GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: Wykryto kawałki szkła w żywności. Sprawdźcie, który produkt został wycofany

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu ciał obcych w popularnym produkcie sprzedawanym w większości sklepów. Poznajcie szczegóły.

Główny Inspektorat Sanitarny najczęściej ostrzega konsumentów w sytuacji, gdy w danej partii produktu wykryto groźne bakterie lub chemikalia. Nie mniej groźna jest sytuacja, w której pojawia się zgłoszenie dotyczące ciał obcych w żywności - zwłaszcza szkła. W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje konsumentów właśnie o takim zdarzeniu. Sprawdźcie szczegóły. 

GIS: Szkło w słoiku z buraczkami

Komunikat dotyczy partii pasteryzowanych buraków. Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na oficjalnej stronie internetowej, pewien klient poskarżył się, że znalazł w burakach kawałki szkła. Poniżej podajemy szczegóły wycofanego produktu:

Nazwa produktu: Buraczki wiórki á 420 g

Numer partii: 20.07.2023/A

Data minimalnej trwałości: 20.07.2023

Producent: VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. J. 98-355 Działoszyn, ul. Sadowska 10

GIS ostrzega: Wykryto kawałki szkła w żywności. Sprawdźcie, który produkt został wycofany
gov.pl

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega przed groźną bakterią w wędzonej rybie. Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego produktu

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS ostrzega przed nadchloranem w partii herbaty. Jest szczególnie niebezpieczny przy chorej tarczycy

Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów

Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego widnieje informacja o tym, że producent, firma VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. j., podjął decyzję o wycofaniu partii produktu. Odbiorcy, którzy zaopatrywali się w tej firmie w towary również zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i poproszeni o natychmiastowe wstrzymanie sprzedaży partii buraków w słoikach. 

Cały proces jest ściśle monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dodatkowo, zostanie przeprowadzone postępowanie wyjaśniające. 

Co zrobić, gdy znajdziemy ciała obce w jedzeniu?

Nie ma nic przyjemnego w odkryciu twardych i niejadalnych kawałków różnych przedmiotów w jedzeniu - a niestety, takie sytuacje się zdarzają. Najczęściej dochodzi do nich na etapie produkcji, gdzie przez przypadek ciała obce trafią do żywności. 

Jeżeli przytrafi wam się taki wypadek, koniecznie poinformujcie o tym producenta. Powinniście mu podać jak najwięcej informacji - zwłaszcza nazwę produktu, datę przydatności do spożycia i numer partii. Możecie też zostać poproszeni o wskazanie sklepu, w którym kupiliście dany produkt. 

Jeżeli natomiast ciało obce trafi do waszego przewodu pokarmowego, jak najszybciej zasięgnijcie porady lekarskiej. 

Źródło: gov.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: w tym produkcie mogą znajdować się kawałki szkła. Nie pijcie go pod żadnym pozorem
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o natychmiastowym wycofaniu ze sprzedaży partii produktu, w którym mogą być fragmenty szkła.

Picie alkoholu zdecydowanie szkodzi. Jednak skutki nadużywania ulubionych drinków i ich destrukcyjnego wpływu na zdrowie można odczuć dopiero po wielu miesiącach, a nawet latach. Nikt się jednak nie spodziewał, że ten trunek mógłby zabić natychmiast! Z tego powodu został natychmiast wycofany ze sklepów. Dowiedzcie się, o jaki produkt chodzi. Kawałki szkła w alkoholu Wszystkie produkty trafiające na sklepowe półki muszą wcześniej przejść serie wnikliwych testów, które sprawdzają, czy produkty te nie stanowią zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi. Dotyczy to zarówno żywności, jak i przedmiotów codziennego użytku. Niedawno informowaliśmy o wycofaniu ze sprzedaży akcesoriów kuchennych, w których wykryto niedopuszczalne stężenie trujących substancji. Jednak pomimo tak szczegółowej kontroli czasami zdarza się, że wadliwe produkty trafiają do sprzedaży. Tak właśnie stało się w przypadku partii ginu Seagram’s Gin o pojemności 0,7 l. W zawartości ponad dwudziestu butelek wykryto kawałki szkła! Z tego powodu producent postanowił natychmiast wycofać partię produktu. Stanowisko producenta Na swojej stronie internetowej spółka Wyborowa S.A., która produkuje Seagram’s Gin, wydała następujące oświadczenie: W związku z incydentem w zakładzie produkcyjnym w Zielonej Górze dotyczącym kilkunastu butelek Seagram’s Gin,  Zarząd firmy Wyborowa S.A. podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży całej partii ginu - Seagram’s Gin o pojemności 0.7l i numerze partii: 21011371 który można znaleźć w dolnej części, na tylnej etykiecie butelki.   UWAGA: działania prowadzące do zablokowania całej partii produktu mają charakter prewencyjny, ponieważ istnieje pewne ryzyko, że pojedyncze sztuki produktu (maksymalnie kilkanaście butelek z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mięso spod znaku popularnej marki. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje tatar wołowy Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Podajemy szczegółowe informacje: Produkt – Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 3210312 Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE Zdjęcie produktu: Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara? Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego? - Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS. Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne? Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kolejne jajka skażone salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące partii jaj. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie, bo są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje popularne jajka Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia: - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS. Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne? Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet...