Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat informujący o tym, że w wyniku badań stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu atlantyckim. Produkt ten jest sprzedawany w sieci Carrefour. Zjedzenie zakażonej ryby może doprowadzić do zagrażającej życiu choroby – listeriozy.
Jakie zagrożenia powoduje Listeria?
Listeria monocytogenes to bakteria Gram-dodatnia, która negatywnie wpływa na układ pokarmowy i powoduje jego dolegliwości. W przypadku zdrowych i silnych organizmów może nie wyrządzić większych szkód. Jednak, gdy trafi na osoby o osłabionej odporności - starsze, a także kobiety w ciąży i noworodki - może doprowadzić do powikłań takich jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych, a w przypadku ciężarnych - do poronień.
Jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu kwestionowanej ryby, zgłoście się do lekarza. Dbajcie o zdrowie swoje i bliskich.
Zobacz także:
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu
- Nazwa produktu: Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g
- Producent: Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69 A, 17-100 Bielsk Podlaski
- Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa
- Data minimalnej trwałości: 22.10.2022
- Numer partii: L39321
Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców
W związku z zaistniałą sytuacją sieć Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż określonej partii łososia we wszystkich swoich sklepach i magazynach. Na terenie sklepów znajdziecie również informację o wycofaniu produktu.
Firma Suempol, która jest producentem ryby, wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną próbuje ustalić źródło zakażenia i wycofuje produkt z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i nadzoruje wycofywanie i możliwe zmiany w procesie produkcyjnym. W ramach tych działań zostanie zwiększona częstotliwość wykonywania prób urzędowych na Listerię monocytogenes.
Źródło: gov.pl