wazne
Newsy

GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza

Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pilne ostrzeżenie

Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu.

Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować.

Rodzaj bakterii

Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu.

Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego.

GIS alarmuje

Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od konsumentów produkty wskazane poniżej. Pilną decyzję przyspieszyła możliwa obecności bakterii w produktach marki.

Nazwy produktów:

  • SAUCISSE SECHE DROITE 250 g 3564700012246
  • SAUCISSE SECHE COURBE 300 g 3564700012253

Marka produktów: SAINT-AZAY

Numery partii/terminy przydatności do spożycia: Wszystkie z datą do 08/12/2020 włącznie

Dystrybutor w Polsce: SCAWAR Sp. z o.o.

Działania podjęte przez przedsiębiorców 

Dystrybutor SCAWAR Sp. z o.o. wszczął procedurę wycofywania produktów ze sklepów E. Leclerc, w której można zakupić kiełbasę. Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Na terenie wszystkich sklepów E. Leclerc została umieszona informacja dotycząca możliwości zwrotu niebezpiecznych dla zdrowia produktów. Zaleca się niespożywanie wskazanych w komunikacie partii produktów. W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Komentarze
ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...

Przeczytaj