GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS pilnie wycofuje popularny kuchenny gadżet. Jest skażony i niebezpieczny dla zdrowia

GIS wycofuje popularną łyżkę do podawania potraw. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łyżki do serwowania potraw. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie koniecznie, bo korzystanie z takiej łyżki może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje łyżkę do serwowania potraw

Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonej łyżki.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – Łyżka do serwowania FLORINA ONYX
  • Numer partii: A19-210
  • Kod kreskowy: 5902719587535
  • Dystrybutor: Florentyna Sp. z o. o., Korzkwy 31, 63-300 Pleszew

Zdjęcie produktu:

GIS pilnie wycofuje popularny kuchenny gadżet. Jest skażony chemicznie
GIS
GIS pilnie wycofuje popularny kuchenny gadżet. Jest skażony chemicznie
GIS

Zobacz także
Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne

Odgrzewacie te potrawy? Uważajcie. Po podgrzaniu stają się toksyczne

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie

Zalecenia dla konsumentów

Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łyżkę od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie tej łyżki do gotowania i podawania potraw.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wywnioskowano, że korzystanie z tej łyżki do podawania żywności może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie łyżkę do sklepu, w którym ją kupiliście i odzyskajcie pieniądze.

Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne?

Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA specyficznie zawierają aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów.

Wiadomo, że niektóre PAA stanowią zagrożenie toksykologiczne, ponieważ zostały zidentyfikowane jako rakotwórcze. Ze względu na to szczególne zagrożenie PAA wyróżnia się wśród substancji dodawanych w sposób niezamierzony (NIAS) znajdujących się w opakowaniach giętkich. Oznacza to, że należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie migrowały one do żywności na wykrywalnym poziomie.

Z uwagi na rakotwórczość, aminy są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych nie tylko do kontaktu z żywnością, ale również w zabawkach i innych produktach, takich jak np. serwetki. PAA należą do substancji objętych kontrolą w planie kontroli ustanowionym w Zaleceniu Komisji (UE) 2019/794 z dnia 15 maja 2019 r.

Źródło: merieuxnutrisciences.com, GIS

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny kuchenny gadżet. Sprawdźcie, czy macie go w kuchni
GIS poinformował o wycofaniu popularnego gadżetu do mieszania potraw. Sprawdźcie czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu skażonej chemicznie łopatki do przewracania i mieszania potraw. Okazuje się, że zawiera ona pierwszorzędowe aminy aromatyczne. O jaki konkretnie gadżet chodzi? Sprawdźcie, bo korzystanie z niego może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. GIS wycofuje łopatkę kuchenną Jeżeli kupiliście ostatnio łopatkę kuchenną, koniecznie sprawdźcie czy nie chodzi o gadżet, który właśnie został wycofany przez GIS. Główny Inspektorat Sanitarny podał szczegóły dotyczące skażonego produktu. Produkt: Łopatka kuchenna nylonowa ‘SPATULA’ Redstone (33 cm) Numer partii: 364105 Kod artykułu: 2575584 Kod kreskowy: 8719987077975 Dystrybutor: Action Service & Distributie B.V. Perenmarkt 15 Zwaagdijk Oost 1681 PG Netherlands Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście w ostatnim czasie łopatkę kuchenną od wskazanego w powyższym komunikacie producenta o konkretnym numerze partii podanym w oświadczeniu, natychmiast zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie używajcie jej do gotowania dań. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że korzystanie z tej łopatki może doprowadzić do migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych. Zwróćcie ten gadżet do sklepu, w którym go kupiliście, aby odzyskać wydane pieniądze i zapobiec negatywnemu wpływowi przedmiotu na zdrowie. Czym są pierwszorzędne aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne (primary aromatic amines – PAA) to grupa substancji chemicznych z szerszej grupy amin. PAA zawierają specyficzną aromatyczną pozostałość. Są wykorzystywane przemysłowo, na przykład do produkcji barwników azowych i niektórych polimerów. Wiadomo, że niektóre PAA stanowią...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: ten produkt wydziela niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Zwróćcie go do sklepu jak najszybciej
Sprzedawane w Auchan tak zwane łyżki szumówki lub, jak kto woli, łyżki cedzakowe, mogą zagrażać zdrowiu. Udowodniono, że zawarte w nich aminy aromatyczne przechodzą do żywności. GIS apeluje o nieużywanie produktu!

