GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

GIS ostrzega przed groźną bakterią w wędzonej rybie. Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego produktu

W popularnej rybie wykryto groźne dla zdrowia i życia bakterie. To kolejny przypadek z Listerią monocytogenes w roli głównej. GIS wycofuje produkt z rynku i apeluje o jego niespożywanie. 

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat informujący o tym, że w wyniku badań stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu atlantyckim. Produkt ten jest sprzedawany w sieci Carrefour. Zjedzenie zakażonej ryby może doprowadzić do zagrażającej życiu choroby – listeriozy. 

Jakie zagrożenia powoduje Listeria? 

Listeria monocytogenes to bakteria Gram-dodatnia, która negatywnie wpływa na układ pokarmowy i powoduje jego dolegliwości. W przypadku zdrowych i silnych organizmów może nie wyrządzić większych szkód. Jednak, gdy trafi na osoby o osłabionej odporności - starsze, a także kobiety w ciąży i noworodki - może doprowadzić do powikłań takich jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych, a w przypadku ciężarnych - do poronień. 

Jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu kwestionowanej ryby, zgłoście się do lekarza. Dbajcie o zdrowie swoje i bliskich. 

Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu 

  • Nazwa produktu: Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g 
  • Producent: Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69 A, 17-100 Bielsk Podlaski  
  • Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa   
  • Data minimalnej trwałości: 22.10.2022  
  • Numer partii: L39321 

gov.pl

Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców 

W związku z zaistniałą sytuacją sieć Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż określonej partii łososia we wszystkich swoich sklepach i magazynach. Na terenie sklepów znajdziecie również informację o wycofaniu produktu. 

Firma Suempol, która jest producentem ryby, wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną próbuje ustalić źródło zakażenia i wycofuje produkt z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i nadzoruje wycofywanie i możliwe zmiany w procesie produkcyjnym. W ramach tych działań zostanie zwiększona częstotliwość wykonywania prób urzędowych na Listerię monocytogenes. 

Źródło: gov.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje te parówki z Lidla. Są pełne groźnych bakterii
Z popularnej sieci dyskontów spożywczych Lidl, po komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, znikają takie parówki. Jak wynika z informacji, w ich składzie znajdują się niebezpieczne bakterie. Jeśli macie je w swojej lodówce, natychmiast wyrzućcie je do kosza.

Wszelkie artykuły spożywcze, jakie znajdują się na sklepowych półkach podlegają ścisłej kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Ta organizacja dba, aby do koszyków trafiały jedynie produkty o wysokiej i sprawdzonej jakości. O wszelkich błędach informuje społeczność w odpowiednich komunikatach. Parówki z Lidla wycofane ze sprzedaży  Po ostatniej kontroli i analizie Głównego Inspektoratu Sanitarnego okazało się, iż w sprzedaży znajdują się wyroby mięsne, a dokładniej parówki z niebezpieczną bakterią w składzie. Były one na półkach w Lidlu. Wraz z komunikatem organizacji, zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży oraz produkcji.  Trefny towar Wadliwa partia towaru była sprzedawana przez dyskont spożywczy Lidl. Producentem wyrobów jest Sokołów SA z oddziałem w Czyżewie. Dokładnie chodzi o produkt: „PIKOK Pure Parówki z szynki 250g” z terminem ważności do 4 maja 2021 roku.  Niebezpieczne parówki pochodzą z partii o numerze 11031, numer serii: C 10349134. Wraz z komunikatem GIS, trefny towar mięsny natychmiast został wycofany z bieżącej sprzedaży.  Niebezpieczna bakteria Przeprowadzone badania Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Inspekcję Weterynaryjną wskazały, iż w składzie parówek, znalazła się niebezpieczna dla zdrowia i życia bakteria. Dokładniej chodzi o bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie skażonego produktu może doprowadzić do rozwoju choroby zwanej listeriozą. Skutki zakażenia bakterią Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes wiążę się z poważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć piętno na zdrowiu, jak i życiu. Wśród skutków wyróżnia się: zapalenie spojówek zapalenie węzłów chłonnych zapalenie stawów,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?
Newsy
GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie
Główny Inspektorat Sanitarny stale stoi na straży produktów pojawiających się na sklepowych półkach. Dzisiaj się pojawiła informacja, że wycofuje ze sprzedaży popularne lody.

