Główny Inspektorat Sanitarny wydał wczoraj ostrzeżenie dotyczące marynowanych pieczarek. Produkt marki Vitmar zawiera substancje, które w przypadku niektórych osób mogą być niebezpieczne. Sprawdźcie szczegóły. 

Ostrzeżenie GIS dotyczące pieczarek

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki (E 220) w produkcie PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g. Jest to substancja wywołująca reakcje alergiczne i informacja o tym powinna znaleźć się na opakowaniu (tak samo, jak w przypadkach innych alergenów).

Z powodu tego niedopatrzenia, partia opakowań bez stosownej informacji na etykiecie została wycofana. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:

Zobacz także:

Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g

Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów

Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022

GIS zaleca, aby osoby uczulone na dwutlenek siarki nie spożywały tego produktu. 

Zastosowanie dwutlenku siarki

Dwutlenek siarki jest niepalnym gazem, który jest używany w produkcji żywności ze względu na jego działanie konserwujące. Jego zastosowanie to m.in.:

  • zapobieganie ciemnieniu suszonych owoców i warzyw

  • przeciwdziała rozwojowi pleśni i grzybów w żywności

  • jako dodatek do suszonych owoców, win i marmolady

Dwutlenek siarki został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia, pod warunkiem stosowania odpowiednich jego ilości w żywności. Na ten składnik powinny jednak uważać kobiety ciężarne oraz osoby ze skłonnościami do alergii. 

Reakcja alergiczna na dwutlenek siarki

E 220, czyli dwutlenek siarki znajduje się na liście alergenów, obok takich produktów jak soja, orzeszki ziemne, gluten czy jaja. U osób, które są wrażliwe na dwutlenek siarki, mogą wystąpić objawy astmy. Może to występować szczególnie u tych, którzy przyjmują leki sterydowe na astmę. Innymi, częstszymi objawami alergii są:

  • biegunka

  • ból brzucha

  • ból głowy

  • pokrzywka

  • zapalenie skóry

  • zaczerwienienie

Źródło: gov.pl, vitapedia.pl