu przyrządów kuchennych wykorzystywane są różne materiały i substancje, które mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich m.in. pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które zostały uznane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje kancerogenne, czyli o działaniu rakotwórczym.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które występują przy produkcji klejów, barwników i opakowań - w tym opakowań stosowanych do żywności. Może się zdarzyć, że aminy aromatyczne znajdą się...
Newsy
GIS wycofuje łyżki kuchenne z powodu migracji niebezpiecznych związków chemicznych
GIS wycofuje z obrotu łyżkę do gotowania ze sprzedaży. Zawiera ona groźne związki chemiczne, niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Sprawdźcie domowe przybory kuchenne.
Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadził badania, na podstawie których stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, z przedmiotu do żywności. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje toksyczne, które są szkodliwe dla człowieka. Dlatego GIS apeluje o nieużywanie kwestionowanego produktu.
Szczegóły dotyczące produktu wycofywanego ze sprzedaży
Wykonana z tworzywa sztucznego, 31-centymetrowa łyżka miała służyć do gotowania różnego rodzaju potraw. To kolejny tego rodzaju produkt wycofywany z powodu amin aromatycznych. Kontakt przyborów kuchennych z gorącym jedzeniem, jak również ludzką skórą powoduje, że migracja tych związków chemicznych jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia. Poniżej znajdziecie szczegóły dotyczące kwestionowanego produktu.
Nazwa produktu: łyżka, 31 cm, Kmt Style
Kraj pochodzenia: Chiny
Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España
Kod kreskowy: 8056046092037
Numer partii: RIF: 6409203
Jakie działania zostały podjęte przez GIS i przedsiębiorców?
GIS nadzoruje proces wycofywania i apeluje o zaprzestanie użytkowania prezentowanej przez nas łyżki. Ponadto w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego podano:
- Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. wycofuje kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) to związki chemiczne wykorzystywane do produkcji pestycydów, polimerów epoksydowych, materiałów wybuchowych, wyrobów farmaceutycznych, gumy czy tuszów. Mogą być również obecne w materiałach przeznaczonych do produkcji...
Newsy
GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w plastikowych akcesoriach kuchennych. Sprawdźcie szafki
W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny znów poinformował o wycofaniu z obrotu akcesoriów kuchennych. Mogą z nich przenikać szkodliwe substancje do żywności.
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na oficjalnej stronie internetowej ostrzeżenia dotyczące żywności lub artykułów, które mają z nią kontakt. W toku produkcji dochodzi czasami do nieprawidłowości, o czym producenci niezwłocznie informują Główny Inspektorat Sanitarny. Nie inaczej było tym razem - sprawdźcie, jaki produkt został wycofany z obrotu.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne w szczypcach do żywności
Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy szczypiec wielofunkcyjnych marki Fackelmann. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, z których wynika, że w przypadku powyższego produktu może dojść do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Są to substancje szkodliwe dla zdrowia, dlatego natychmiast podjęto decyzję o wycofaniu partii tego produktu z obrotu.
Poniżej podajemy szczegóły dotyczące szczypiec wymienionych w komunikacie na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
Produkt: FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne, 27 cm
Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy
Kwestionowany produkt jest oznaczony numerem artykułu 230118 – 4 (na przedniej części etykiety) i kodem kreskowym 5903002301180 (na tylnej części etykiety) lub numerem artykułu 41118 i kodem kreskowym 4008033411189
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Na stronie gov.pl można przeczytać, że firma Fackelmann Polska Sp. z o.o. już wycofuje z obrotu podane w komunikacie produkty. W tym czasie Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą prowadzić postępowanie wyjaśniające.
Zaleca się, by osoby, które kupiły wycofane z obrotu szczypce wielofunkcyjne marki Fackelmann nie używały ich do przygotowywania żywności, ze względu na możliwość migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych...
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży przyrządy kuchenne. Wykryto w nich niebezpieczne substancje
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - ze sprzedaży wycofano produkt o potencjalnym działaniu rakotwórczym.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, ze sprzedaży wycofane zostały kuchenne przyrządy, w których znajdują się substancje niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdźcie, czy nie macie tych przedmiotów w swojej kuchni i czym grozi ich używanie.
Wycofane przez GIS przybory kuchenne
Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy łyżki i szpatułki marki Kamille, wykonanych z plastiku. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, z których wynika, że w przedmiotach tych znalazły się pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które mogą przenikać do żywności. Są one szkodliwe dla zdrowia. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Produkt: Łyżka Kamille, Szpatułka Kamille
Numery partii: Łyżka - KM 5023, szpatułka - KM 5022
Kraj pochodzenia: Chiny
Importer: Ravex Group Sp. z o.o., al. Krakowska 6, 05-090 Sękocin Nowy
Podjęte działania i zalecenia
Podmiot importujący ten produkt na teren naszego kraju wycofał go z dystrybucji. Wszyscy dystrybutorzy, którzy kupowali łyżki i szpatułki, w których wykryto pierwszorzędowe aminy aromatyczne, zostali o tym fakcie poinformowani. Dostali zalecenia mówiące o tym, by natychmiast wycofali te produkty ze sprzedaży i zwrócili je do importera.
Cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli kupiliście ten produkt zaleca się, by nie stosować go do kontaktu z żywnością.
Wpływ pierwszorzędowych amin aromatycznych na zdrowie
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne stosuje się przy produkcji tworzyw sztucznych, klejów i barwników, a także opakowań i przedmiotów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Może się zdarzyć, pod wpływem pewnych reakcji chemicznych, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne przenikają do żywności w ilości wyższej niż wynoszą dopuszczalne limity.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są...