GIS ostrzega przed pleśnią na warzywach. To niebezpieczeństwo dla waszego zdrowia
AdobeStock
Newsy

GIS ostrzega przed pleśnią na warzywach. To niebezpieczeństwo dla waszego zdrowia

Zdarza się wam odkroić spleśniałą część owocu lub warzywa i zjeść resztę? Jeśli tak robicie, to lepiej przeczytajcie ostatni wpis Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Główny Inspektorat Sanitarny na swoim profilu na Twitterze opublikował ważny wpis na temat jedzenia pleśniejących owoców i warzyw. Choć takie produkty nie wyglądają zbyt apetycznie, wciąż sporo osób decyduje się je jeść. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Sprawdźcie. 

Ostrzeżenie GIS w sprawie pleśni

Jeden z ostatnich wpisów Głównego Inspektoratu Sanitarnego na Twitterze dotyczy tematu, który jest nam wszystkim bliski zwłaszcza teraz, gdy w ogródkach i sklepach nie brakuje świeżych warzyw i owoców. Szczególnie, gdy zbierzemy je z własnej uprawy. Kiedy pojawi się na nich pleśń, czasami zastanawiamy się - jeść, czy nie jeść? Może wystarczy tylko odkroić?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega i stawia sprawę jasno - pleśniejących owoców i warzyw nie wolno jeść nawet po odkrojeniu zaatakowanego pleśnią fragmentu. Jak czytamy we wpisie, pleśniejące jedzenie należy od razu wyrzucić.

Zobacz także
Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone

Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?

Pomidor spleśniał? Nie wyrzucajcie go. Oto, co możecie z nim zrobić

Pomidor spleśniał? Nie wyrzucajcie go. Oto, co możecie z nim zrobić

Czy można odkroić pleśń na warzywach?

Ostrzeżenie GIS-u należy zastosować zarówno do warzyw, owoców, jak i innych produktów. Jeżeli bowiem na jedzeniu zauważycie pleśń, to nie wystarczy, że ją odkroicie. Jeżeli pojawiła się na żywności oznacza to, że znajdują się w niej już toksyny bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Wobec tego, gdy tylko zaobserwujecie charakterystyczne, puchate plamki pleśni na pomidorach czy innych warzywach oraz owocach, wyrzućcie je do kosza. Nie nadają się już niestety do jedzenia. 

Czym grozi zjedzenie pleśni?

W najlepszym przypadku zjedzenie zaatakowanej przez pleśń żywności może się skończyć biegunką oraz wymiotami. Mogą się jednak pojawić też inne objawy, na przykład:

  • apatyczność

  • bóle stawów

  • problemy z koncentracją i zaburzenia pamięci

  • zawroty głowy

  • omdlenie

Ale to nie wszystko - toksyny, które znajdują się w pleśniejącej żywności mogą prowadzić do bardziej poważnych schorzeń, takich jak choroby wątroby, wrzody żołądka, alergie, a nawet krwawienie w jelitach. Dlatego, gdy zauważycie pleśń na jedzeniu, nawet się nie zastanawiajcie i wyrzućcie je czym prędzej do śmieci. 

Źródło: @GIS_gov, gemini.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co się stanie, jeśli zjecie przypadkiem spleśniałe jedzenie?
AdobeStock
Newsy
Na jedzeniu pojawia się pleśń. Zeskrobać, odkroić czy wszystko wyrzucić?
Nie próbujcie ratować spleśniałej żywności, jeśli zaczęła się na niej rozwijać pleść do znaczy, że nadaje się tylko do jednego. Do wyrzucenia.

Dietetyk Monika Nowicka, podczas rozmowy z portalem Medonet, uczula, by nigdy nie próbować zeskrobywania pleśni. Chleb, z którego usuniecie pleśń, czy pomidor, z którego odkroicie zapleśniały fragment, wcale nie będzie mniej szkodliwy dla waszego zdrowia. Czym grozi zjedzenie pleśni? Pleśń w żywności to grzyby, które pojawiają się w psującym się jedzeniu. Żeby się rozwinąć, potrzebują odpowiednich warunków, czyli wilgoci. Grzyby wytwarzają trujące dla człowieka – mitotoksyny, które po spożyciu lub nawet wdychaniu ich oparów, dostają się do organizmu, powodując zatrucie – mitotoksykozę. Zjedzenie pokrytego pleśnią jedzenia może w najlepszym wypadku spowodować wymioty i zatrucie pokarmowe, a w najgorszym mogą być niebezpieczne dla zdrowia życia. Musimy bardzo uważać na zapleśniałe produkty i od razu je wyrzucać, ponieważ ich spożywanie może powodować mikotoksykozę, czyli zatrucie w wyniku spożycia toksycznych mikotoksyn. Mogą one mieć wpływ m.in. na uszkodzenia wątroby, skóry, błon śluzowych, zaburzać pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także nerek i zwiększają ryzyko powstawania nowotworów – ostrzega dietetyczka. Jakie są objawy zatrucia pleśnią? Wymioty czy inne symptomy zatrucia to reakcja obronna  na toksyny, które dostały się do organizmu. Do objawów zatrucia pleśnią należą: Bóle brzucha Wymioty Biegunkę Zawroty głowy Apatię Bóle stawów Zaburzenia krzepliwości krwi Trudności z koncentracją Problemy z pamięcią Omdlenia Zmęczenie W jakich produktach najczęściej znajduje się pleśń? Pleśń może się pojawić na większości produktów spożywczych. Najczęściej znajdujemy ją na warzywach, owocach, produktach zbożowych, mięsie i nabiale....

