GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega: uczuleni powinny omijać te chipsy szerokim łukiem. Mogą wywołać reakcję alergiczną

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do alergików o unikanie chipsów jednego z producentów, który nie poinformował konsumentów o zagrożeniu alergenami.

Lubicie słone przekąski? Jeżeli tak, to na pewno widzieliście z tyłu opakowania chipsów, krakersów czy chrupków informacje o alergenach, które mogą one zawierać. Orzechy, gluten, mleko – zazwyczaj producenci ostrzegają nabywców swoich produktów przed takimi właśnie składnikami.

O tym, jak duże spustoszenie w organizmie alergika może wywołać kontakt z alergenem, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Z tego właśnie powodu warto potraktować ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego zupełnie na serio.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS ostrzega alergików przed spożyciem chipsów

GIS ostrzega przed partią chipsów, które takiej informacji na swoich opakowaniach nie mają. Działania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że w produktach dystrybuowanych przez firmę Merkury S.A. dokonano niewłaściwego oznaczenia alergenów.

Błędy wystąpiły w deklaracji następujących alergenów:

  • gluten,
  • mleko,
  • gorczyca.

Zarzut GIS-u do dystrybutora i producenta chipsów dotyczył tego, że informacja o występowaniu tych składników w chipsów nie została należycie podkreślona z myślą o alergikach.

Państwowi inspektorzy postanowili o wycofaniu ze sprzedaży całej partii chipsów z błędnym oznaczeniem, gdyż obrót nimi mógłby doprowadzić do spożycia chipsów przez osoby uczulone i niepożądanych reakcji.

Zobacz także
GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS alarmuje: groźne bakterie wykryte w partii żółtych serów. Sprawdźcie, czy macie je w lodówkach

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS wycofuje kolejne popularne lody. Odkryto w nich toksyczny składnik

Szczegółowe dane na temat wycofanych chipsów

Oto szczegółowe dane wycofywanych ze sprzedaży chipsów. Jeżeli już je kupiliście, a cierpicie na nietolerancje na wspomniane wcześniej składniki, nie spożywajcie przekąsek, których danych prezentujemy poniżej:

Producent: "PERNES L" LTD "ČIPSI", Pernciems, LV-2105, Łotwa

Dystrybutor: MERKURY S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399 Białystok

Wycofaniu podlegają wszystkie numery partii z wszystkimi datami minimalnej trwałości

Rodzaje chipsów:

  • Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z bazylią
  • Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego o smaku sera i zielonej cebulki
  • Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z papryką
  • i majerankiem
  • Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku szpinakowym
  • Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku wasabi
  • Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku BBQ

Źródło: GIS

pilne
Newsy
Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...

pilne
Newsy
Masz w swojej kuchni tę kaszkę? Natychmiast wyrzuć ją do kosza. GIS znalazł w niej niezwykle groźny kadm
Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wykrył niedopuszczalnie wysokie stężenie kadmu w popularnej kaszce dla dzieci. Jeżeli ją kupiłaś, absolutnie nie podawaj jej dzieciom i wyrzuć!

Wszystkie mamy powinny pilnie przeczytać tę informację! W kaszce dla dzieci bardzo popularnej firmy wykryto groźny dla zdrowia kadm! Wpływ kadmu na zdrowie Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który w przyrodzie występuje dość rzadko – został rozpowszechniony przez działalność człowieka. Można go znaleźć w barwnikach, bateriach alkaicznych, fajerwerkach i farbach. Znajduje się także w nawozach i w ten sposób trafia do żywności. W ludzkim organizmie kadm gromadzi się głównie w nerkach i wątrobie. Ostre zatrucie kadmem wywołuje takie objawy, jak: Gorączka Metaliczny posmak w ustach Osłabienie Problemy z oddychaniem Zapalenie płuc Obrzęk płuc Istnieje też przewlekłe zatrucie kadmem, które nie daje objawów od razu, lecz dopiero po kilku miesiącach. Jego destrukcyjny wpływ na zdrowie objawia się: Odwapnieniem kości Uszkodzeniem nerek i wątroby Niedokrwistością Nowotworami Problemami z płodnością Wadliwa partia produktów Z obrotu została wycofana partia kaszek dla dzieci ze względu na wykrytą w niej niezwykle wysoką zawartość kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że zbadane produkty z podwyższoną ilością tego pierwiastka zostaną natychmiast usunięte ze sklepów. Chodzi o kaszkę Sinlac marki Nestle, jednak producent prowadząc własne postępowanie podjął decyzję o wycofaniu kilku partii innych kaszek, w których również stwierdził niedopuszczalne stężenie kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał następujący komunikat: Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez...

