GIS wycofuje kaszę gryczaną. Jest w niej silny alergen, niebezpieczny dla chorych
29 grudnia 2021
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu, który jest niezgodny z informacją na opakowaniu i może być przez to zjedzony przez chorych.
Z reguły wycofywane przez GIS produkty spożywcze zawierają składniki niebezpieczne dla zdrowia. W tym przypadku powodem wycofania jest alergen, który znalazł się w produkcie, a który jest niebezpieczny jedynie dla osób uczulonych na ten składnik. Mimo to producent zawiadomił Inspekcję Sanitarną o tym, że postanowił wycofać produkt z obrotu.
Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO wycofana z rynku
Producentem wycofywanej partii kaszy gryczanej jest firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda.
Przyczyną wycofania ze sprzedaży jest wykrycie w składzie kaszy ziaren pszenicy, czyli glutenu. Oznacza to obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, a więc przeznaczonym dla osób uczulonych na gluten.
Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego można przeczytać:
- Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną.
Osoby uczulone to między innymi chorzy na celiakię. To choroba upośledzająca działanie jelit, w wyniku czego ziarna pszenicy i wyroby z dodatkiem pszenicy, nie tylko nie są prawidłowo trawione, ale także wywołują reakcje alergiczne, niebezpieczne dla zdrowia chorych.
Zobacz także
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Szczegóły partii wycofywanego produktu
Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg
Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda
Numer partii: 241121 J
Data minimalnej trwałości : 31.10.2022
Gov.pl
Podjęte działania i zalecenia
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Denver Food Sp. o następujących działaniach:
- Firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda zdecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. i przekazała dyspozycje swoim odbiorcom w celu wstrzymania dalszej sprzedaży oraz poinformowania klientów detalicznych o zaistniałej sytuacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania partii z obrotu.
Jednocześnie ogłoszono zalecenia dla konsumentów:
- Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
GIS ostrzega przed uczulającym składnikiem w chipsach. Przejrzyjcie szafki w kuchni
GIS informuje o wycofaniu z rynku produktu bezglutenowego, w którym wykryto obecność tego składnika. To ważna informacja dla osób z nietolerancją i alergią na gluten.
W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności alergizującego składnika w chipsach kukurydzianych. Osoby, które kupiły ten produkt są narażone na wystąpienie u nich reakcji alergicznej po spożyciu. Poznajcie szczegóły.
Zagrożenie wykryte przez GIS
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, w wyniku których wykryto nieprawidłowości w produkcie o nazwie: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy marki Sonko.
Znalazł się w nim gluten - składnik, który wywołuje (czasami ciężką) reakcję alergiczną u osób cierpiących na celiakię. Zagrożenie jest poważne, ponieważ w produktach wytworzonych z kukurydzy z założenia glutenu nie ma, dlatego sięgają po nie chętnie osoby z nietolerancją oraz alergią na ten składnik.
Poniżej podajemy szczegóły produktu:
Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
Numer partii: 147.7
Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że producent chipsów dokładnie sprawdził partię chipsów, w których znalazł się gluten. Odbiorcy mają wycofać produkt z obrotu, a firma Sonko Sp. z o.o. przeprowadza dodatkowo postępowanie wyjaśniające i szczegółowe badania mające na celu znalezienie przyczyny pojawienia się glutenu w chipsach kukurydzianych.
Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt i mają alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika, nie spożywały chipsów wymienionych w komunikacie.
Źródło: gov.pl
Newsy
GIS wycofuje popularny dodatek do ciast. Nie używajcie go
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie na temat wycofania niektórych partii popularnej ozdoby do ciast. Macie ją w domu?
GIS wycofał 3 partie popularnej posypki do wypieków. Jak sprawdzić, czy posiadacie wadliwą partię?
GIS wycofuje bezglutenowy dodatek do ciast
Główny Inspektorat Sanitarny postanowił wycofać 3 partie produktu o nazwie: Posypka dekoracyjna Czekoladowe Serca Bezglutenowa BIO 35 g marki BIO VEGAN. Badacze wykryli w produkcie gluten, chociaż producent zapewniał o jego braku, co jest szczególnie ważne dla osób uczulonych na ten składnik.
19 kwietnia 2019 dystrybutor rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów oraz wydał oświadczenie o zagrożeniu niepożądanych reakcji po zjedzeniu glutenu u osób, które posiadają medyczne przeciwskazania do jego spożywania.
GIS monitoruje i kontroluje cały proces wycofywania posypki do ciast z obiegu.
