GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mrożonego mięsa. Feralna partia jest skażona Salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny cyklicznie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie wydał komunikat o wycofaniu mrożonego steku z krokodyla o masie 250 g. W jednej z partii produktu wykryto niezwykle groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wycofana partia steku z krokodyla

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
  • Numer partii: 2501113
  • Numer artykułu: 733270
  • Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
  • Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!
GIS

Co zrobić, jeśli kupiliśmy mięso, które okazuje się skażone?

Mimo iż produkt jest mrożony i po obróbce cieplnej ryzyko zarażenia Salmonellą znacznie by spadło, lepiej nie jedzcie takiego mięsa. Ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie jest zbyt duże, by ryzykować własnym zdrowiem. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki takiego mięsa, również mogłyby doprowadzić do zakażenia organizmu i groźnej dla zdrowia salmonellozy.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: niebezpieczny tlenek etylenu w jednej z przypraw

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

WAŻNE: GIS wycofuje popularny sos! Macie go w domu?

Co, jeśli zjedliśmy taki stek?

Jeśli zjedliście już skażony stek i odczuwacie objawy zatrucia pokarmowego, skontaktujcie się z lekarzem.

Gdzie można kupić mięso z krokodyla?

GIS podał w swoim komunikacie, że dystrybutorem feralnego steku jest firma Tender Meat Sp. z o.o. z Płońska. Nie wiadomo jednak, do jakiego konkretnie sklepu trafiło skażone mięso. Obecnie jest ono wycofywane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Procedurę kontrolują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Polscy miłośnicy tego typu egzotycznych mięs mogą regularnie zaopatrywać się w mięso z krokodyla, strusia czy kangura w sieci sklepów Makro.

Czytaj także: 

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?
Newsy
GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie
Główny Inspektorat Sanitarny stale stoi na straży produktów pojawiających się na sklepowych półkach. Dzisiaj się pojawiła informacja, że wycofuje ze sprzedaży popularne lody.

Produkty znajdujące się w sprzedaży są pod ścisłą kontrolą Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Urząd nadzoruje nie tylko działanie danych placówek sklepowych, ale również artykuły spożywcze pojawiające się na ich półkach. Dzięki temu konsumenci mają pewność co do dobrej jakości nabywanych towarów. Wycofanie ze sprzedaży popularnych lodów W czwartek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu z bieżącej sprzedaży produktów marki M&M’s, a dokładniej lodów z orzechowymi cukierkami. Takie działania zostały podjęte, gdyż na konkretnych partiach artykułów spożywczych, nie umieszczono oznakowania w języku polskim, a także alergenów znajdujących się w ich składzie. Informacja dotyczy konkretnie produktu o nazwie „Peanut M&Ms Ice Cream” o wadze 62 g. Partie z niepełnym oznaczeniem to: 028D2DOE01, 028D3DOE01, 028E1DOE01. Według informacji zamieszczonych na opakowaniu, ostateczna data do spożycia to 31 grudnia bieżącego roku. Prowadzone działania przez GIS oraz dystrybutora O zaistniałej niefortunnej sytuacji, Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez firmę Mars Polska Sp z o.o. Dystrybutor prowadzi obecnie działania mające na celu wycofanie podanych partii artykułów spożywczych z obrotu. Cały proces jest nieustannie monitorowany przez GIS, który uważnie przygląda się przeprowadzanej akcji. Celem firmy Mars Polska Sp z o.o., jest szybkie usunięcie produktu ze sklepowych półek, aby uniknąć niepożądanych sytuacji, jak problemy zdrowotne czy konsekwencje alergiczne. Zalecenia dla konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie apeluje do konsumentów, którzy mogliby nabyć w ostatnim czasie dany produkt, o...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sklepów popularne jajka. Zostały skażone salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed skażonymi jajkami. Sprawdźcie o jaki produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii jajek, która została skażona salmonellą. Koniecznie sprawdźcie o jaki produkt chodzi, bo być może macie go w swojej kuchni. GIS wycofuje skażoną partię jajek GIS ostrzega przed partią skażonych jajek: Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – poinformowano w oficjalnym komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Jaja z chowu klatkowego. 10 sztuk Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zdjęcie produktu:  Produkt wycofano ze sklepów Feralna partia jajek została wycofana ze wszystkich sklepów, do których ją dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio jajka od wskazanego wyżej producenta, dobrze się przyjrzyjcie ich opakowaniu i sprawdźcie dokładnie kod na skorupkach jaj, bo być może jesteście posiadaczami partii skażonej salmonellą. GIS przestrzega, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać tych jajek. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - poinformowano na oficjalnej stronie GIS-u. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny makaron. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Kupiliście ostatnio makaron tej marki? Koniecznie sprawdźcie, czy nie chodzi o partię skażoną 2-chloroetanolem.

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Tym razem wycofał partię makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje popularny makaron Firma Pasta Natura Srl wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, wycofuje następujący produkt, który trafił na polski rynek: Nazwa produktu: MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA. Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Rzućcie okiem na zdjęcie produktu i koniecznie sprawdźcie, czy przypadkiem nie włożyliście go niedawno do sklepowego koszyka: Dlaczego wycofano makaron? Makaron został wycofany, ponieważ przy jego produkcji użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. 2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona – informuje GIS. 2-chloroetanol to bezbarwna ciecz, która ma przyjemny zapach eteru. Jest substancją sklasyfikowaną jako wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują lub używają jej w znacznych ilościach. Skażony makaron jest obecnie wycofywany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio ekologiczny makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem marki Pasta Natura, koniecznie sprawdźcie, czy chodzi o produkt wskazany w komunikacie. Spożycie takiego makaronu może być niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku posiadania takiego produktu w kuchni, należy jak najszybciej zwrócić go do sklepu lub wyrzucić do kosza....

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mięso spod znaku popularnej marki. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje tatar wołowy Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Podajemy szczegółowe informacje: Produkt – Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 3210312 Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE Zdjęcie produktu: Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara? Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego? - Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS. Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne? Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go...