Kupiliście przed kilkoma dniami w sklepie jajka? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie, czy nie trafiliście na trefną partię skażoną bakteriami salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny wykrył salmonellę eneritidis w jajkach ściółkowych jednej z mazowieckich firm.

W jakich jajkach wykryto salmonellę?

Należy koniecznie pamiętać, że ryzyko wystąpienia salmonellozy nie grozi tylko w wypadku zjedzenia surowego jajka w postaci kogla-mogla czy też innego dania. Już dawno udowodniono, że bakterie salmonelli znajdujące się na skorupkach jaj mogą być przenoszone na inne powierzchnie.

Oto szczegóły dotyczące partii jaj skażonej bakteriami salmonella enteritidis:

  • Produkt – Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
  • Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
  • Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie
  • Nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej jajek wymusiła przeprowadzenie dalszego postepowania wyjaśniającego. Dodatkowo spółka pakująca jaja,  Invest Michel, w trybie pilnym zdecydowała się na wycofanie produktu z obrotu i sprzedaży.

Zobacz także:

Najważniejsze jednak jest bezpieczeństwo klientów, którzy zdążyli już nabyć jaja ściółkowe z partii, w której wykryto skażenie. Z tego względu wszystkie osoby, których jajka zgadzają się z opisem przedstawionym przez GIS, są proszone o kontakt z zakładem pakowania pod nr tel. 606-990-211 w celu zwrotu produktu i kosztów jego nabycia.

Co należy wiedzieć o zakupie i przechowywaniu jaj?

Jaja są dość specyficznym produktem spożywczym i z tego też względu wymagają odpowiednio specyficznego podejścia do kwestii przechowywania, a nawet wyboru towaru w sklepie. Kupując jajka należy pamiętać o tym, by:

  • Upewnić się o tym, że skorupki kupowanych jajek są nienaruszone
  • Kupione jajka należy przechowywać w lodówce
  • Spożywać jajka wyłącznie zgodnie z wskazanym na opakowaniu terminem ważności
  • Osoby wrażliwe – dzieci, chorzy, starsi – powinny unikać jedzenia potraw zawierających surowe jajka
  • Po kontakcie ze skorupkami jaj myć ręce gorącą wodą z mydłem. Podobnie należy dbać o higienę powierzchni, które stykały się z surowymi jajami

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny