GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść

Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły.

Alergen w cukierkach czekoladowych

Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia:

Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g

Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości

Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść

Alergia na gluten

Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej.

Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia. 

Objawy alergii na gluten to m. in.:

  • pokrzywka

  • objawy atopowego zapalenia skóry

  • wodnisty katar

  • biegunka

  • wymioty

Osoby uczulone na gluten muszą bezwzględnie stosować się do zasad diety bezglutenowej i wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty, które mogą zawierać ten składnik.

Źródło: gov.pl, bezgluten.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA