GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii pieczarek marynowanych. Producent nie wskazał na opakowaniu substancji mogącej być alergenem, która znajduje się w produkcie.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał wczoraj ostrzeżenie dotyczące marynowanych pieczarek. Produkt marki Vitmar zawiera substancje, które w przypadku niektórych osób mogą być niebezpieczne. Sprawdźcie szczegóły. 

Ostrzeżenie GIS dotyczące pieczarek

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki (E 220) w produkcie PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g. Jest to substancja wywołująca reakcje alergiczne i informacja o tym powinna znaleźć się na opakowaniu (tak samo, jak w przypadkach innych alergenów).

Z powodu tego niedopatrzenia, partia opakowań bez stosownej informacji na etykiecie została wycofana. Poniżej szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g

Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów

Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022

GIS zaleca, aby osoby uczulone na dwutlenek siarki nie spożywały tego produktu. 

Zobacz także
pilne

GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS wycofuje ze sprzedaży przyrząd kuchenny. Koniecznie sprawdźcie, czy nie trujecie nim rodziny

Zastosowanie dwutlenku siarki

Dwutlenek siarki jest niepalnym gazem, który jest używany w produkcji żywności ze względu na jego działanie konserwujące. Jego zastosowanie to m.in.:

  • zapobieganie ciemnieniu suszonych owoców i warzyw

  • przeciwdziała rozwojowi pleśni i grzybów w żywności

  • jako dodatek do suszonych owoców, win i marmolady

Dwutlenek siarki został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia, pod warunkiem stosowania odpowiednich jego ilości w żywności. Na ten składnik powinny jednak uważać kobiety ciężarne oraz osoby ze skłonnościami do alergii. 

Reakcja alergiczna na dwutlenek siarki

E 220, czyli dwutlenek siarki znajduje się na liście alergenów, obok takich produktów jak soja, orzeszki ziemne, gluten czy jaja. U osób, które są wrażliwe na dwutlenek siarki, mogą wystąpić objawy astmy. Może to występować szczególnie u tych, którzy przyjmują leki sterydowe na astmę. Innymi, częstszymi objawami alergii są:

  • biegunka

  • ból brzucha

  • ból głowy

  • pokrzywka

  • zapalenie skóry

  • zaczerwienienie

Źródło: gov.pl, vitapedia.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed szkodliwymi substancjami w przyrządzie kuchennym. Sprawdźcie, czy macie to w domu
W ostatnim komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu substancji szkodliwych dla zdrowia w przyborze kuchennym, w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.

Najnowsze ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy nie żywności, lecz przyrządu kuchennego popularnej marki. W produkcie wykryto substancje, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie szczegóły.  Ostrzeżenie GIS w sprawie szczypiec Ambition Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wykryciu szkodliwych dla zdrowia substancji w produkcie Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition. Badania, które przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna wykazały, że w przypadku tego przyboru kuchennego dochodzi do migracji szkodliwych dla zdrowia pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności. Poniżej szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition Numer partii: 372366AS Kod kreskowy: 5904134966834 Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin Działania podjęte przez producenta i zalecenia Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, producent wstrzymał sprzedaż wadliwego produktu w punktach firmowych i prowadzi własne, wewnętrzne postępowanie wyjaśniające.  Obecnie podana w komunikacie partia produktu Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition jest wycofywana z rynku. Zaleca się, by osoby które kupiły produkt z wadliwej partii nie stosowały go do przygotowywania żywności.  Wpływ amin aromatycznych na zdrowie  Do produkcji wielu przyrządów kuchennych wykorzystywane są różne materiały i substancje, które mogą się okazać szkodliwe dla zdrowia. Należą do nich m.in. pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które zostały uznane przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem za substancje kancerogenne, czyli o działaniu rakotwórczym.  Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są substancjami, które występują przy produkcji klejów, barwników i opakowań - w tym opakowań stosowanych do żywności. Może się zdarzyć, że aminy aromatyczne znajdą się...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega: wykryto silny alergen w cukierkach czekoladowych. Niektórzy nie powinni tego jeść
Ostrzeżenie GIS dotyczy składnika, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Szczegóły poniżej.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnych cukierków czekoladowych. Wykryto, że informacje podane na etykiecie w języku polskim wprowadzały konsumentów w błąd - nie wskazano w nich obecności pewnego składnika, który może wywoływać reakcję alergiczną u niektórych osób. Poznajcie szczegóły. Alergen w cukierkach czekoladowych Ostrzeżenie dotyczy popularnych wśród dzieci cukierków Lentilky. Produkt ten w Polsce jest sprzedawany jako bezglutenowy. Jednak na etykiecie w języku czeskim (firma Orion produkująca Lentilky pochodzi z Czech) znajduje się informacja o zawartości glutenu. Poniżej podajemy pełne informacje dotyczące produktu oraz zdjęcia: Nazwa produktu: Orion – Lentilky czekoladowe drażetki 130 g Wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości Dystrybutor: „BOS” Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo Zjedzenie glutenu może wywołać reakcję alergiczną u osób z nietolerancją i nadwrażliwością na gluten. Podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu produktu z błędną etykietą, a cały proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenie o niespożywaniu cukierków Lentilky w przypadku uczulenia na gluten. Alergia na gluten Uczulenie na gluten staje się coraz częstszą dolegliwością. Białko to występuje powszechnie w żywności - można je znaleźć w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień, a także kaszach: pęczak, kuskus, a także jęczmiennej. Ale gluten znajduje się w wielu innych produktach dostępnych na sklepowych półkach - na przykład w kawie rozpuszczalnej, budyniach, a nawet wędlinach! Dzieje się tak, gdy dana żywność jest produkowana w tym samym zakładzie, co produkty glutenowe i dochodzi do zanieczyszczenia.  Objawy alergii na...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje łyżki kuchenne z powodu migracji niebezpiecznych związków chemicznych
GIS wycofuje z obrotu łyżkę do gotowania ze sprzedaży. Zawiera ona groźne związki chemiczne, niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Sprawdźcie domowe przybory kuchenne. 

Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadził badania, na podstawie których stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych, z przedmiotu do żywności. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje toksyczne, które są szkodliwe dla człowieka. Dlatego GIS apeluje o nieużywanie kwestionowanego produktu.  Szczegóły dotyczące produktu wycofywanego ze sprzedaży  Wykonana z tworzywa sztucznego, 31-centymetrowa łyżka miała służyć do gotowania różnego rodzaju potraw.  To kolejny tego rodzaju produkt wycofywany z powodu amin aromatycznych. Kontakt przyborów kuchennych z gorącym jedzeniem, jak również ludzką skórą powoduje, że migracja tych związków chemicznych jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia. Poniżej znajdziecie szczegóły dotyczące kwestionowanego produktu.  Nazwa produktu: łyżka, 31 cm, Kmt Style  Kraj pochodzenia: Chiny   Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España   Kod kreskowy: 8056046092037   Numer partii: RIF: 6409203  Jakie działania zostały podjęte przez GIS i przedsiębiorców?  GIS nadzoruje proces wycofywania i apeluje o zaprzestanie użytkowania prezentowanej przez nas łyżki. Ponadto w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego podano:  - Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. wycofuje kwestionowany produkt z obrotu oraz rozpoczął procedurę informowania odbiorców o możliwości zwrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.  Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?  Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) to związki chemiczne wykorzystywane do produkcji pestycydów, polimerów epoksydowych, materiałów wybuchowych, wyrobów farmaceutycznych, gumy czy tuszów. Mogą być również obecne w materiałach przeznaczonych do produkcji...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...