Newsy

GIS wycofuje kolejny skażony produkt. Macie go w kuchni?

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące talerzy dekorowanych z sieci handlowej TEDi. Badania wykazały, że zawarty w produkcie ołów migruje do żywności, co może stanowić zagrożenie dla życia ludzkiego. Jeśli macie go w swojej kuchni, koniecznie zwróćcie go do sklepu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Migrujący ołów w talerzach dekoracyjnych

Jak informuje GIS, talerze były dostępne w sprzedaży przez niemal 4 miesiące. Klienci, którzy kupili produkt w dniach 21 lipca – 18 listopada zostali narażeni na niemałe problemy zdrowotne. Bowiem badania wykazały, że zawarty w talerzach ołów migruje do umieszczanej na nich żywności.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi (…) wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi – czytamy w komunikacie GIS.

Objawy zakażenia ołowiem

Ołów to jedna z najgroźniejszych dla ludzkiego organizmu trucizn. W fazie początkowej zatrucie tym pierwiastkiem chemicznym może przejawiać się w ślinotoku, bólach głowy i brzucha, zaparciach, nudnościach oraz słodkawym smaku w ustach. 

Z godziny na godzinę objawy nasilają się coraz bardziej. W drugiej fazie zatrucie wywołuje spadek ciśnienia krwi, wymioty oraz obniżoną temperaturę ciała. 

Z kolei przewlekłe zatrucie ołowiem rozpoznacie po żółtoszarym zabarwieniu skóry, bólach mięśni, osłabieniu oraz objawach świadczących o uszkodzeniu układu nerwowego, takich jak niedowłady, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy. 

Zatrucie ołowiem jest szczególnie groźne w przypadku najmłodszych. Bowiem w dzieciństwie podatność na wchłanianie tego związku chemicznego jest o wiele większa niż w życiu dorosłym. Różnice są na poziomie aż 40 proc. W młodym organizmie ołów może wyrządzić największe szkody.

Zwróćcie te talerze!

Felerne talerze z migrującym ołowiem posiadają numer artykułu – 13035001021000000200. Jeśli macie je w swoich domach, koniecznie zwróćcie produkt w najbliższym sklepie TEDi. Następnie udajcie się do waszego lekarza i powiedzcie o zaistniałej sytuacji. 

migrujący ołów w talerzach
GIS

pilne
Newsy
GIS wycofuje skażony ołowiem produkt zagrażający zdrowiu. Nie należy używać go w kontakcie z żywnością
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące talerzy dekorowanych z sieci handlowej TEDi. Badania wykazały, że zawarty w produkcie ołów migruje do żywności, co może stanowić zagrożenie dla życia ludzkiego.

Jak informuje GIS, talerze były dostępne w sprzedaży przez niemal 5 miesięcy. Klienci, którzy kupili produkt w dniach 15 lipca – 11 grudnia 2020 roku zostali narażeni na niemałe problemy zdrowotne. Bowiem badania wykazały, że zawarty w talerzach ołów migruje do umieszczanej na nich żywności, a co za tym idzie, również do ludzkiego organizmu. Migrujący ołów w talerzach dekoracyjnych Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi (…) o wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi – czytamy w komunikacie GIS. Objawy zakażenia ołowiem Ołów to jedna z najgroźniejszych dla ludzkiego organizmu trucizn. W fazie początkowej zatrucie tym pierwiastkiem chemicznym może przejawiać się w ślinotoku, bólach głowy i brzucha, zaparciach, nudnościach oraz słodkawym posmaku w ustach.  Z godziny na godzinę objawy nasilają się coraz bardziej. W drugiej fazie zatrucie wywołuje spadek ciśnienia krwi, wymioty oraz bardzo niską temperaturę ciała.  Z kolei przewlekłe zatrucie ołowiem rozpoznacie po żółtoszarym zabarwieniu skóry, bólach mięśni, osłabieniu oraz objawach świadczących o uszkodzeniu układu nerwowego, takich jak niedowłady kończyn, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy.  Zatrucie ołowiem jest szczególnie groźne w przypadku najmłodszych. Bowiem w dzieciństwie podatność na wchłanianie tego związku chemicznego jest o wiele większa niż w życiu dorosłym. Różnice są na poziomie aż 40 proc. W młodym organizmie ołów może wyrządzić największe szkody. Zwróćcie te talerze Felerne talerze z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: wykryto rakotwórcze substancje w ciastkach. Te często kupuje się dzieciom
Z informacji podanych przez Główny Inspektorat Sanitarny wynika, że w ciastkach przeznaczonych dla dzieci wykryto niebezpieczne dla zdrowia substancje. Sprawdźcie szczegóły.

