GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega przed szkodliwą toksyną w makaronie. Sprawdźcie domowe zapasy

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje obecnie trzy rodzaje makaronu żytniego ze sklepów. Przyczyną decyzji jest stwierdzenie obecności w nich niebezpiecznej dla zdrowia ochratoksyny A. Jeżeli macie je w domu – zachowajcie szczególną ostrożność.

Okazuje się, że kupno zdrowego makaronu może paradoksalnie odbić się negatywnie na zdrowiu. Państwowa Inspekcja Sanitarna właśnie przeprowadziła badania, w wyniku których stwierdzono zbyt wysoki poziom szkodliwej toksyny w makaronie Bartolini. Ochratoksyna A wytwarzana jest przez grzyby i negatywnie wpływa na organizm ludzki. 

Jak ochratoksyna A może wpływać na organizm? 

Ochratoksynę A wytwarzają dwa rodzaje grzybów: Penicillium i Aspergillus. Badania wykazały, że toksyna ta może działać rakotwórczo, jak również zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Wpływa także na odporność, zakłócając działanie układu immunologicznego. 

Zobacz także
Makaron ugotujecie bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Ugotujcie makaron bez... gotowania. Tak robią to Włosi i mają mniejsze rachunki

Makaron w rosole

Jak uniknąć sklejania się makaronu do rosołu? Róbcie to tylko w ten sposób. Nie chodzi o płukanie nitek

Jakich produktów dotyczy ostrzeżenie GIS? 

Procedura wycofywania obejmuje trzy rodzaje makaronu żytniego. Jest to makaron typu tagliatelle, świderki oraz muszle. Poniżej znajdziecie dokładne informacje na temat zanieczyszczonych ochratoksyną A produktów.  

  • Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, rodzaj tagliatelle, gniazda Nr 4, masa netto 250 g, 
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o.   
  • Numer partii: 06.2024L02 
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024 

gov.pl

  • Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, rodzaj świderki, masa netto 400 g, 
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. 
  • Numer partii: 06.2024L02 
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024 

gov.pl

  • Nazwa produktu: Bartolini Eko makaron 100 % żytni z pełnego ziarna, muszla Nr 2, masa netto 400 g, 
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o.  
  • Numer partii: 06.2024L02 
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024  

gov.pl

Jakie działania zostały wdrożone przez przedsiębiorców i GIS?

Producent makaronu firma „TABIT” Sp. z o.o. zawiadomiła odbiorców produktu i rozpoczęła wycofywanie zanieczyszczonego makaronu z rynku. Proces wycofywania przebiega pod całkowitą kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

W trosce o swoje zdrowie i o zdrowie swoich bliskich nie korzystajcie z makaronów z wymienionych przez nas powyżej partii produktów. 

Źródło: gov.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kaszę gryczaną. Jest w niej silny alergen, niebezpieczny dla chorych
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu, który jest niezgodny z informacją na opakowaniu i może być przez to zjedzony przez chorych.

Z reguły wycofywane przez GIS produkty spożywcze zawierają składniki niebezpieczne dla zdrowia. W tym przypadku powodem wycofania jest alergen, który znalazł się w produkcie, a który jest niebezpieczny jedynie dla osób uczulonych na ten składnik. Mimo to producent zawiadomił Inspekcję Sanitarną o tym, że postanowił wycofać produkt z obrotu. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO wycofana z rynku Producentem wycofywanej partii kaszy gryczanej jest firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda. Przyczyną wycofania ze sprzedaży jest wykrycie w składzie kaszy ziaren pszenicy, czyli glutenu. Oznacza to obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, a więc przeznaczonym dla osób uczulonych na gluten. Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego można przeczytać: - Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone to między innymi chorzy na celiakię. To choroba upośledzająca działanie jelit, w wyniku czego ziarna pszenicy i wyroby z dodatkiem pszenicy, nie tylko nie są prawidłowo trawione, ale także wywołują reakcje alergiczne, niebezpieczne dla zdrowia chorych. Szczegóły partii wycofywanego produktu Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda Numer partii: 241121 J Data minimalnej trwałości : 31.10.2022 Podjęte działania i zalecenia Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez Denver Food Sp. o następujących działaniach: - Firma Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda zdecydowała o wycofaniu z rynku wszystkich partii kaszy gryczanej wyprodukowanej w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. i przekazała dyspozycje swoim odbiorcom w celu...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: lody dla dzieci z Biedronki wycofane ze względu na obecność groźnej substancji
Wasze pociechy lubią kolorowe, zimne przysmaki z Biedronki? Sprawdźcie, czy nie raczą się czasem produktem właśnie wycofywanym ze sprzedaży prze Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie raz już i nie dwa informowaliśmy was o ostrzeżeniach Głównego Inspektoratu Sanitarnego, jeśli chodzi o produkty skażone groźnym tlenkiem etylenu w procesie produkcji. Tym razem państwowa służba wykryła go w części partii lodów Spiderman i Frozen II Olaf z Biedronki . Słodkości te były wybierane najczęściej przez dzieci. Dlatego też tym ważniejsza jest informacja o wycofaniu tej partii lodów z ogólnopolskiej sprzedaży w sieci Biedronka. Czym grozi zjedzenie produktu zawierającego w swym składzie tlenek etylenu? Tak zagrożenie to przedstawiają państwowi inspektorzy, odsyłając zainteresowanych do podstrony na rządowych witrynach: Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona (więcej informacji: https://www.gov.pl/web/gis/dzialania-na-poziomie-ue-dotyczace-zanieczyszczenia-zywnosci-tlenkiem-etylenu-eto). Jakie lody z Biedronki zostały skażone tlenkiem etylenu? Główny Inspektorat Sanitarny w informacji opublikowanej na rządowych witrynach zamieścił następujące, szczegółowe dane o dwóch wycofanych produktach: Nazwa produktu: Lody SPIDERMAN 6 x 60ml (Multipack) Numer partii: 109004M54, 033904M54 Data minimalnej trwałości: 06/2022, 09/2022 Nazwa produktu: Lody FROZEN II Olaf 6 x 60ml (Multipack) Numer partii: 030904M54, 031004M54, 031404M54, 031204M54 Data minimalnej trwałości: 05/2022, 05/2022, 05/2022, 05/2022 Na jakim etapie jest wycofywanie lodów ze sprzedaży? Firma Unilever Polska sp. z o.o, czyli producent wyżej wymienionych lodów niezwłocznie poinformował odbiorcę produktów, czyli sieć sklepów Biedronka należących do koncernu Jeronimo Martins Polska S.A. o konieczności natychmiastowego wycofania ich ze sprzedaży. Jak wynika z informacji GIS-u, Organy Państwowej Inspekcji...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: w partii makaronów dużego producenta wykryto mikotoskyny. Macie je na półkach?
Lubicie makarony? Lepiej sprawdźcie dokładnie, jakie macie zapasy w swoich kuchennych półkach. GIS nakazał wycofanie ze sprzedaży dużą partię makaronów zawierających groźną substancję.

