GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega przed wysoką migracją ołowiu i kadmu ze szklanki. Sprawdźcie, czy macie ją w domu

Szklanka z kadmem i ołowiem w waszym domu? Jeżeli ją macie, nie używajcie jej do spożywania napojów i żywności. GIS wydał właśnie ostrzeżenie i wycofuje produkt ze sprzedaży. 

W szklance badanej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysokie poziomy migracji ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża naczynia. Chodzi o szklankę „Jungle Summer” 250 ml, którą można było kupić w sieciówce TEDi. 

Ołów oraz kadm to metale ciężkie. W stężeniach przekraczających dopuszczalne normy stają się toksyczne i niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Dlatego koniecznie zobaczcie, czy macie taką szklankę i pod żadnym pozorem nie pijcie z niej.

Zobacz także
Czy aluminium z jednorazowych grilli jest szkodliwe? Naukowcy nie mają wątpliwości

Czy aluminium z jednorazowych grilli jest szkodliwe? Naukowcy nie mają wątpliwości

Te popularne w Polsce warzywa mogą być szkodliwe dla jelit. Należą do nich ziemniaki i pomidory, kto nie powinien ich jeść?

Wiecie, że ziemniaki i pomidory mogą być szkodliwe dla jelit? Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść

Szczegóły wycofywanego wyrobu - szklanki „Jungle Summer”  

  • Nazwa produktu: Szklanka „Jungle Summer” 250 ml 

  • Numer partii: DNP308 

  • Kod kreskowy (EAN):41247001011000000200 

  • Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., ul. 11 Listopada 11, 40-387 Katowice  

  • Podmiot odpowiedzialny za produkt: TEDi GmbH & Co. KG, Brackeler Hellweg 301, 44309 Dortmund 

Jak informuje w swoim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny, dystrybutor wdrożył już procedurę wycofywania kwestionowanych szklanek ze sprzedaży we wszystkich sklepach w kraju.  

Działania prowadzone przez przedsiębiorcę i proces wycofywania tych wyrobów z rynku jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

GIS ostrzega przed wysoką migracją ołowiu i kadmu ze szklanki. Sprawdźcie, czy macie ją w domu
gov.pl

GIS ostrzega przed wysoką migracją ołowiu i kadmu ze szklanki. Sprawdźcie, czy macie ją w domu
gov.pl

Dlaczego metale ciężkie są niebezpieczne dla zdrowia? 

Ołów to pierwiastek, który może prowadzić do rozwoju nowotworów i zaburzeń układu nerwowego. Zatrucie ołowiem objawia się m.in. bólami głowy, zmianami nastroju i zachowania, osłabienie i problemami z mięśniami. Ciężkie przypadki mogą wywoływać drgawki, paraliż i śpiączkę. 

Niestety kadm nawet przy bardzo niskich stężeniach jest wyjątkowo toksycznym i rakotwórczym zanieczyszczeniem przemysłowym. Długotrwała ekspozycja na ten niebezpieczny pierwiastek charakteryzuje się m.in. metalicznym posmakiem, suchością jamy ustnej, brakiem łaknienia i ogólnym osłabieniem. 

Kadm jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn, czyli w nerkach i w wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach. Uszkadza nerki, sprzyja osteoporozie i rakowi, np. rakowi piersi. 

Źródło: gov.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Małe jest piękne czy duże jest piękniejsze? W przypadku złowionych ryb czy zebranych grzybów oczywiście wolimy te większe. Duże grzyby bywają jednak robaczywe, ale nie to jest ich największym problemem.

Chodząc z koszykiem po lesie z reguły wybieramy grzyby średniej wielkości. Tych małych nie tak łatwo dostrzec, trafiamy na nie z reguły przy okazji, docierania do całej kolonii bardziej wyrośniętych okazów. Z kolei te zanadto duże, przerośnięte, omijamy lub przynajmniej powinniśmy omijać spodziewając się, że będą niesmaczne i zarobaczone. Co jeszcze kryje się w przerośniętych grzybach? Czy duże grzyby są toksyczne? Większość grzybów kapeluszowych ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, które pochodzą z gleby i powietrza. W trakcie wzrostu grzyby kumulują w sobie te toksyczne substancje. Dzieje się to podczas pobierania przez nie składników mineralnych z gleby i wody. Dodatkowo zanieczyszczania mogą pochodzić z powietrza, z otoczenia, w którym rosną. Im grzyb jest starszy, im dłużej rośnie, tym więcej może się w nim zebrać trujących składników. W miejscach skażonych, w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad, w ogóle nie powinno się ich zbierać. Okazy wzrastające w takich miejscach, niezależnie od tego czy są młode czy wyrośnięte, bywają skażone metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować wiele dolegliwości. Najczęściej spotykane w grzybach metale ciężkie to kadm, ołów i rtęć. Czy można zatruć się grzybami jadalnymi? Toksyny obecne w grzybach, są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Po ich zjedzeniu trujące substancje przenoszą się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Czasem tylko nieprzyjemne, jak mdłości czy pieczenie języka. Ale mogą też objawiać się bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W przypadku silnych zatruć np. rtęcią, mogą wywołać poważne dolegliwości, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć zatruć grzybami jadalnymi, trzeba bezwzględnie przestrzegać...

monster wycofany
Pixabay
Newsy
Popularne energetyki wycofane ze sprzedaży. Sprawdźcie, czy je macie. Odkryto w nich dramatyczne ilości glikolu
Wycofano ze sprzedaży partię popularnych energetyków! Przeczytajcie koniecznie, jeżeli je pijecie.

