GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść

Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły.

Alergen w cukierkach czekoladowych

Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia:

Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g

Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości

Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść

Alergia na gluten

Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej.

Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia. 

Objawy alergii na gluten to m. in.:

  • pokrzywka

  • objawy atopowego zapalenia skóry

  • wodnisty katar

  • biegunka

  • wymioty

Osoby uczulone na gluten muszą bezwzględnie stosować się do zasad diety bezglutenowej i wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty, które mogą zawierać ten składnik.

Źródło: gov.pl, bezgluten.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii pieczarek marynowanych. Producent nie wskazał na opakowaniu substancji mogącej być alergenem, która znajduje się w produkcie.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał wczoraj ostrzeżenie dotyczące marynowanych pieczarek. Produkt marki Vitmar zawiera substancje, które w przypadku niektórych osób mogą być niebezpieczne. Sprawdźcie szczegóły.  Ostrzeżenie GIS dotyczące pieczarek Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki (E 220) w produkcie PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g. Jest to substancja wywołująca reakcje alergiczne i informacja o tym powinna znaleźć się na opakowaniu (tak samo, jak w przypadkach innych alergenów). Z powodu tego niedopatrzenia, partia opakowań bez stosownej informacji na etykiecie została wycofana. Poniżej szczegóły dotyczące produktu: Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022 GIS zaleca, aby osoby uczulone na dwutlenek siarki nie spożywały tego produktu.  Zastosowanie dwutlenku siarki Dwutlenek siarki jest niepalnym gazem, który jest używany w produkcji żywności ze względu na jego działanie konserwujące. Jego zastosowanie to m.in.: zapobieganie ciemnieniu suszonych owoców i warzyw przeciwdziała rozwojowi pleśni i grzybów w żywności jako dodatek do suszonych owoców, win i marmolady Dwutlenek siarki został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia, pod warunkiem stosowania odpowiednich jego ilości w żywności. Na ten składnik powinny jednak uważać kobiety ciężarne oraz osoby ze skłonnościami do alergii.  Reakcja alergiczna na dwutlenek siarki E 220, czyli dwutlenek siarki znajduje się na liście alergenów, obok takich produktów jak soja, orzeszki ziemne, gluten czy jaja. U osób, które są wrażliwe na dwutlenek siarki, mogą wystąpić objawy astmy. Może to występować...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: wycofano partię czekoladek ze względu na obecność alergenu
W wegańskich czekoladkach wykryto popularny alergen. Nie tylko alergicy nie powinni ich spożywać.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii czekoladek (trufli) z powodu wykrycia w nich obecności popularnego alergenu. Poznajcie szczegóły. Alergen w wegańskich czekoladkach Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, alergen w postaci mleka został wykryty w wegańskich czekoladkach Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g. Poniżej wszystkie informacje dotyczące wadliwej partii produktu: Nazwa produktu: Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g Numer partii: 16673332100 Data minimalnej trwałości: 29.11.2023 Dystrybutor: TJX Poland Sp. z o.o., ul. Chmielna 19, 00-021 Warszawa Czekoladki z wadliwej partii można było kupić w sklepach sieci TK Maxx.  Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów Zdecydowano o natychmiastowym wycofaniu wadliwej partii czekoladek ze sprzedaży. Ponadto, w sklepach sieci TK Maxx oraz na stronie internetowej producenta znalazła się informacja o możliwości zwrotu dla osób, które kupiły wycofane czekoladki.  Zaleca się, by osoby z alergią oraz nietolerancją na mleko nie spożywały tego produktu, ponieważ mogłoby to wywołać reakcję alergiczną. Mleko a dieta wegańska Informacja o tym alergenie znajdującym się w czekoladkach jest niezwykle istotna nie tylko dla osób z nietolerancją i alergią na mleko, ale też dla wegan. W końcu produkt ten jest wegański, a to oznacza, że nie powinny się w nim znajdować składniki pochodzenia zwierzęcego - w tym mleko.  Weganie w ogóle nie piją mleka oraz nie jedzą żadnych przetworów mlecznych. Zamiast tego, wybierają „mleka” roślinne, na przykład migdałowe, ryżowe czy sojowe. W diecie wegańskiej nie jada się bowiem mięsa (tak samo, jak w diecie wegetariańskiej) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mleko jogurty kefiry sery...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed uczulającym składnikiem w chipsach. Przejrzyjcie szafki w kuchni
GIS informuje o wycofaniu z rynku produktu bezglutenowego, w którym wykryto obecność tego składnika. To ważna informacja dla osób z nietolerancją i alergią na gluten.

W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności alergizującego składnika w chipsach kukurydzianych. Osoby, które kupiły ten produkt są narażone na wystąpienie u nich reakcji alergicznej po spożyciu. Poznajcie szczegóły.  Zagrożenie wykryte przez GIS Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, w wyniku których wykryto nieprawidłowości w produkcie o nazwie: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy marki Sonko. Znalazł się w nim gluten - składnik, który wywołuje (czasami ciężką) reakcję alergiczną u osób cierpiących na celiakię. Zagrożenie jest poważne, ponieważ w produktach wytworzonych z kukurydzy z założenia glutenu nie ma, dlatego sięgają po nie chętnie osoby z nietolerancją oraz alergią na ten składnik.  Poniżej podajemy szczegóły produktu: Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy Numer partii: 147.7 Data minimalnej trwałości: 14.08.2023 Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że producent chipsów dokładnie sprawdził partię chipsów, w których znalazł się gluten. Odbiorcy mają wycofać produkt z obrotu, a firma Sonko Sp. z o.o. przeprowadza dodatkowo postępowanie wyjaśniające i szczegółowe badania mające na celu znalezienie przyczyny pojawienia się glutenu w chipsach kukurydzianych.  Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt i mają alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika, nie spożywały chipsów wymienionych w komunikacie.  Źródło: gov.pl 

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...