Ryż, kasze, cukry, szeroko pojęte produkty sypkie i makarony – słusznie przyjęło się uważać, że tego rodzaju żywność należy do najtrwalszych . Wskazują na to oczywiście także i terminy przydatnośc i do spożycia na ich opakowaniach. W przeciwieństwie do produktów świeżych rzadko zdarza się, by sanepidy wycofywały ze sprzedaży taką właśnie żywność. Pech jednak chciał, że w sporej partii makaronów znanego producenta Główny Inspektorat Sanitarny dopatrzył się niedopuszczalnej dozy groźnych dla człowieka toksyn. Co wykryto w sporej partii makaronu? A konkretnie chodzi o mikotoksynę o nazwie deoksyniwalenol, wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka, jak poinformował na rządowych stronach GIS. W jakim produkcie inspektorzy sanitarni dopatrzyli się groźnych dla ludzi substancji? Lepiej dokładnie wczytajcie się w poniższe informacje, bo tym razem sprawa dotyczy producenta makaronów o mocnej pozycji na naszym rynku. Sama substancja została wykryta w jednej partii makaronów firmy Makarony Polskie S.A. Z kolei w innych partiach makaronów, które są wycofywane z rynku, stwierdzono użycie składnika z mikotoksynami w składzie w procesie produkcji. Nazwa i adres firmy: Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Nazwy wycofywanych produktów, numery partii i data minimalnej trwałości: Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1, 25.03.2024 Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1, 25.03.2024 Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny makaron. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Kupiliście ostatnio makaron tej marki? Koniecznie sprawdźcie, czy nie chodzi o partię skażoną 2-chloroetanolem.

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował właśnie kolejne ostrzeżenie dotyczące skażonej żywności. Tym razem wycofał partię makaronu penne marki Pasta Natura, 250 g, ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje popularny makaron Firma Pasta Natura Srl wraz z dystrybutorem w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, wycofuje następujący produkt, który trafił na polski rynek: Nazwa produktu: MAKARON (KUKURYDZIANY Z KURKUMĄ I PIEPRZEM) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - PASTA NATURA. Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Rzućcie okiem na zdjęcie produktu i koniecznie sprawdźcie, czy przypadkiem nie włożyliście go niedawno do sklepowego koszyka: Dlaczego wycofano makaron? Makaron został wycofany, ponieważ przy jego produkcji użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. 2-chloroetanol jest substancją pochodną tlenku etylenu i jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona – informuje GIS. 2-chloroetanol to bezbarwna ciecz, która ma przyjemny zapach eteru. Jest substancją sklasyfikowaną jako wyjątkowo niebezpieczna w Stanach Zjednoczonych i podlega surowym wymogom sprawozdawczym przez zakłady, które produkują, przechowują lub używają jej w znacznych ilościach. Skażony makaron jest obecnie wycofywany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli kupiliście ostatnio ekologiczny makaron kukurydziany z kurkumą i pieprzem marki Pasta Natura, koniecznie sprawdźcie, czy chodzi o produkt wskazany w komunikacie. Spożycie takiego makaronu może być niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku posiadania takiego produktu w kuchni, należy jak najszybciej zwrócić go do sklepu lub wyrzucić do kosza....