Newsy
GIS wycofuje kolejny skażony produkt. Macie go w kuchni?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące talerzy dekorowanych z sieci handlowej TEDi. Badania wykazały, że zawarty w produkcie ołów migruje do żywności, co może stanowić zagrożenie dla życia ludzkiego. Jeśli macie go w swojej kuchni, koniecznie zwróćcie go do sklepu!

Migrujący ołów w talerzach dekoracyjnych Jak informuje GIS, talerze były dostępne w sprzedaży przez niemal 4 miesiące. Klienci, którzy kupili produkt w dniach 21 lipca – 18 listopada zostali narażeni na niemałe problemy zdrowotne. Bowiem badania wykazały, że zawarty w talerzach ołów migruje do umieszczanej na nich żywności. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi (…) wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi – czytamy w komunikacie GIS. Objawy zakażenia ołowiem Ołów to jedna z najgroźniejszych dla ludzkiego organizmu trucizn. W fazie początkowej zatrucie tym pierwiastkiem chemicznym może przejawiać się w ślinotoku, bólach głowy i brzucha, zaparciach, nudnościach oraz słodkawym smaku w ustach.  Z godziny na godzinę objawy nasilają się coraz bardziej. W drugiej fazie zatrucie wywołuje spadek ciśnienia krwi, wymioty oraz obniżoną temperaturę ciała.  Z kolei przewlekłe zatrucie ołowiem rozpoznacie po żółtoszarym zabarwieniu skóry, bólach mięśni, osłabieniu oraz objawach świadczących o uszkodzeniu układu nerwowego, takich jak niedowłady, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy.  Zatrucie ołowiem jest szczególnie groźne w przypadku  najmłodszych. Bowiem w dzieciństwie podatność na wchłanianie tego związku chemicznego jest o wiele większa niż w życiu dorosłym. Różnice są na poziomie aż 40 proc. W młodym organizmie ołów może wyrządzić największe szkody. Zwróćcie te talerze! Felerne talerze z migrującym ołowiem posiadają numer artykułu –...

Marchewka z groszkiem
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna do kotleta i ziemniaków. Pyszna marchewka z groszkiem. Największy klasyk kuchni
Jesień to pora na właśnie takie dodatki do naszych drugich dań. W spiżarni zalega wam nieco marchewki? Warto ugotować ją na gorąco. Polecamy wersję z groszkiem!

Słodka, gotowana marchewka to klasyk polskiej kuchni. Groszek potrafi mocniej podzielić Polaków – ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dobrym wyjściem, by udobruchać wszystkich domowników, jest połączenie tych dwóch składników w jedno. Nie będzie to zbyt trudne zadanie – skorzystajcie więc z naszego przepisu! W ten sposób będziecie mogli nieco urozmaicić swoje drugie dania. Zamiast wyświechtanej jesiennej kapusty kiszonej czy zwykłych ogórków, podajcie marchewkę z groszkiem na ciepło. Taki duet idealnie będzie pasował do kotletów mielonych i ziemniaczanego puree i nie będzie kosztował was zbyt wiele wysiłku. Na samą myśl o takim obiedzie aż ślinka cieknie! Sekretem do idealnej marchewki z groszkiem jest dobrze przyrządzona zasmażka. Dla starszych i doświadczonych gospodyń to oczywiście bułka z masłem, ale niejeden młodszy adept sztuki kulinarnej wyłożył się właśnie na tym elemencie. Dzięki zasmażce nadamy naszym warzywom gęstości i aksamitności – skupmy się więc podczas tego etapu przygotowań! Składniki: 3 sporej wielkości marchewki 25 dag groszku konserwowego Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Nieco cukru i soli Przygotowanie: Marchewkę czyścimy, obieramy i kroimy na bardzo małą kostkę (nie polecamy pójścia „na łatwiznę” i pokrojenia marchwi w zbyt duże kawałki – wtedy nie będzie pasowała nam rozmiarowo z drobniejszym groszkiem). Zalewamy pokrojoną marchewkę wodą na tyle, by woda zakryła marchew. Dodajemy nieco soli do smaku i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy marchewka będzie już miękka, dodajemy odsączony groszek. Możemy dodać do środka nieco cukru, jeżeli uznamy że nasze warzywa mają zbyt cierpki smak. Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i smażymy do...