
W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o obecności alergizującego składnika w chipsach kukurydzianych. Osoby, które kupiły ten produkt są narażone na wystąpienie u nich reakcji alergicznej po spożyciu. Poznajcie szczegóły.
Zagrożenie wykryte przez GIS
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie, Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, w wyniku których wykryto nieprawidłowości w produkcie o nazwie: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy marki Sonko.
Znalazł się w nim gluten - składnik, który wywołuje (czasami ciężką) reakcję alergiczną u osób cierpiących na celiakię. Zagrożenie jest poważne, ponieważ w produktach wytworzonych z kukurydzy z założenia glutenu nie ma, dlatego sięgają po nie chętnie osoby z nietolerancją oraz alergią na ten składnik.
Poniżej podajemy szczegóły produktu:
Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy
Numer partii: 147.7
Data minimalnej trwałości: 14.08.2023
Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o tym, że producent chipsów dokładnie sprawdził partię chipsów, w których znalazł się gluten. Odbiorcy mają wycofać produkt z obrotu, a firma Sonko Sp. z o.o. przeprowadza dodatkowo postępowanie wyjaśniające i szczegółowe badania mające na celu znalezienie przyczyny pojawienia się glutenu w chipsach kukurydzianych.
Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zaleca się, by osoby, które kupiły ten produkt i mają alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika, nie spożywały chipsów wymienionych w komunikacie.
Źródło: gov.pl