Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, jedna z partii kiełbasy została zanieczyszczona pałeczkami salmonelli. Chodzi o produkt Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g. W 1 z 5 przebadanych próbek wykryto salmonellę. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące tego produktu:

Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków

Numer partii: 05 9

Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Zobacz także:

Podjęte działania oraz zalecenia konsumentów

Zgodnie z tym, co podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent natychmiast po otrzymaniu informacji na temat obecności pałeczek salmonelli w swoim produkcie rozpoczął wycofywanie z obrotu wymienionej w komunikacie partii. Organy urzędowej kontroli żywności objęły nadzorem cały ten proces.

Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt, nie spożywały go. Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami salmonelli może spowodować silne zatrucie pokarmowe.  

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Istnieje kilka rodzajów pałeczek bakterii Salmonella. Salmonella typhi, znana też jako pałeczki duru brzusznego, może wywołać, zgodnie z nazwą, dur brzuszny. Z kolei Salmonella paratyphi A, B, C może spowodować zachorowanie na dur rzekomy.

Najczęściej spotykane są jednak pałeczki Salmonella enterica, które są odpowiedzialne za zachorowania na ostre zatrucia pokarmowe, zarówno u zwierząt, jak i u ludzi. Do zakażenia dochodzi zwykle przez spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami tej bakterii. Może to być mięso, ryby, mleko czy jaja, a także kremowe ciasta, lody, produkty wytworzone z jaj (np. majonez), owoce albo warzywa. Źródłem zakażenia jest też kontakt z chorymi zwierzętami i ludźmi czy picie wody skażonej salmonellą. 

Objawy zatrucia salmonellą to m.in.:

  • silny ból brzucha

  • nudności

  • wymioty

  • biegunka

Mogą pojawić się też dreszcze i gorączka. W takiej sytuacji konieczna jest pilna konsultacja z lekarzem. Przy zakażeniu salmonellą trzeba przyjmować dużo płynów i stosować lekkostrawną dietę. 

Źródło: gov.pl