
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łyżki do serwowania potraw. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie koniecznie, bo korzystanie z takiej łyżki może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
GIS wycofuje łyżkę do serwowania potraw
Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonej łyżki.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt – Łyżka do serwowania FLORINA ONYX
- Numer partii: A19-210
- Kod kreskowy: 5902719587535
- Dystrybutor: Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew
Zdjęcie produktu:
Zalecenia dla konsumentów
Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łyżkę od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie tej łyżki do gotowania i podawania potraw.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wywnioskowano, że korzystanie z tej łyżki do podawania żywności może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie łyżkę do sklepu, w którym ją kupiliście i odzyskajcie pieniądze.
Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne?
Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA specyficznie zawierają aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów.
Wiadomo, że niektóre PAA stanowią zagrożenie toksykologiczne, ponieważ zostały zidentyfikowane jako rakotwórcze. Ze względu na to szczególne zagrożenie PAA wyróżnia się wśród substancji dodawanych w sposób niezamierzony (NIAS) znajdujących się w opakowaniach giętkich. Oznacza to, że należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie migrowały one do żywności na wykrywalnym poziomie.
Z uwagi na rakotwórczość, aminy są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych nie tylko do kontaktu z żywnością, ale również w zabawkach i innych produktach, takich jak np. serwetki. PAA należą do substancji objętych kontrolą w planie kontroli ustanowionym w Zaleceniu Komisji (UE) 2019/794 z dnia 15 maja 2019 r.
Źródło: merieuxnutrisciences.com, GIS