Korzystanie z tej łyżki jest niebezpieczne Znana sieć hipermarketów Auchan dopuściła do sprzedaży łyżkę, której używanie może być niesamowicie groźne dla waszego zdrowia.  Bowiem przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały, iż produkt zawiera pierwszorzędne aminy aromatyczne, które przechodzą do jedzenia. Dania spożyte wraz ze szkodliwymi związkami chemicznymi mogą między innymi wywoływać choroby nowotworowe. „Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z badanych próbek łyżki szumówki (…) Stwierdzono, że spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów” – czytamy w opublikowanym na stronie  GIS komunikacie. Czym są aminy aromatyczne? Pierwszorzędne aminy aromatyczne to związki powszechnie wykorzystywane do produkcji między innymi wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy oraz barwników. Niestety, niekiedy są również stosowane do wyrobu zabawek oraz sprzętów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.  Migrujące z tego typu rzeczy związki chemiczne mogą być bardzo groźne dla ludzkiego zdrowia. Eksperci udowodnili, że aminy aromatyczne prowadzą do nawet dwukrotnego wzrostu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego i raka piersi. Stąd uznawane są za skrajnie niebezpieczne. Auchan wycofa produkt ze sprzedaży Auchan wszczął procedurę wycofania łyżki ze sprzedaży. Zgodnie z przekazanymi przez GIS informacjami, produkt możecie zwrócić w każdym należącym do sieci sklepie, nawet jeśli był używany.  Felerna łyżka jest oznaczona numerem partii Lot No: 07/2019 oraz kodem kreskowym...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje orzeszki ziemne popularnej marki. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie, bo są skażone
Kupiliście ostatnio orzeszki ziemne solone? Sprawdźcie, czy nie macie w domu partii, która właśnie została wycofana przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał orzeszki ziemne popularnej marki. Sprawdźcie, czy nie macie ich przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje orzeszki ziemne solone Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejny komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi o popularne orzeszki ziemne solone marki Kresto. Produkt ten został skażony aflatoksynami. Koniecznie sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi w komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g Numer partii - L211451V630 Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022 Kraj pochodzenia: Argentyna Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście ostatnio orzeszki solone Kresto ze wskazanej powyżej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie. Produkt należy wyrzucić do kosza lub zwrócić do sklepu. Orzeszki zostały już wycofane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Cały proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli. Czym są aflatoksyny? Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia wskazanych wyżej orzeszków aflatoksynami. Jak donosi GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Aflatoksyny to różne trujące czynniki rakotwórcze i mutagenne. Szczególnie są na nie narażone dzieci. Ekspozycja na aflatoksyny, jest związana z: zahamowaniem wzrostu opóźnionym rozwojem uszkodzeniem wątroby rakiem wątroby Związek przyczynowy między karłowatością w dzieciństwie a narażeniem na aflatoksyny, nie został...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 2 partie czekolady. Nie jedzcie jej – może być rakotwórcza!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje aż dwie partie popularnej czekolady. Koniecznie sprawdźcie, o jaką chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem czekolady skażonej rakotwórczym tlenkiem etylenu. Sprawdźcie, czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje dwie partie czekolady Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym ostrzegł przed spożyciem czekolady skażonej tlenkiem etylenu. Wycofany produkt to niektóre partie czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60 g. Do jej produkcji użyto składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowanego imbiru. Szczegóły dotyczące wycofywanej partii: Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996 Numery partii: 21147, 21161 Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022 Producent: Bio Benjamin Ltd Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa Zalecenia dla konsumentów: GIS informuje, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie. Jeśli kupiliście taką czekoladę, zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie do kosza. Zjedzenie jej może być bardzo szkodliwe dla waszego zdrowia z uwagi na obecność tlenku etylenu. Czym jest tlenek etylenu? Tlenek etylenu to łatwopalny, bezbarwny gaz o zapachu przypominającym eter. Używa się go do produkcji rozpuszczalników, płynów zapobiegających zamarzaniu, tekstyliów, detergentów, klejów, a także do produkcji preparatów do niszczenia szkodników np. w drewnie oraz do sterylizacji sprzętu chirurgicznego w szpitalach. Czym grozi spożycie żywności skażonej tlenkiem etylenu? Tlenek etylenu to szkodliwa substancja, której w ogóle nie powinno się dodawać do jedzenia. Po raz...