GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS przestrzega przed salmonellą w kiełbasie od znanego producenta. Nie należy jej spożywać

Lepiej dokładnie przejrzyjcie swoje lodówki. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o kiełbasie zanieczyszczonej pałeczkami salmonelli. Poznajcie szczegóły.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, jedna z partii kiełbasy została zanieczyszczona pałeczkami salmonelli. Chodzi o produkt Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g. W 1 z 5 przebadanych próbek wykryto salmonellę. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące tego produktu:

Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków

Numer partii: 05 9

Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Podjęte działania oraz zalecenia konsumentów

Zgodnie z tym, co podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent natychmiast po otrzymaniu informacji na temat obecności pałeczek salmonelli w swoim produkcie rozpoczął wycofywanie z obrotu wymienionej w komunikacie partii. Organy urzędowej kontroli żywności objęły nadzorem cały ten proces.

Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt, nie spożywały go. Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami salmonelli może spowodować silne zatrucie pokarmowe.  

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: Salmonella wykryta w partii wędlin z Lidla. Natychmiast przejrzyjcie lodówkę 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

Podwyższony poziom akryloamidu w chipsach. Szybko przejrzyjcie szafki w kuchni

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Istnieje kilka rodzajów pałeczek bakterii Salmonella. Salmonella typhi, znana też jako pałeczki duru brzusznego, może wywołać, zgodnie z nazwą, dur brzuszny. Z kolei Salmonella paratyphi A, B, C może spowodować zachorowanie na dur rzekomy.

Najczęściej spotykane są jednak pałeczki Salmonella enterica, które są odpowiedzialne za zachorowania na ostre zatrucia pokarmowe, zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. Do zakażenia dochodzi zwykle przez spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami tej bakterii. Może to być mięso, ryby, mleko czy jaja, a także kremowe ciasta, lody, produkty wytworzone z jaj (np. majonez), owoce albo warzywa. Źródłem zakażenia jest też kontakt z chorymi zwierzętami i ludźmi czy picie wody skażonej salmonellą. 

Objawy zatrucia salmonellą to m.in.:

  • silny ból brzucha

  • nudności

  • wymioty

  • biegunka

Mogą pojawić się też dreszcze i gorączka. W takiej sytuacji konieczna jest pilna konsultacja z lekarzem. Przy zakażeniu salmonellą trzeba przyjmować dużo płynów i stosować lekkostrawną dietę. 

Źródło: gov.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: Wykryto bakterie Salmonelli w sezamie z Lidla. Natychmiast wyrzućcie ten produkt
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii opakowań z białym sezamem. Okazuje się, że wykryto w nich bakterie Salmonelli. Sprawdźcie, jakie działania podjęto w tej sprawie.

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bakterii Salmonelli w partii białego sezamu. Poznajcie szczegóły na temat tego produktu oraz zalecenia dla konsumentów.  Bakterie Salmonelli w sezamie białym Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku zbadania próbki nasion sezamu w ramach rutynowej kontroli, wykryto bakterie Salmonella spp. GIS ostrzega, że spożycie sezamu z zanieczyszczonej partii, zwłaszcza bez obróbki termicznej, może wywołać zatrucie pokarmowe. Poniżej podajemy szczegóły wycofanego produktu: Nazwa produktu: Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g Numer partii: L22 164 1 Data minimalnej trwałości: 08/2023 Podmiot wprowadzający na rynek: LIDL Stiftung & KG, Stiftsbergstraße 1, 74172 Neckarsulm, Niemcy Wyprodukowano w: Polska Kraj pochodzenia nasion: spoza UE. Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów Według informacji opublikowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, podmiot odpowiedzialny za dystrybucję wymienionego wyżej produktu podjął już działania mające na celu wycofanie go ze sprzedaży. Ponadto, na stronie internetowej producenta pojawi się informacja na ten temat, a osoby, które zakupiły opakowanie sezamu z wycofanej partii, będą mogły zwrócić ten produkt do sklepu bez paragonu. Zaleca się, by klienci, którzy zakupili produkt „Nasiona białego sezamu, łuskane. VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled, 50 g” nie spożywali go.  Objawy zakażenia Salmonellą Bakterie Salmonelli wywołują u ludzi najczęściej choroby układu pokarmowego. Zwykle jest to ostre zatrucie pokarmowe, choć może dojść także do bardziej poważnych powikłań, takich jak zakażenie ogólnoustrojowe.  Do najczęstszych objawów zakażenia Salmonellą należą: nudności bóle...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...