Choć kawa jest najczęściej spożywanym przez Polaków napojem pobudzającym, to od kilku lat widać rosnącą popularność energetyków. Nie jest to dobra wiadomość, ponieważ napoje energetyczne mają w sobie wiele substancji, które spożywane zbyt często są groźne dla zdrowia. Wpływ energetyków na zdrowie Obietnica szybkiego zastrzyku energii jest tak kusząca, że wiele osób nie zastanawia się nawet nad tym, co dokładnie znajduje się w napojach energetycznych, ani jaki jest ich wpływ na zdrowie. Niektórzy wręcz uzależniają się od energetyków i piją je codziennie. Taki nawyk jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia! Energetyki bardzo szybko podnoszą ciśnienie krwi, co jest niebezpieczne dla osób cierpiących na choroby serca i nadciśnienie. Nawet zupełnie zdrowi ludzie obserwują u siebie takie objawy jak kołatanie serca, nudności, rozdrażnienie czy lęk po spożyciu napoju energetycznego. Badania dowiodły też, że energetyki znacząco podnoszą poziom agresji u nastolatków. Wycofany popularny produkt Jeżeli jesteście miłośnikami energetyków lub znacie kogoś takiego, to koniecznie przekażcie mu poniższą informację: Firma Monster Energy Limited poinformowała Główny Inspektorat Sanitarny o wycofaniu jednej partii produktów ze względu na niedopuszczalny poziom E 1520 (glikolu propylenowego) w ich składzie. Dotyczy to partii dopuszczonej do obrotu przed rokiem 2021. Szczegóły poniżej: 1. Monster LH44, gazowany napój energetyczny 500ml Podmiot odpowiedzialny: Monster Energy Limited South Bank House, Barrow Street Dublin 4, Irlandia, Dystrybutor: Coca-Cola HBC Polska sp. z o.o.;   2. Monster Ripper, gazowany napój energetyczny 500ml Podmiot odpowiedzialny: Monster Energy Limited South Bank House, Barrow Street Dublin 4, Irlandia, Dystrybutor: Coca-Cola...

pilne
Newsy
GIS wycofuje aż 4 produkty spożywcze ze sklepów. Są skażone niebezpiecznym tlenkiem etylenu
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące sezamu czarnego i zestawów do sushi dystrybuowanych przez firmę De Care. Okazuje się, że produkty zawierają groźny dla zdrowia tlenek etylenu. Koniecznie sprawdźcie, czy macie je w swojej kuchni.

De Care to wiodący dystrybutor produktów spożywczych pochodzących z różnych zakątków świata. Do promowanych przez przedsiębiorstwo marek należy między innymi „Casa de Mexico”, „House of Asia” oraz „Casa del sur”. Ich żywność można znaleźć w wielu znanych sklepach takich jak Auchan, Carrefour, Tesco, Makro, Stokrotka, Piotr i Paweł czy Delikatesy Centrum. Groźne substancje w czarnym sezamie Okazuje się, że w każdym z wyżej wymienionych sklepów przez ostatnie tygodnie można było kupić produkty zawierające groźny dla zdrowia, a ponadto zakazany w Unii Europejskiej, tlenek etylenu. Substancję wykryto w czarnym sezamie i zestawie do robienia sushi od wspomnianej już marki „House of Asia”. „Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez De Care (…) o wycofaniu produktów zawierających sezam czarny ze względu na wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do ich produkcji” – czytamy na stronie GIS. Rakotwórczy tlenek etylenu Tlenek etylenu to bardzo groźna substancja. Na jego działanie narażeni są przede wszystkim pracownicy zatrudnieni w sektorze usług medycznych, przemyśle poligraficznym i chemicznym oraz przy produkcji gumy i tworzyw sztucznych. Jak się jednak okazuje, tlenek etylenu może być groźny nie tylko jako substancja wdychana, ale również połykana.  Tlenek etylenu jest czynnikiem rakotwórczym. Eksperci twierdzą, że może on wywoływać białaczkę, nowotwory tkanek limfatycznych i piersi, ale również powodować poronienia, uszkodzenia genetyczne, paraliż, osłabienie mięśni, zaburzenia myślenia oraz pamięci. Substancja jest o tyle niepozorna, że objawy wymienionych chorób mogą wystąpić nawet po 9-20 latach od spożycia skażonej nią żywności. Dlatego też tlenek etylenu jest substancją...

wazne
Newsy
GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...