pilne
Newsy

GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie

Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły. 

Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży 

Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes. 

Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl:

Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g

Numer partii: 01.22.1261

Data minimalnej trwałości: 20.06.2022

Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602

Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem. 

Zobacz także
Dzieci dostały cukierki z "niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

Dzieci dostały cukierki z „niespodzianką". W środku pełzały białe, tłuste robaki

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS wycofuje ze sprzedaży przyrząd kuchenny. Koniecznie sprawdźcie, czy nie trujecie nim rodziny

Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes

Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości:

  • biegunka

  • nudności

  • wymioty

  • bóle mięśni i stawów

  • wysoka gorączka

  • drgawki

  • omdlenia

Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy. 

Na czym polega leczenie listeriozy?

Bezwzględnie konieczna jest wizyta u lekarza w przypadku wystąpienia objawów, ponieważ listeriozy nie da się wyleczyć domowymi sposobami jak w przypadku np. zatrucia pokarmowego. U chorych stosuje się antybiotykoterapię. 

Najczęściej do zakażenia dochodzi na skutek spożycia produktów spożywczych, w których znalazła się bakteria. To mogą być niepasteryzowane produkty mleczne, jak ser czy mleko, a także surowe i gotowane mięso, ryby surowe i wędzone, pasztety, sałatki, a nawet lody. Bakteria ta jest wykrywana także w daniach gotowych i fast foodach. 

Źródło: gov.pl, poradnikzdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w boczku wędzonym. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
GIS właśnie podał informację o wycofaniu kolejnego produktu z powodu obecności w nim bakterii Listeria monocytogenes. Jest to bakteria wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego sprawdźcie dokładnie domowe zapasy. 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku kontroli wewnętrznej producenta stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej przez nas poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie zanieczyszczonego produktu może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.  Jakie są objawy listeriozy?  Choroba ta stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, a także noworodków. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, a miejscem przejścia zakażeń może być przewód pokarmowy, błony śluzowe, uszkodzona skóra, a także łożysko. Do leczenia listeriozy wykorzystywane są antybiotyki.  Z informacji zawartych na stronie gov.pl możecie dowiedzieć się, jakie objawy świadczą o zakażeniu niebezpieczną bakterią i powinny skłonić was do wizyty u lekarza:   - U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy - czytamy na rządowej witrynie. Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Boczek wędzony to jedna z chętniej kupowanych postaci tego mięsa. Stanowi doskonałe uzupełnienie śniadań i obiadów. Sprawdza się jako smażony dodatek do jajecznic i jajek sadzonych, jak również smakowita omasta do pierogów czy ziemniaków. Nadaje się do farszy, zup i makaronów, dlatego znaleźć go można prawie w każdej lodówce. Zobaczcie, którego boczku dotyczy ostrzeżenie.  Nazwa produktu: Boczek wędzony VAC  Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w wędzonej rybie. Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego produktu
W popularnej rybie wykryto groźne dla zdrowia i życia bakterie. To kolejny przypadek z Listerią monocytogenes w roli głównej. GIS wycofuje produkt z rynku i apeluje o jego niespożywanie. 

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat informujący o tym, że w wyniku badań stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu atlantyckim. Produkt ten jest sprzedawany w sieci Carrefour. Zjedzenie zakażonej ryby może doprowadzić do zagrażającej życiu choroby – listeriozy.  Jakie zagrożenia powoduje Listeria?  Listeria monocytogenes to bakteria Gram-dodatnia, która negatywnie wpływa na układ pokarmowy i powoduje jego dolegliwości. W przypadku zdrowych i silnych organizmów może nie wyrządzić większych szkód. Jednak, gdy trafi na osoby o osłabionej odporności - starsze, a także kobiety w ciąży i noworodki - może doprowadzić do powikłań takich jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych, a w przypadku ciężarnych - do poronień.  Jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu kwestionowanej ryby, zgłoście się do lekarza. Dbajcie o zdrowie swoje i bliskich.  Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu  Nazwa produktu: Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g  Producent: Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69 A, 17-100 Bielsk Podlaski   Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa    Data minimalnej trwałości: 22.10.2022   Numer partii: L39321  Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców  W związku z zaistniałą sytuacją sieć Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż określonej partii łososia we wszystkich swoich sklepach i magazynach. Na terenie sklepów znajdziecie również informację o wycofaniu produktu.  Firma Suempol, która jest producentem ryby, wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną próbuje ustalić źródło zakażenia i wycofuje produkt z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed partią pieczarek. Niektórzy absolutnie nie powinni ich jeść
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii pieczarek marynowanych. Producent nie wskazał na opakowaniu substancji mogącej być alergenem, która znajduje się w produkcie.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał wczoraj ostrzeżenie dotyczące marynowanych pieczarek. Produkt marki Vitmar zawiera substancje, które w przypadku niektórych osób mogą być niebezpieczne. Sprawdźcie szczegóły.  Ostrzeżenie GIS dotyczące pieczarek Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny na stronie gov.pl, Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki (E 220) w produkcie PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g. Jest to substancja wywołująca reakcje alergiczne i informacja o tym powinna znaleźć się na opakowaniu (tak samo, jak w przypadkach innych alergenów). Z powodu tego niedopatrzenia, partia opakowań bez stosownej informacji na etykiecie została wycofana. Poniżej szczegóły dotyczące produktu: Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022 GIS zaleca, aby osoby uczulone na dwutlenek siarki nie spożywały tego produktu.  Zastosowanie dwutlenku siarki Dwutlenek siarki jest niepalnym gazem, który jest używany w produkcji żywności ze względu na jego działanie konserwujące. Jego zastosowanie to m.in.: zapobieganie ciemnieniu suszonych owoców i warzyw przeciwdziała rozwojowi pleśni i grzybów w żywności jako dodatek do suszonych owoców, win i marmolady Dwutlenek siarki został uznany za substancję bezpieczną dla zdrowia, pod warunkiem stosowania odpowiednich jego ilości w żywności. Na ten składnik powinny jednak uważać kobiety ciężarne oraz osoby ze skłonnościami do alergii.  Reakcja alergiczna na dwutlenek siarki E 220, czyli dwutlenek siarki znajduje się na liście alergenów, obok takich produktów jak soja, orzeszki ziemne, gluten czy jaja. U osób, które są wrażliwe na dwutlenek siarki, mogą wystąpić objawy astmy. Może to występować...