GIS ostrzega przed groźną bakterią w boczku wędzonym. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
31 października 2022
GIS właśnie podał informację o wycofaniu kolejnego produktu z powodu obecności w nim bakterii Listeria monocytogenes. Jest to bakteria wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego sprawdźcie dokładnie domowe zapasy.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku kontroli wewnętrznej producenta stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej przez nas poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie zanieczyszczonego produktu może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Choroba ta stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, a także noworodków. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, a miejscem przejścia zakażeń może być przewód pokarmowy, błony śluzowe, uszkodzona skóra, a także łożysko. Do leczenia listeriozy wykorzystywane są antybiotyki.
Z informacji zawartych na stronie gov.pl możecie dowiedzieć się, jakie objawy świadczą o zakażeniu niebezpieczną bakterią i powinny skłonić was do wizyty u lekarza:
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy - czytamy na rządowej witrynie.
Zobacz także
Jak zrobić pieczony rolowany boczek na kanapki? Kluczem będzie dodanie tych 2 przypraw
Przepis Tomasza Strzelczyka na „wypasiony” boczek. Aromatyczny przysmak na obiad i kanapki
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu
Boczek wędzony to jedna z chętniej kupowanych postaci tego mięsa. Stanowi doskonałe uzupełnienie śniadań i obiadów. Sprawdza się jako smażony dodatek do jajecznic i jajek sadzonych, jak również smakowita omasta do pierogów czy ziemniaków. Nadaje się do farszy, zup i makaronów, dlatego znaleźć go można prawie w każdej lodówce. Zobaczcie, którego boczku dotyczy ostrzeżenie.
Nazwa produktu: Boczek wędzony VAC
Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka komandytowa, ul. Rajbrot 470, 32-725 Rajbrot
Termin przydatności do spożycia: 01.11.2022
Numer partii: 01.11.2022 p. 5435
gov.pl
gov.pl
Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców
Producent boczku powiadomił wszystkich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Podjął również dobrowolną decyzję o wstrzymaniu dystrybucji następnych partii do czasu potwierdzenia bezpieczeństwa, a także prowadzi działania wyjaśniające.
Główny Inspektorat Sanitarny nadzoruje cały proces wycofywania i apeluje o niespożywanie boczku wskazanego w komunikacie. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadza obecnie badanie kolejnych partii produktu, aby ocenić, czy spełniają one już kryteria bezpieczeństwa żywności oraz sprawuje nadzór nad przeprowadzanymi działaniami naprawczymi.
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie.
W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.
Czym są bakterie Listeria monocytogenes?
Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.
Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Jakie są objawy listeriozy?
Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.
U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.
U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.
Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.
A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii:
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu
Nazwa...
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.
Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży
Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.
Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl:
Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g
Numer partii: 01.22.1261
Data minimalnej trwałości: 20.06.2022
Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602
Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes
Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości:
biegunka
nudności
wymioty
bóle mięśni i stawów
wysoka gorączka
drgawki
omdlenia
Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.
Na czym polega leczenie listeriozy?
Bezwzględnie konieczna...
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w wędzonej rybie. Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego produktu
W popularnej rybie wykryto groźne dla zdrowia i życia bakterie. To kolejny przypadek z Listerią monocytogenes w roli głównej. GIS wycofuje produkt z rynku i apeluje o jego niespożywanie.
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat informujący o tym, że w wyniku badań stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu atlantyckim. Produkt ten jest sprzedawany w sieci Carrefour. Zjedzenie zakażonej ryby może doprowadzić do zagrażającej życiu choroby – listeriozy.
Jakie zagrożenia powoduje Listeria?
Listeria monocytogenes to bakteria Gram-dodatnia, która negatywnie wpływa na układ pokarmowy i powoduje jego dolegliwości. W przypadku zdrowych i silnych organizmów może nie wyrządzić większych szkód. Jednak, gdy trafi na osoby o osłabionej odporności - starsze, a także kobiety w ciąży i noworodki - może doprowadzić do powikłań takich jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych, a w przypadku ciężarnych - do poronień.
Jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu kwestionowanej ryby, zgłoście się do lekarza. Dbajcie o zdrowie swoje i bliskich.
Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu
Nazwa produktu: Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g
Producent: Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69 A, 17-100 Bielsk Podlaski
Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa
Data minimalnej trwałości: 22.10.2022
Numer partii: L39321
Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców
W związku z zaistniałą sytuacją sieć Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż określonej partii łososia we wszystkich swoich sklepach i magazynach. Na terenie sklepów znajdziecie również informację o wycofaniu produktu.
Firma Suempol, która jest producentem ryby, wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną próbuje ustalić źródło zakażenia i wycofuje produkt z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i...
Newsy
Groźne bakterie w popularnym serze. Można się nim zatruć. Produkt jest pilnie wycofywany ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem ze sklepów zniknie ser góralski „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser. W produkcie wykazano obecność groźnej bakterii.
Groźne bakterie w góralskim serze
Badania przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały, że w popularnym serze góralskim „Mała Gałka Wędzona” od firmy Balser, znajdują się bakterie zwane listeria monocytogenes. GIS zaznacza, że spożywanie tego typu żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza najczęściej atakuje osoby mające problem z odpornością – alkoholików, gruźlików, chorych na cukrzycę lub nowotwór układu limfatycznego, a także zakażonych HIV. Bardziej podatne na zakażenie są również kobiety w ciąży, noworodki oraz osoby starsze.
Objawy listeriozy
Zazwyczaj listerioza ma lekki przebieg, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo groźna dla ludzkiego życia. U noworodków może ona objawiać się ostrą niewydolnością oddechową, zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych i zmianami skórnymi.
U osób dorosłych listerioza powoduje objawy grypopodobne, wywołuje biegunki oraz wymioty. Niekiedy prowadzi również do zapalenia płuc, węzłów chłonnych, spojówek, a nawet chorób psychicznych.
Choroba okazuje się szczególnie groźna dla kobiet w ciąży. Może bowiem prowadzić do poronień, narodzin martwego płodu i stać się przyczyną późniejszej niepłodności. Badania dowodzą, że ok. 30-60 proc. osób zarażonych listeriozą umiera.
Partia sera od firmy Balser wycofana ze sklepów
Do zakażenia może dojść po spożyciu między innymi surowej kiełbasy, wędlin, niepasteryzowanego mleka, lodów, warzyw, ale jak się okazuje również sera. Partia tych od firmy Balser już jest wycofywana.
Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę...