Jak każdej jesieni, także i w tym roku gospodynie wekują słoiki. Tylko, czy robią to dobrze? Na profilach społecznościowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się specjalne ogłoszenie, w którym czytamy na co zwrócić uwagę, by nie ulec później niebezpiecznemu zatruciu. 

Ile należy pasteryzować przetwory?

Infografika porusza kilka kwestii, które są mniej lub bardziej oczywiste. Warto je sobie przypomnieć, bądź poznać zanim zabierzecie się do pracy w kuchni. Dzięki temu zachowacie bezpieczeństwo i unikniecie niepotrzebnych problemów.

  1. GIS radzi, by dbać o czystość podczas przygotowywania weków. Chodzi tu o zachowanie czystości rąk, miejsca pracy i narzędzi kuchennych. 

  1. Musicie pamiętać, że w słoikach powinno się zamykać jedynie zdrowe, nieuszkodzone okazy owoców i warzyw. W przeciwnym wypadku możecie spodziewać się szybkiego psucia przetworów. 

  1. Trzymanie się przepisu i zachowanie odpowiednich proporcji składników i ilości octu, soli i cukru – to wszystko razem pozwoli zabezpieczyć wekowaną żywność. 

  1. Słoiki przed napełnieniem należy umyć i wyparzyć. GIS wskazuje odpowiednie słoje do przetworów, czyli te z nowymi wieczkami twist-off lub typu wek. 

  1. 30 minut to minimalny czas pasteryzowania. Jeszcze skuteczniejsze i pewniejsze będzie zapasteryzowanie słoików nawet trzy razy. Zróbcie to w 24-godzinnych odstępach. 

  1. Szczelne zamknięcie słoików jest bardzo istotne. Aby zabezpieczyć zawartość powinno się je ustawiać po pasteryzacji do góry dnem w zacienionym miejscu. 

  1. Etykiety z nazwą i datą produkcji pozwolą wam wykorzystać wszystko w odpowiednim terminie. Nie zapominajcie zatem o podpisaniu waszych przetworów.

Czy można pasteryzować słoiki w piekarniku?

Zobacz także:

Pasteryzowanie to skuteczny i sprawdzony sposobów na zabezpieczenie smacznej zawartości słoików. Jak już wspomnieliśmy, większość pań domu pasteryzuje swoje weki w gotującej się wodzie. Jest to tradycyjna forma utrwalania i zamykania. Garnek wyłożony ściereczką, wrząca woda, niestykające się ze sobą słoiki oraz 30 minut gotowania.

Istnieją jednak jeszcze inne sposoby na zrobienie smacznych weków. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się opcja pasteryzowania w piekarniku, czyli pasteryzowania na sucho. Piekarnik bez problemu wygeneruje odpowiednią temperaturę, wystarczy tylko ustawić słoiki i odliczać czas. 

Źródło: @gis_gov_pl Instagram