Okazuje się, że kupno zdrowego makaronu może paradoksalnie odbić się negatywnie na zdrowiu. Państwowa Inspekcja Sanitarna właśnie przeprowadziła badania, w wyniku których stwierdzono zbyt wysoki poziom szkodliwej toksyny w makaronie Bartolini. Ochratoksyna A wytwarzana jest przez grzyby i negatywnie wpływa na organizm ludzki.
Jak ochratoksyna A może wpływać na organizm?
Ochratoksynę A wytwarzają dwa rodzaje grzybów: Penicillium i Aspergillus. Badania wykazały, że toksyna ta może działać rakotwórczo, jak również zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Wpływa także na odporność, zakłócając działanie układu immunologicznego.
Jakich produktów dotyczy ostrzeżenie GIS?
Zobacz także:
Procedura wycofywania obejmuje trzy rodzaje makaronu żytniego. Jest to makaron typu tagliatelle, świderki oraz muszle. Poniżej znajdziecie dokładne informacje na temat zanieczyszczonych ochratoksyną A produktów.
- Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, rodzaj tagliatelle, gniazda Nr 4, masa netto 250 g,
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o.
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, rodzaj świderki, masa netto 400 g,
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o.
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
- Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o.
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Jakie działania zostały wdrożone przez przedsiębiorców i GIS?
Producent makaronu firma „TABIT” Sp. z o.o. zawiadomiła odbiorców produktu i rozpoczęła wycofywanie zanieczyszczonego makaronu z rynku. Proces wycofywania przebiega pod całkowitą kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W trosce o swoje zdrowie i o zdrowie swoich bliskich nie korzystajcie z makaronów z wymienionych przez nas powyżej partii produktów.
Źródło: gov.pl