Zakaz handlu
Adobe
Newsy

GIS ostrzega. Rakotwórczy tlenek etylenu w produkcie, który kupisz w każdym sklepie

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu bardzo szkodliwego tlenku etylenu. Być może masz ten produkt w domu. Warto sprawdzić!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Stosowanie tlenku etylenu jako substancji w żywności jest zakazane na terenie całej Unii Europejskiej. GIS podał informacje o niektórych partiach sezamu, których należy się bezwzględnie wystrzegać.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sprawcy raka

Badania pokazują, że ponad 700 000 zgonów rocznie na całym świecie następuje w wyniku nowotworów zawodowych. Różne substancje mogą niestety powodować raka. Dobrą wiadomością jest to, że raka wywołanego czynnikami rakotwórczymi w miejscu pracy można uniknąć.

W ostatnich dziesięcioleciach przepisy bezpieczeństwa i wartości graniczne dla substancji rakotwórczych w miejscu pracy stały się coraz bardziej rygorystyczne. I dobrze! Odpowiednie rozwiązania w zakresie ochrony mogą pomóc w jego pokonaniu - nawet w sposób efektywny ekonomicznie.

Substancje, które do raka przyczyniają się w sposób bezpośredni to m.in. benzen, tlenek etylenu, 1,3-butadien, akrylonitryl. Pomimo postępu technicznego, stosowanie niektórych rodzajów substancji rakotwórczych jest niezbędne w produkcji niektórych wyrobów.

Niebezpieczny dla zdrowia

Najnowsze odkrycia inspekcji sanitarnej dotyczą tlenku etylenu. GIS wykrył go w niektórych partiach sezamu, który tym samym postanowił wycofać z dalszego obrotu.

Ostrzeżenie dotyczy wybranych produktów:

  • Sezam biały łuskany bio 1 kg - Bio Planet,
  • Sezam biały łuskany bio 500 g - Bio Planet,
  • Sezam biały łuskany bio 250 g - Bio Planet,
  • Sezam biały łuskany bio 250 g - Eko Alfabet,

Ich 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr "173” i są skonstruowane w następujący sposób: 173-xxxxxx. 

Producentem jest Bio Planet S.A. Spółka poinformowała swoich odbiorców o nieprawidłowościach dotyczących feralnych partii.

 

 

Komentarze
przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Przeczytaj