Produkty znajdujące się w sprzedaży są pod ścisłą kontrolą Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Urząd nadzoruje nie tylko działanie danych placówek sklepowych, ale również artykuły spożywcze pojawiające się na ich półkach. Dzięki temu konsumenci mają pewność co do dobrej jakości nabywanych towarów. Wycofanie ze sprzedaży popularnych lodów W czwartek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu z bieżącej sprzedaży produktów marki M&M’s, a dokładniej lodów z orzechowymi cukierkami. Takie działania zostały podjęte, gdyż na konkretnych partiach artykułów spożywczych, nie umieszczono oznakowania w języku polskim, a także alergenów znajdujących się w ich składzie. Informacja dotyczy konkretnie produktu o nazwie „Peanut M&Ms Ice Cream” o wadze 62 g. Partie z niepełnym oznaczeniem to: 028D2DOE01, 028D3DOE01, 028E1DOE01. Według informacji zamieszczonych na opakowaniu, ostateczna data do spożycia to 31 grudnia bieżącego roku. Prowadzone działania przez GIS oraz dystrybutora O zaistniałej niefortunnej sytuacji, Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez firmę Mars Polska Sp z o.o. Dystrybutor prowadzi obecnie działania mające na celu wycofanie podanych partii artykułów spożywczych z obrotu. Cały proces jest nieustannie monitorowany przez GIS, który uważnie przygląda się przeprowadzanej akcji. Celem firmy Mars Polska Sp z o.o., jest szybkie usunięcie produktu ze sklepowych półek, aby uniknąć niepożądanych sytuacji, jak problemy zdrowotne czy konsekwencje alergiczne. Zalecenia dla konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie apeluje do konsumentów, którzy mogliby nabyć w ostatnim czasie dany produkt, o...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: groźne bakterie wykryte w partii żółtych serów. Sprawdźcie, czy macie je w lodówkach
Lubicie twarde, żółte sery? Lepiej sprawdźcie, czy nie kupiliście kawałka tego wyrobu z trefnej, skażonej bakteriami partii.

Lato to czas wzmożonego ryzyka, jeśli chodzi o bakterie w żywności. Co prawda wysokie standardy produkcji, pakowania i transportu pożywienia pozwalają zapobiegać wielu przykrym wypadkom znanym z przeszłości, to jednak warto mieć się na baczności także i dziś. Oprócz bakterii, w ostatnim czasie dużym echem odbija się coraz częstsze wykrywanie w niektórych partiach żywności niebezpiecznego i niedozwolonego do użycia w produkcji jedzenia tlenku etylenu. GIS apeluje o sprawdzenie zawartości lodówek Nie raz jednak już pisaliśmy w okresie wakacyjnym o skażeniu partii żywności choćby salmonellą . Na szczęście do coraz większych rzadkości należą przypadki zatruć  jadem kiełbasianym, który często był dużym kłopotem w erze „przedlodówkowej”. Tym niemniej kłopoty z bakteriami w żywności zdarzają się także i dziś. Na przykład z bakteriami listeria monocytogenes, które wykryto w partii twardych serów żółtych jednego z zagranicznych producentów. Główny Inspektorat Sanitarny po otrzymaniu informacji od producenta, podał do informacji publicznej wiadomość o wykryciu bakterii powodujących niebezpieczną listeriozę w partii żółtych serów, które pozostają w obrocie detalicznym. W jakich serach wykryto bakterie powodujące listeriozę? Firma Cahills Farm Cheeses przystąpiła do procesu wycofywania ich z polskiego rynku, jednak część z serów mogła znaleźć się już wcześniej w wielu gospodarstwach domowych. By uniknąć zatrucia pokarmowego wspomnianymi bakteriami, koniecznie sprawdźcie dane tych oto serów i w razie potrzeby wyrzućcie je do kosza. Szczegóły dotyczące produktów z możliwością obecności bakterii Listeria monocytogenes: Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland,...