
W środę 22 marca Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o wykryciu bakterii salmonella w 1 z 5 badanych próbek produktu Kefir 200 g, OSM Łobżenica. Na stronie internetowej GIS możemy przeczytać, że spożycie produktów zanieczyszczonych tą bakterią może spowodować zachorowanie na zatrucie pokarmowe.
Salmonella w kefirze
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował szczegóły dotyczące produktu wymienionego w komunikacie. Sprawdźcie, czy w waszych lodówkach nie znajduje się kefir właśnie z tej partii i z tej mleczarni:
Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica
Numer partii: 25.03.2023/1
Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023
Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE
Podjęte działania i zalecenia
Producent został poinformowany o zanieczyszczeniu podanej powyżej partii produktu. Natychmiast wszczął procedurę wycofania z rynku. Postępowanie w tej sprawie jest prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności wspólnie z producentem zanieczyszczonego kefiru.
Osobom, które kupiły ten produkt z wymienionej w komunikacie partii zaleca się niespożywanie go. Może to grozić zatruciem pokarmowym.
Co robić w razie zakażenia salmonellą?
Zakażenie pałeczkami salmonelli może wywołać salmonellozę, czyli chorobę przewodu pokarmowego. Do jej objawów zalicza się:
-
skurcze jelit
-
ból brzucha
-
gorączka
-
biegunka
-
nudności i wymioty
Należy wówczas przede wszystkim uzupełniać płyny w organizmie, co zapobiegnie odwodnieniu. Warto wspomóc się przy tym elektrolitami. Dieta w trakcie zatrucia pokarmowego powinna być lekkostrawna, by nie podrażniać dodatkowo żołądka. W przypadku, gdy objawy są bardzo silne i nie ustępują, konieczna jest pilna wizyta u lekarza.