Łyżka szumówka, czyli go wyławiania szumu z zupy podczas gotowania, okazała się niebezpieczna dla zdrowia. Dystrybutor wycofuje ją ze sklepów w całym kraju. Sprawdźcie, czy macie taką w kuchni.
GIS wycofuje łyżkę, z której toksyny przenikają do żywności
W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że w łyżkach używanych od gotowania, a dokładnie do zdejmowania tzw. szumu z zupy, następuje migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z przedmiotu, do jedzenia. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Szumówka Altom Desing
- Numer partii: KZ/20/643
- Kod kreskowy: 5904252305287
- Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno
Zdjęcie produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent, firma Altom Sp. z o.o. Sp. K. rozpoczęła proces wycofywania łyżek do szumowania ze sprzedaży. Zobowiązał się poinformować wszystkich odbiorców o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania produktów z obrotu. Spółka przyjmie ewentualne zwroty oraz przekaże je do likwidacji.
Zobacz także:
Z kolei organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Zaleciły też konsumentom:
- Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne, zwane PAA, to grupa związków chemicznych wykorzystywanych do produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy, polimerów epoksydowych, tuszów — barwników azotowych. PAA mogą być obecne i migrować z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, np. wycofywanej łyżki.
Wiele PAA ma działanie rakotwórcze; z tego powodu są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zabawkach i innych produktach konsumenckich.
Źródło: gis.gov.pl, merieuxnutrisciences.com