GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: wycofano partię czekoladek ze względu na obecność alergenu

W wegańskich czekoladkach wykryto popularny alergen. Nie tylko alergicy nie powinni ich spożywać.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii czekoladek (trufli) z powodu wykrycia w nich obecności popularnego alergenu. Poznajcie szczegóły.

Alergen w wegańskich czekoladkach

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, alergen w postaci mleka został wykryty w wegańskich czekoladkach Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g. Poniżej wszystkie informacje dotyczące wadliwej partii produktu:

Nazwa produktu: Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g

Numer partii: 16673332100

Data minimalnej trwałości: 29.11.2023

Dystrybutor: TJX Poland Sp. z o.o., ul. Chmielna 19, 00-021 Warszawa

Czekoladki z wadliwej partii można było kupić w sklepach sieci TK Maxx. 

Zobacz także
"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Co się stanie z organizmem, gdy będziecie pić za dużo mleka? Lepiej z nim nie przesadzajcie

Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów

Zdecydowano o natychmiastowym wycofaniu wadliwej partii czekoladek ze sprzedaży. Ponadto, w sklepach sieci TK Maxx oraz na stronie internetowej producenta znalazła się informacja o możliwości zwrotu dla osób, które kupiły wycofane czekoladki. 

Zaleca się, by osoby z alergią oraz nietolerancją na mleko nie spożywały tego produktu, ponieważ mogłoby to wywołać reakcję alergiczną.

Mleko a dieta wegańska

Informacja o tym alergenie znajdującym się w czekoladkach jest niezwykle istotna nie tylko dla osób z nietolerancją i alergią na mleko, ale też dla wegan. W końcu produkt ten jest wegański, a to oznacza, że nie powinny się w nim znajdować składniki pochodzenia zwierzęcego - w tym mleko. 

Weganie w ogóle nie piją mleka oraz nie jedzą żadnych przetworów mlecznych. Zamiast tego, wybierają „mleka” roślinne, na przykład migdałowe, ryżowe czy sojowe. W diecie wegańskiej nie jada się bowiem mięsa (tak samo, jak w diecie wegetariańskiej) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak:

  • mleko

  • jogurty

  • kefiry

  • sery

  • jaja

  • miód

Z perspektywy osoby stosującej dietę wegańską informacja o obecności mleka w słodyczach, które są reklamowane jako wegańskie, jest więc bardzo ważna. 

Źródło: gov.pl, bonavita.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść
Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły. Alergen w cukierkach czekoladowych Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia: Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten. Alergia na gluten Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej. Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia.  Objawy alergii na...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed uczulającym składnikiem w chipsach. Przejrzyjcie szafki w kuchni
GIS informuje o wycofaniu z rynku produktu bezglutenowego, w którym wykryto obecność tego składnika. To ważna informacja dla osób z nietolerancją i alergią na gluten.

W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności alergizującego składnika w chipsach kukurydzianych. Osoby, które kupiły ten produkt są narażone na wystąpienie u nich reakcji alergicznej po spożyciu. Poznajcie szczegóły.  Zagrożenie wykryte przez GIS Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, w wyniku których wykryto nieprawidłowości w produkcie o nazwie: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy marki Sonko. Znalazł się w nim gluten - składnik, który wywołuje (czasami ciężką) reakcję alergiczną u osób cierpiących na celiakię. Zagrożenie jest poważne, ponieważ w produktach wytworzonych z kukurydzy z założenia glutenu nie ma, dlatego sięgają po nie chętnie osoby z nietolerancją oraz alergią na ten składnik.  Poniżej podajemy szczegóły produktu: Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy Numer partii: 147.7 Data minimalnej trwałości: 14.08.2023 Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że producent chipsów dokładnie sprawdził partię chipsów, w których znalazł się gluten. Odbiorcy mają wycofać produkt z obrotu, a firma Sonko Sp. z o.o. przeprowadza dodatkowo postępowanie wyjaśniające i szczegółowe badania mające na celu znalezienie przyczyny pojawienia się glutenu w chipsach kukurydzianych.  Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt i mają alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika, nie spożywały chipsów wymienionych w komunikacie.  Źródło: gov.pl 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny ser ze sprzedaży. Uważajcie, znaleziono w nim metalowe ciała obce
Uważajcie, w tym serze może być metal! Popularny ser pleśniowy jest właśnie wycofywany ze sprzedaży. Jeżeli macie go w domu – w żadnym wypadku nie jedzcie. Wyrzućcie lub oddajcie do sklepu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS został poinformowany o tym, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi właśnie wycofanie pewnych partii sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g.  Wycofanie produktu z polskiego rynku spowodowane jest informacjami, jakie napłynęły od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire. Dotyczą one możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie. Zobaczcie, które dokładnie sery pleśniowe znikają ze sprzedaży.  Które sery są wycofywane z rynku?  Obecnie sery z mleka koziego są coraz częściej i chętniej kupowane przez polskich konsumentów. Ich szeroki wybór sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Sery twarde, do smarowania, a także pleśniowe rolady są ogólnodostępne w krajowych marketach. Wycofanie dotyczy jednego z bardziej znanych i lubianych serów pleśniowych z mleka koziego, którego bez wątpienia zna każdy smakosz tego rodzaju przetworów mlecznych. Poniżej podajemy dane wycofywanych partii produktu: Nazwa produktu: Sainte Maure Chevre President 200 g  Producent: Société Fromagere de Riblaire  Terminy przydatności do spożycia: 09.10.2022, 17.10.2022, 20.10.2022.  Na stronie firmy LACTALIS Polska można przeczytać, że produkt był dostępny w sprzedaży od dnia 30.08.2022 roku.   Działania, które zostały podjęte przez przedsiębiorców i GIS  Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega konsumentów przed spożywaniem wyżej wymienionych produktów. Lepiej je wyrzucić lub oddać do sklepu, w którym dokonaliście zakupu.  Firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. rozpoczęła już wycofywanie zanieczyszczonych serów. Informacja o tym działaniu jest również dostępna na jej stronie internetowej firmy. W przypadku...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...