W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.
Czym są bakterie Listeria monocytogenes?
Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.
Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Zobacz także:
Jakie są objawy listeriozy?
Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.
-
U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.
-
U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.
Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.
A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii:
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu
-
Nazwa produktu: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o wadze około 1,4 kg)
-
Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A
-
Numer partii: 1F828092828
-
Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców
Producent wędliny powiadomił swoich odbiorców o zaistniałym problemie i rozpoczął proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i nadzoruje ten proces oraz apeluje o niespożywanie kwestionowanego produktu.
#Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Metka łososiowahttps://t.co/9uwWO6rxmB
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 10, 2022
Źródło: gov.pl