Główny Inspektorat Sanitarny cyklicznie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie wydał komunikat o wycofaniu mrożonego steku z krokodyla o masie 250 g. W jednej z partii produktu wykryto niezwykle groźne dla zdrowia bakterie Salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano?

Wycofana partia steku z krokodyla

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
  • Numer partii: 2501113
  • Numer artykułu: 733270
  • Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
  • Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Co zrobić, jeśli kupiliśmy mięso, które okazuje się skażone?

Mimo iż produkt jest mrożony i po obróbce cieplnej ryzyko zarażenia Salmonellą znacznie by spadło, lepiej nie jedzcie takiego mięsa. Ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie jest zbyt duże, by ryzykować własnym zdrowiem. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki takiego mięsa, również mogłyby doprowadzić do zakażenia organizmu i groźnej dla zdrowia salmonellozy.

Zobacz także:

Co, jeśli zjedliśmy taki stek?

Jeśli zjedliście już skażony stek i odczuwacie objawy zatrucia pokarmowego, skontaktujcie się z lekarzem.

Gdzie można kupić mięso z krokodyla?

GIS podał w swoim komunikacie, że dystrybutorem feralnego steku jest firma Tender Meat Sp. z o.o. z Płońska. Nie wiadomo jednak, do jakiego konkretnie sklepu trafiło skażone mięso. Obecnie jest ono wycofywane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Procedurę kontrolują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Polscy miłośnicy tego typu egzotycznych mięs mogą regularnie zaopatrywać się w mięso z krokodyla, strusia czy kangura w sieci sklepów Makro.

Czytaj także: