Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii czekoladek (trufli) z powodu wykrycia w nich obecności popularnego alergenu. Poznajcie szczegóły.
Alergen w wegańskich czekoladkach
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, alergen w postaci mleka został wykryty w wegańskich czekoladkach Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g. Poniżej wszystkie informacje dotyczące wadliwej partii produktu:
Nazwa produktu: Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140g
Numer partii: 16673332100
Data minimalnej trwałości: 29.11.2023
Dystrybutor: TJX Poland Sp. z o.o., ul. Chmielna 19, 00-021 Warszawa
Czekoladki z wadliwej partii można było kupić w sklepach sieci TK Maxx.
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Zdecydowano o natychmiastowym wycofaniu wadliwej partii czekoladek ze sprzedaży. Ponadto, w sklepach sieci TK Maxx oraz na stronie internetowej producenta znalazła się informacja o możliwości zwrotu dla osób, które kupiły wycofane czekoladki.
Zaleca się, by osoby z alergią oraz nietolerancją na mleko nie spożywały tego produktu, ponieważ mogłoby to wywołać reakcję alergiczną.
Mleko a dieta wegańska
Informacja o tym alergenie znajdującym się w czekoladkach jest niezwykle istotna nie tylko dla osób z nietolerancją i alergią na mleko, ale też dla wegan. W końcu produkt ten jest wegański, a to oznacza, że nie powinny się w nim znajdować składniki pochodzenia zwierzęcego - w tym mleko.
Weganie w ogóle nie piją mleka oraz nie jedzą żadnych przetworów mlecznych. Zamiast tego, wybierają „mleka” roślinne, na przykład migdałowe, ryżowe czy sojowe. W diecie wegańskiej nie jada się bowiem mięsa (tak samo, jak w diecie wegetariańskiej) oraz produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
-
mleko
-
jogurty
-
kefiry
-
sery
-
jaja
-
miód
Z perspektywy osoby stosującej dietę wegańską informacja o obecności mleka w słodyczach, które są reklamowane jako wegańskie, jest więc bardzo ważna.
Źródło: gov.pl, bonavita.pl