Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano?

GIS wycofuje popularne jajka

Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska
  • Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338
  • Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903

Zdjęcie produktu: 

Zobacz także:

Zalecenia dla konsumentów

Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia:

- Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS.

Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne?

Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach.

Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach:

  • drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu
  • poprzez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem
  • poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas dochodzi do reakcji zapalnej w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów, takich jak wątroba czy węzły chłonne.

Bardziej narażone na tego typu zakażenia są osoby o osłabionej odporności, ponieważ bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, będące poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Do głównych objawów zarażenia się salmonellą zaliczamy:

  • silne bóle brzucha
  • biegunkę
  • śluz
  • nudności
  • wymioty
  • gorączkę

W razie wystąpienia podobnych objawów, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem.

Źródło: GIS