GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść

Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły.

Alergen w cukierkach czekoladowych

Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia:

Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g

Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości

Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych
gov.pl

Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega: w popularnych ciastkach wykryto niezgłoszony przez producenta alergen

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść

Alergia na gluten

Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej.

Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia. 

Objawy alergii na gluten to m. in.:

  • pokrzywka

  • objawy atopowego zapalenia skóry

  • wodnisty katar

  • biegunka

  • wymioty

Osoby uczulone na gluten muszą bezwzględnie stosować się do zasad diety bezglutenowej i wykluczyć z jadłospisu wszystkie produkty, które mogą zawierać ten składnik.

Źródło: gov.pl, bezgluten.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
WAŻNE: GIS wycofuje popularny sos! Macie go w domu?
Sos czosnkowy Roleski został wycofany ze sprzedaży ze względu na niezgodność opisu ze składem. 

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała skład sosu czosnkowego marki Roleski. Okazało się, że w produkcie, który oznaczony został jako bezglutenowy, znajduje się gluten, który może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych lub wrażliwych na ten składnik. Sos czosnkowy wycofany przez GIS Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sosu czosnkowego marki Roleski o numerze 16.11.2021 L2.C3.  Data produkcji: 19.02.2021 Data minimalnej trwałości: 16.11.2021 Firma Roleski zobowiązała się do poinformowania swoich konsumentów o wycofaniu konkretnej partii. Jeśli chorujecie na celiakię bądź jesteście uczuleni lub wrażliwi na gluten, GIS i producent sosu czosnkowego apelują o niespożywanie produktów z określonej partii, a także kontakt z marką Roleski. Źródło: GIS Czytaj także:  GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go GIS alarmuje: szkło w produkcie spożywczym. Sprawdźcie, czy macie go w kuchni

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje aż PIĘĆ różnych produktów spożywczych! Sprawdźcie, czy ich nie kupiliście
Główny Inspektorat Sanitarny zadecydował o wycofaniu linii produktów, które u pewnej grupy osób mogą powodować poważne problemy zdrowotne.

GIS wydał ostrzeżenie o wycofaniu produktów bezglutenowych firmy LYOFOOD Sp. z o.o. z uwagi na wykrytą w nich obecność glutenu. Spożycie tego typu produktów u osób chorych na celiakię bądź cierpiących na wrażliwość na gluten może doprowadzić do nieprzyjemnych skutków w postaci reakcji alergicznej, bądź problemów trawiennych. GIS wycofuje linię produktów bezglutenowych Do wycofanych towarów zaliczają się produkty z gotowymi daniami lunchowymi w tym: Jajecznica meksykańska, numery partii i daty przydatności do spożycia: L106 01 - 18.03.2024, L156 01 - 18.04.2024, L157 01 - 13.04.2024, Krem brokułowo-szpinakowy: L109 01, 22-23.03.2026, Krem brokułowo-szpinakowy z Mozzarellą i pestkami dyni: L179 01, 20.04.2026, Ekologiczne chili sin carne: L83 01 - 05.03.2026, L173 01, 16.04.2026, Eco chili sin carne: L49 01 - 15.02.2022. To nie pierwszy przypadek wycofania produktów oznaczanych jako bezglutenowe z uwagi na obecność glutenu. Z tego samego powodu GIS niedawno wycofał popularny sos czosnkowy  oraz dodatek do ciast . Główny Inspektorat Sanitarny stoi na straży rzetelności producentów, ale także zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów. Oznakowania wskazujące na brak glutenu, laktozy czy innych składników alergizujących powinny być traktowane bardzo poważnie, aby nie narażać klientów na niebezpieczne reakcje alergiczne lub inne dolegliwości. Źródło: GIS Czytaj także: GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę! GIS ostrzega: niebezpieczny tlenek etylenu w jednej z przypraw GIS ostrzega: nie używajcie tego produktu. Został skażony i jest niebezpieczny dla zdrowia

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kaszę gryczaną. Jest w niej silny alergen, niebezpieczny dla chorych
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu, który jest niezgodny z informacją na opakowaniu i może być przez to zjedzony przez chorych.

Z reguły wycofywane przez GIS produkty spożywcze zawierają składniki niebezpieczne dla zdrowia. W tym przypadku powodem wycofania jest alergen, który znalazł się w produkcie, a który jest niebezpieczny jedynie dla osób uczulonych na ten składnik. Mimo to producent zawiadomił Inspekcję Sanitarną o tym, że postanowił wycofać produkt z obrotu. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO wycofana z rynku Producentem wycofywanej partii kaszy gryczanej jest firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda. Przyczyną wycofania ze sprzedaży jest wykrycie w składzie kaszy ziaren pszenicy, czyli glutenu. Oznacza to obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, a więc przeznaczonym dla osób uczulonych na gluten. Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego można przeczytać: - Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone to między innymi chorzy na celiakię. To choroba upośledzająca działanie jelit, w wyniku czego ziarna pszenicy i wyroby z dodatkiem pszenicy, nie tylko nie są prawidłowo trawione, ale także wywołują reakcje alergiczne, niebezpieczne dla zdrowia chorych. Szczegóły partii wycofywanego produktu Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda Numer partii: 241121 J Data minimalnej trwałości : 31.10.2022 Podjęte działania i zalecenia Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Denver Food Sp. o następujących działaniach: - Firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda zdecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. i przekazała dyspozycje swoim odbiorcom w celu...