Główny Inspektorat Sanitarny na swoim profilu na Twitterze opublikował ważny wpis na temat jedzenia pleśniejących owoców i warzyw. Choć takie produkty nie wyglądają zbyt apetycznie, wciąż sporo osób decyduje się je jeść. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Sprawdźcie.
Ostrzeżenie GIS w sprawie pleśni
Jeden z ostatnich wpisów Głównego Inspektoratu Sanitarnego na Twitterze dotyczy tematu, który jest nam wszystkim bliski zwłaszcza teraz, gdy w ogródkach i sklepach nie brakuje świeżych warzyw i owoców. Szczególnie, gdy zbierzemy je z własnej uprawy. Kiedy pojawi się na nich pleśń, czasami zastanawiamy się - jeść, czy nie jeść? Może wystarczy tylko odkroić?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega i stawia sprawę jasno - pleśniejących owoców i warzyw nie wolno jeść nawet po odkrojeniu zaatakowanego pleśnią fragmentu. Jak czytamy we wpisie, pleśniejące jedzenie należy od razu wyrzucić.
Zobacz także:
🍎🥒🍒Sezon na #owoce i #warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety. Co jednak zrobić, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni? ⤵️ pic.twitter.com/2zzlDejg4O
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) August 30, 2022
Czy można odkroić pleśń na warzywach?
Ostrzeżenie GIS-u należy zastosować zarówno do warzyw, owoców, jak i innych produktów. Jeżeli bowiem na jedzeniu zauważycie pleśń, to nie wystarczy, że ją odkroicie. Jeżeli pojawiła się na żywności oznacza to, że znajdują się w niej już toksyny bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Wobec tego, gdy tylko zaobserwujecie charakterystyczne, puchate plamki pleśni na pomidorach czy innych warzywach oraz owocach, wyrzućcie je do kosza. Nie nadają się już niestety do jedzenia.
Czym grozi zjedzenie pleśni?
W najlepszym przypadku zjedzenie zaatakowanej przez pleśń żywności może się skończyć biegunką oraz wymiotami. Mogą się jednak pojawić też inne objawy, na przykład:
-
apatyczność
-
bóle stawów
-
problemy z koncentracją i zaburzenia pamięci
-
zawroty głowy
-
omdlenie
Ale to nie wszystko - toksyny, które znajdują się w pleśniejącej żywności mogą prowadzić do bardziej poważnych schorzeń, takich jak choroby wątroby, wrzody żołądka, alergie, a nawet krwawienie w jelitach. Dlatego, gdy zauważycie pleśń na jedzeniu, nawet się nie zastanawiajcie i wyrzućcie je czym prędzej do śmieci.
Źródło: @GIS_gov, gemini.pl