Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano?
GIS wycofuje popularne jajka
Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska
- Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021
- Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338
- Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903
Zdjęcie produktu:
Zobacz także:
Zalecenia dla konsumentów
Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia:
- Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS.
Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne?
Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach.
Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach:
- drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu
- poprzez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem
- poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami
Objawy zakażenia salmonellą
Pierwsze objawy zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas dochodzi do reakcji zapalnej w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów, takich jak wątroba czy węzły chłonne.
Bardziej narażone na tego typu zakażenia są osoby o osłabionej odporności, ponieważ bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, będące poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.
Do głównych objawów zarażenia się salmonellą zaliczamy:
- silne bóle brzucha
- biegunkę
- śluz
- nudności
- wymioty
- gorączkę
W razie wystąpienia podobnych objawów, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem.
Źródło: GIS