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje ze sprzedaży partię popularnego produktu. Polacy się nim zajadają
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu popularnego produktu spożywczego. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swoim domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące produktu skażonego salmonellą. Chodzi o popularną chałwę z pistacjami marki Koska. Sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi i zwróćcie ją do sklepu. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia pałeczkami salmonelli. GIS wycofuje popularną chałwę Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu smakołyk, który często kupuje wielu Polaków. W oficjalnym komunikacie GIS-u podano szczegółowe informacje dotyczące skażonego produktu. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442 Numer partii: 212-300F/20 Najlepiej spożyć przed 26.10.2022 Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507 Kraj pochodzenia: Turcja Zdjęcie produktu: Chałwa została wycofana ze sklepów Po opublikowaniu przez GIS informacji na temat skażonej chałwy, produkt natychmiast został wycofany ze wszystkich sklepów, do których go dostarczono. Jeśli macie w swoim domu chałwę od tego producenta, dobrze się przyjrzyjcie jej opakowaniu i sprawdźcie czy nie jest to przypadkiem chałwa z partii wskazanej w komunikacie GIS-u. Zjedzenie takiej chałwy może doprowadzić do zatrucia salmonellą. Najlepiej więc zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie ją do kosza. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie produktu skażonego bakteriami salmonelli może doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą...

pilne
Newsy
Ostrzeżenie GIS! Bakterie Salmonelli wykryte w popularnym produkcie
Jeżeli macie ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzućcie. Spożycie może się skończyć ciężkim zatruciem.

Ostrzegamy – Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wykryciu bakterii Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego. Sprawdźcie szczegóły. Ostrzeżenie GIS Na stronie internetowej gov.pl Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat zagrożenia wynikającego z obecności bakterii Salmonelii w partii sezamu łuskanego marki HELIO. Dotyczy ono partii produktu o numerze 65112 i dacie minimalnej trwałości 09.2022 r. Producentem sezamu łuskanego jest HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów, a podany na opakowaniach kraj pochodzenia to Nigeria. GIS informuje także, że natychmiast po wykryciu Salmonelli w produkcie Sezam łuskany HELIO, firma natychmiast wycofała skażoną partię produktów, o czym poinformowała wszystkich swoich klientów: Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży. Zaleca się, by osoby które kupiły wycofaną partię sezamu łuskanego nie spożywały go. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie wykrycia Salmonelli w produkcie marki HELIO. Poniżej prezentujemy zdjęcia wycofanego sezamu łuskanego 200 g marki HELIO. Na dole opakowania znajduje się informacja o partii produktu i dacie minimalnej trwałości - sprawdźcie, czy u was wygląda tak samo. Jeżeli tak, to natychmiast wyrzućcie ten produkt. 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 2 partie czekolady. Nie jedzcie jej – może być rakotwórcza!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje aż dwie partie popularnej czekolady. Koniecznie sprawdźcie, o jaką chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem czekolady skażonej rakotwórczym tlenkiem etylenu. Sprawdźcie, czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje dwie partie czekolady Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym ostrzegł przed spożyciem czekolady skażonej tlenkiem etylenu. Wycofany produkt to niektóre partie czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60 g. Do jej produkcji użyto składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowanego imbiru. Szczegóły dotyczące wycofywanej partii: Nazwa produktu: Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60g Nazwa produktu wg systemu Eko-Wital: Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO 60 g., Kod EAN: 3800500804996 Numery partii: 21147, 21161 Data minimalnej trwałości: 27.05.2022, 10.06.2022 Producent: Bio Benjamin Ltd Dystrybutor: Eko – Wital Sp. z.o.o., ul. Staniewicka 5, 03-310 Warszawa Zalecenia dla konsumentów: GIS informuje, żeby pod żadnym pozorem nie spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie. Jeśli kupiliście taką czekoladę, zwróćcie ją do sklepu lub wyrzućcie do kosza. Zjedzenie jej może być bardzo szkodliwe dla waszego zdrowia z uwagi na obecność tlenku etylenu. Czym jest tlenek etylenu? Tlenek etylenu to łatwopalny, bezbarwny gaz o zapachu przypominającym eter. Używa się go do produkcji rozpuszczalników, płynów zapobiegających zamarzaniu, tekstyliów, detergentów, klejów, a także do produkcji preparatów do niszczenia szkodników np. w drewnie oraz do sterylizacji sprzętu chirurgicznego w szpitalach. Czym grozi spożycie żywności skażonej tlenkiem etylenu? Tlenek etylenu to szkodliwa substancja, której w ogóle nie powinno się dodawać do jedzenia. Po raz...