Produkty spożywcze dopuszczone do sprzedaży każdorazowo przechodzą szereg testów, które mają na celu potwierdzenie, że dana żywność może trafić do obrotu. Dzięki skrupulatnym procedurom mamy pewność, że jedzenie dostępne na półkach w sklepach jest bezpieczne do spożycia i się nim nie zatrujemy. Jednak nawet najlepsze systemy bywają zawodne i czasami do sprzedaży trafiają produkty, które absolutnie nie powinny się znaleźć w sklepie. Główny Inspektorat Sanitarny został niedawno poinformowany o wykryciu niebezpiecznych substancji w ciastkach dla dzieci. Poznajcie szczegóły.  Niebezpieczne substancje w ciastkach Unicorn wheels Najnowszy komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy partii ciastek Unicorn wheels 220 g, produkowanych przez markę Aldiva, które są dostępne w sklepach TEDi. Jak podaje GIS, urząd został poinformowany o problemie przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W ciastkach wykryto bowiem wysoką zawartość estrów glicydowych kwasów tłuszczowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).  Estry kwasów tłuszczowych to niebezpieczne substancje, które są kancerogenne (powodują nowotwory) i genotoksyczne. Jak podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie, ciastka Unicorn wheels 220 g marki Aldiva to produkt kierowany do dzieci, a spożycie przez nie żywności zawierającej wymienione wyżej substancje może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Poniżej szczegóły wycofanej partii produktu: Nazwa produktu: Aldiva Unicorn wheels, 220g Numer partii: 42 Data minimalnej trwałości: 21/04/2023 Numer artykułu: 78719002021000000200 Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. ul. 11 Listopada 11 40-387 Katowice Kraj pochodzenia: Turcja Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów  Zgodnie z informacjami podanymi przez GIS,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży kuchenny produkt przeznaczony dla dzieci. Wykryto w nim ołów
W związku z aktualizacją ostrzeżenia o wykryciu ołowiu w produkcie dla dzieci, Główny Inspektorat Sanitarny informuje o kolejnych podjętych działaniach.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował aktualizację dotyczącą ostrzeżenia na temat migracji ołowiu z kuchennego produktu dla dzieci do żywności. Poznajcie szczegóły.  Ołów wykryty w produkcie dla dzieci 21 lipca tego roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z wystąpieniem migracji ołowiu do żywności z partii ceramicznych talerzy. Pojawiły się wątpliwości co do tych produktów, a dokładniej jednej partii, w której znalazły się talerze o innych kodach kreskowych i innych wzorach na ceramice. Postanowiono poddać je weryfikacji i stwierdzono, że we wszystkich produktach z tej partii występuje migracja ołowiu do żywności. W związku z tym podjęto decyzję o wycofaniu tego produktu ze sprzedaży. Poniżej szczegóły dotyczące wycofanej partii: Nazwa produktu: Talerz płaski 19 cm „Ambition Junior” Numer partii: 281799BB Kod EAN: 5904134571465 Producent: DAJAR Sp. z o.o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin W komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny zaleca konsumentom, by nie używali tego produktu do kontaktu z żywnością.  Objawy zatrucia ołowiem  Nic dziwnego, że Główny Inspektorat Sanitarny w sytuacji wykrycia migracji ołowiu do żywności w danym produkcie podejmuje natychmiastową decyzję o wycofaniu go z obrotu. Zatrucie ołowiem jest bardzo groźne dla organizmu, dlatego produkty mające kontakt z żywnością są regularnie badane, by przeciwdziałać takim sytuacjom. Ołów jest metalem ciężkim, który często stosuje się w przemyśle. Gdy dostanie się do organizmu, łączy się z czerwonymi krwinkami i zmniejsza wbudowanie żelaza do hemoglobiny. W efekcie hemoglobina nie jest w stanie prawidłowo transportować tlenu z płuc do reszty tkanek w organizmie. Ponadto, przez niedobór żelaza może dojść do anemii. Ołów wpływa na organizm na wiele innych negatywnych sposobów,...