Główny Inspektorat Sanitarny informuje o stwierdzeniu w próbkach łyżki do makaronu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Sytuacja jest o tyle problematyczna, iż związki te wchłaniają się przez skórę, w przewodzie pokarmowym, jak również z powietrza. Dlatego, jeżeli macie je w domu – więcej ich już nie używajcie.
W jaki sposób aminy aromatyczne mogą wpływać na organizm?
Łyżki do makaronu są często wykorzystywane podczas gotowania. Makaron w wielu domach gości nawet kilka razy w tygodniu. W związku z tym panie domu mają kontakt z takimi przyborami niemal codziennie. Warto zdawać sobie sprawę, że w momencie, gdy migrują z nich aminy aromatyczne sytuacja robi się niebezpieczna.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje toksyczne i szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej znaną spośród nich jest anilina, która działa drażniąco na skórę, a także drogi oddechowe. Silnie wpływa na układ krwiotwórczy, niszcząc czerwone krwinki. Podejrzewa się, że ma również działanie rakotwórcze.
Związek ten może być wchłaniany przez drogi oddechowe w jamie ustnej oraz przez skórę, dlatego powinno się zachować szczególną ostrożność w przypadku posiadania przedmiotów, z których migruje anilina.
Zobacz także:
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu
- Nazwa produktu: Łyżka do makaronu 220304
- Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499 A, 32-015 Kłaj
- Kod kreskowy: 5 903456 114749
Jakie działania zostały podjęte przez GIS i przedsiębiorcę?
Producent łyżek firma Practic podjęła współpracę organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto zdecydowała o wycofaniu kwestionowanych łyżek ze sprzedaży, a także poinformowała o szczegółach zaistniałej sytuacji swojego odbiorcę. Prowadzone są dodatkowe badania produktu mające na celu wyjaśnienie źródła problemu.
Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i nadzoruje proces wycofywania i inne działania prowadzone przez producenta.
Źródło: gov.pl