
O obecności Salmonelli poinformował System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Bakterie znajdują się w partii salami pochodzącego z Włoch. Zjedzenie tego produktu grozi zatruciem pokarmowym.
Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wymienionego w komunikacie GIS produktu:
Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Zarówno producent salami z Włoch, jak i polski dystrybutor zajęli się już wycofywaniem wymienionego wyżej produktu z obrotu. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Zaleca się, by osoby, które kupiły tę partię salami, nie spożywały tego produktu.
Objawy zakażenia salmonellą
Bakterie salmonelli wywołują choroby układu pokarmowego - najczęściej ostre zatrucie pokarmowe. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj na skutek zjedzenia mięsa, które nie zostało dostatecznie poddane obróbce termicznej (np. było niedogotowane czy niedosmażone).
Salmonellą można się też zakazić po zjedzeniu jaj, a także kremowych ciast zawierających śmietanę, owoców morza, warzyw, a nawet przypraw. Częste objawy zakażenia salmonellą to:
-
gorączka
-
wymioty
-
nudności
-
silny ból brzucha
-
biegunka
Nie należy ich lekceważyć - o ile zakażenie salmonellą zwykle przechodzi samoistnie, trwające dłuższy czas biegunki i wymioty bardzo osłabiają organizm. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci. Jeżeli więc przez dłuższy czas będziecie zauważać takie objawy u siebie lub u swoich bliskich, jak najszybciej skontaktujcie się z lekarzem.
Źródło: gov.pl