Gluten wykryto w partiach o numerach:
190109101 o dacie minimalnej trwałości do 30.11.2021
190124301 o dacie minimalnej trwałości do 31.01.2022
200054901 o dacie minimalnej trwałości do 31.05.2022
Jeśli posiadacie którąś z nich w domu, a jesteście uczuleni na gluten – pozbądźcie się ich i powiadomcie producenta!
Czytaj też:
GIS wycofuje popularne jajka. Są skażone salmonellą
GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii
GIS wycofuje znane suplementy diety. Produkt może być skażony salmonellą
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży chipsy i nachosy. Zawierają niebezpieczną dla zdrowia substancję
Jeżeli macie w domu paczkę chipsów lub nachosów lepiej sprawdźcie ich opakowanie. W czwartek GIS poinformował bowiem o wycofaniu kilku partii tej przekąski. Zawierają niebezpieczną dla zdrowia substancję.
Główny Inspektorat Sanitarny otrzymał informację o prowadzonym przez firmę Snack Food Poco Loco (producenta naturalnej żywności) wycofaniu kilku partii chipsów kukurydzianych. Okazało się, że zostały one zanieczyszczone alkaloidami tropanowymi pochodzącymi z surowca użytego do ich produkcji i mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Osobom, które kupiły te produkty zaleca się, by ich nie spożywały.
Których produktów dotyczy ostrzeżenie GIS?
Mc Bio Tortilla Chips 125 g Natur
Wyprodukowane dla Carrefour Polska
Numery partii i data minimalnej trwałości:
32014, 14.08.2022
32048, 17.09.2022
32069, 10.10.2022
32071, 12.10.2023
32095, 05.11.2022
32096, 06.11.2022
32096, 08.12.2022
32154, 03.01.2023
32155, 04.01.2022
Mc Bio Tortilla Chips 125 g Chili
Wyprodukowane dla Carrefour Polska
Numery partii i data minimalnej trwałości:
31351, 17.07.2022
32015, 15.08.2022
32048, 17.09.2022
32073, 14.10.2022
32101, 11.11. 2022
32129, 09.12.2022
32155, 04.01.2023
32183, 02.02.2023
Nachosy naturalne BIO 125 g Acapulco
Dystrybutor: EKO-WITAL Sp. z o. o.
Numery partii i data minimalnej trwałości:
32069, 10.09.2022
32070, 11.09.2022
32124, 04.11.2022
Nachosy o smaku paprykowym BIO 125 g Acapulco
Dystrybutor: EKO-WITAL Sp. z o. o.
Numery partii i data minimalnej trwałości:
32016, 16.07.2022
32038, 07.08.2022
32098, 08.10.2022 ...
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów partię popularnej przyprawy. Zawiera niebezpieczny alergen
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez system RASFF o niezgodności, dotyczącej imbiru w proszku. Sprawdźcie, czy macie tę przyprawę w domu, jest niebezpieczna dla alergików.
System RASFF to metoda kontroli i wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie, które może pochodzić z żywności i przedmiotów, które mają z nią styczność.
System działa w całej Unii Europejskiej i jego istotą jest natychmiastowe powiadamianie, że dana szkodliwa substancja została wykryta i produkt musi być wycofany z użytkowania. To dzięki systemowi RASFF Główny Inspektor Sanitarny od razu wie o problemie i może szybko reagować.
Dwutlenek siarki w mielonym imbirze
Dwutlenek siarki to substancja stosowana jako przeciwutleniacz i środek konserwujący w produktach owocowych i warzywnych, owocach suszonych, przekąskach i winie. Nie jest szkodliwa dla zdrowego człowieka. Obniża jednak przyswajanie witaminy B1 i może stanowić ryzyko dla alergików. Z tego powodu producenci mają obowiązek informować o obecności dwutlenku siarki i siarczanów w produkcie.
W imbirze zakwestionowanym przez GIS nie było takiej informacji na opakowaniu. Z tego powodu jedna partia imbiru, która pojawiła się na polskim rynku bez właściwego oznaczenia zostaje właśnie wycofywana ze sklepów.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Ginger powder - imbir w proszku, 100 g, marki NGR
Najlepiej spożyć przed: 31.05.2023
Numer partii: LOT NO.4161
Numer artykułu: #21311 NGR Kod kreskowy: 4260028480109
Importer: Export & Import Gunarajan Handelsagentur
Dystrybutor w Polsce: KK Polska Sp. z o.o. ul. Działkowców 15/ DOK 50-51, 84 -230 Rumia
Działania podjęte przez importera, dystrybutora i GIS
Na oficjalnej stronie GIS można przeczytać:
- Firma KK Polska Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania przedmiotowego produktu, który po zakończeniu tego procesu zostanie zutylizowany. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują wycofanie kwestionowanej partii produktu z obrotu w Polsce....