Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.
Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży
Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.
Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl:
Zobacz także:
Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g
Numer partii: 01.22.1261
Data minimalnej trwałości: 20.06.2022
Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602
Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes
Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości:
-
biegunka
-
nudności
-
wymioty
-
bóle mięśni i stawów
-
wysoka gorączka
-
drgawki
-
omdlenia
Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.
Na czym polega leczenie listeriozy?
Bezwzględnie konieczna jest wizyta u lekarza w przypadku wystąpienia objawów, ponieważ listeriozy nie da się wyleczyć domowymi sposobami jak w przypadku np. zatrucia pokarmowego. U chorych stosuje się antybiotykoterapię.
Najczęściej do zakażenia dochodzi na skutek spożycia produktów spożywczych, w których znalazła się bakteria. To mogą być niepasteryzowane produkty mleczne, jak ser czy mleko, a także surowe i gotowane mięso, ryby surowe i wędzone, pasztety, sałatki, a nawet lody. Bakteria ta jest wykrywana także w daniach gotowych i fast foodach.
Źródło: gov.pl, poradnikzdrowie.pl