
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły.
Alergen w cukierkach czekoladowych
Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia:
Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g
Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości
Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo
Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten.
Alergia na gluten
Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej.
Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia.
Objawy alergii na gluten to m. in.:
-
pokrzywka
-
objawy atopowego zapalenia skóry
-
wodnisty katar
-
biegunka
-
wymioty
Osoby uczulone na gluten muszą bezwzględnie stosować się do zasad diety bezglutenowej i wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty, które mogą zawierać ten składnik.
Źródło: gov.pl, bezgluten.pl